Εμφανίστηκε ξανά το φυτοπλαγκτόν στον Θερμαϊκό -Προβληματισμός και έκτακτοι καθαρισμοί
1 year, 4 months ago
6

Για μία ακόμη φορά, τα νερά του Θερμαϊκού κόλπου άλλαξαν χρώμα, καθώς το παρατηρείται το φαινόμενο της ερυθράς παλίρροιας, ή ευτροφισμού.

Το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης έδωσε εντολή για έκτακτους καθαρισμούς, ενώ παρακολουθεί με ιδιαίτερο προβληματισμό την κατάσταση. Το φαινόμενο του ευτροφισμού, ή της ερυθράς παλίρροιας είναι φυσικό και βιολογικό, δεν είναι άμεση ρύπανση, αλλά δευτερογενές αποτέλεσμα της βιοποικιλότητας, που εντείνεται σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστες για την εποχή θερμοκρασίες, σημειώνει το ΑΠΕ.

«Με ενημέρωσαν από το υπουργείο να κάνουμε έκτακτους καθαρισμούς, θα έχουμε δύο σκάφη και ένα βυτίο», δήλωσε ο επικεφαλής της αναδόχου εταιρίας, της «North Aegean Slops», Ηλίας Ορφανίδης. «Θα είναι το πλοίο “Ασίνη” και έχει βγει και το “Τάσος” και το βυτίο, αλλά θα βάλουμε και ένα φουσκωτό. Με το φουσκωτό θα εντοπίζουμε πού υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση, ώστε να επιχειρούμε εκεί για να αντιμετωπίζουμε την αισθητική όχληση και να κατευθύνουμε περισσότερο προς τα εκεί τις ενέργειες μας», συμπλήρωσε.

Τα μηχανήματα καθαρισμού εργάζονται κανονικά και με τη χορηγία της ΕΥΑΘ Α.Ε. και τουλάχιστον ως την Τετάρτη θα πραγματοποιούνται έκτακτοι καθαρισμοί, αναλόγως και με την εξέλιξη του φαινομένου.