ΕΝΦΙΑ: Λογαριασμός τριών ταχυτήτων για 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων
1 year, 1 month ago
6

Στα τέλη Απριλίου, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, θα φθάσει φέτος ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν ότι θα πληρώσουν το ίδιο ποσό που κατέβαλαν το 2022, πολλοί θα δουν το ραβασάκι να έχει «φουσκώσει» λόγω μεταβολής της περιουσιακής τους εικόνας, ενώ πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι θα έχουν εκπτώσεις έως 50%, ακόμα και πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο νέος φόρος ακινήτων θα μπορεί να καταβληθεί είτε εφάπαξ χωρίς έκπτωση ή σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να εξοφλείται έως το τέλος Μαΐου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εκκαθαριστικά τριών ταχυτήτων

Με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:

1.Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2022 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι. Σημειώνεται ότι ο φόρος ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται κατά:

  • 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ
  • 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ
  • 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ
  • 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ
  • 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ

2. Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένο» κατά 50%  ή ακόμη και μηδενικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι  πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.

3. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2022. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει «φουσκωμένος» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2022:

  • Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
  • Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
  • Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους. Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί φέτος στη μεγαλύτερη επιφάνεια των ακινήτων όπως αυτή θα δηλωθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 έως το τέλος Μαρτίου 2023.
  • Εμφάνισαν στους δήμους τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Οσοι δεν είχαν δηλώσει στο Ε9 την πραγματική εικόνα των ακινήτων τους και τη δήλωσαν μετά την υποβολή της δήλωσης των αδήλωτων τετραγωνικών θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ για την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Εκπτωση 50%

Ο ΕΝΦΙΑ ψαλιδίζεται στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματά της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή

Δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

  • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.