Έντονη ανησυχία για την επίδραση του εμβολίου της AstraZeneca στους άνω των 65
3 years, 1 month ago
6

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως «μπαίνουμε» σε καθεστώς πανδημίας

Δεν χρειάζεται να δημιουργείται όλος αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέροντας πως διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου της AstraZeneca για άτομα άνω των 65 ετών.

Η κα Μαρία Θεοδωρίδου ξεκίνησε την τοποθέτησή της, αναφέροντας ότι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως «μπαίνουμε» σε καθεστώς πανδημίας.  

Κατόπιν, σχολίασε: «Μέσα σε αυτό το διάστημα η επιστήμη έκανε άλματα. Παράλληλα, ο ιός φρόντισε να προσαρμοστεί για να επιβιώσει. Το νέο εμβόλιο και οι μεταλλάξεις κυριάρχησαν στην επικαιρότητα, μέσα ένα δυσάρεστο κλίμα αντιθέσεων μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στην έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca (και) από την Ε.Ε.

«Διατυπώθηκαν σοβαροί προβληματισμοί για τη χρησιμοποίηση του εμβολίου για άτομα άνω των 65 ετών», είπε, αναφορικά με τις ενστάσεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, για το εμβόλιο της AstraZeneca, με τον μικρό αριθμό ατόμων που έχει συμπεριληφθεί στις κλινικές δοκιμές να αποτελεί «αγκάθι». «Υπάρχει η προοπτική το συγκεκριμένο δείγμα να γίνει μεγάλο, μετά τα αποτελέσματα της μεγάλης μελέτης της εταιρείας στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Αναφορικά, εξάλλου, με τις μεταλλάξεις, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως η προστασία δεν είναι μόνο τα εξουδετερωτικά αντισώματα. «Υπάρχει και το σκέλος της κυτταρικής ανοσίας που δεν προσμετράται» και είπε πως «είναι υπερβολή να λέμε πως είμαστε απροστάτευτοι», τόνισε και συνέχισε τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να δημιουργείται αυτός ο πανικός σε σχέση με τις μεταλλάξεις», καθώς υπάρχουν σοβαρά δεδομένα ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε προσφέρουν ισχυρή και ευρεία προστασία απέναντι τους.

Στο 2,75% η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε πως το -μέχρι στιγμής- ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα είναι ανέρχεται σε 2,75%. 

«Τον Ιανουάριο διενεργήθηκαν 271.000 εμβολιασμοί, αρκετοί περισσότεροι από όσους αρχικά υπολογίζαμε», συνέχισε, επισημαίνοντας πως έχουμε φτάσει τα 400 εμβολιαστικά κέντρα και πως η Ελλάδα είναι στην έκτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο δόσεων εμβολίων ανά 100.000 κατοίκους. Ακόμη, τόνισε πως θα γίνουν 1.000 προσλήψεις, ενώ το Φεβρουάριο θα λειτουργήσουν ακόμη 300 εμβολιαστικά κέντρα που, συνολικά, θα φτάσουν περίπου τα 700.

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε, επίσης, πως περιμένουμε 90.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer αυτό το μήνα και 1.415.000 δόσεις τον Μάρτιο. Επίσης στα τέλη Μαρτίου, θα παραλάβουμε 240.000 δόσεις του εμβολίου της Moderna. Τέλος, η AstraZeneca ενημέρωσε σήμερα πως θα παραδώσει περισσότερες δόσεις από ό,τι είχε αρχικά ενημερώσει, κάτι που σημαίνει πως ως τα τέλη Μαρτίου θα παραλάβουμε 540.000 δόσεις.

Απαντώντας δε σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως σε επικοινωνία της κυβέρνησης με την Johnson & Johnson, τονίστηκε πως η Ελλάδα θα παραλάβει 1,3 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Ο κ. Θεμιστοκλέους διαμήνυσε πως «τα εμβόλια καλύπτουν όλες τις γνωστές μεταλλάξεις και έτσι δεν ανησυχούμε».

Όσον αφορά, τέλος, στις ευπαθείς ομάδες, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας τόνισε ότι «χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Στις πολύ υψηλού κινδύνου και στα άτομα 70-75 και στα άτομα υψηλού κινδύνου. Αν εξελιχθούν ομαλά τα πράγματα, μέχρι τέλος Μαρτίου θα έχουν εμβολιαστεί».

newsbreak.gr