Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Όλα τα μυστικά για τις αιτήσεις και τα ποσά
1 year, 10 months ago
6

Σε λίγες ημέρες αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών στο πλαίσιο προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή», όπως προκύπτει από σχετική απόφαση του  υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ .

Παράλληλα στη σχετική απόφαση επισημαίνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και  ότι οι  αιτήσεις χρηματοδότησης από δυνητικούς ωφελούμενους μπορούν να υποβάλλονται από την Τρίτη 21 Ιουνίου του 2022 και μέχρι την Τρίτη, 5 Ιουλίου  2022 στις 3μμ  (καταληκτική προθεσμία). Μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας ακολουθεί η αξιολόγηση, κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων.

  • Περίοδος ενστάσεων & οριστικής έγκρισης

Ενστάσεις μπορούν να υποβάλλονται εντός 7 ημερολογιακών ημερών από την ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων. Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των ενστάσεων ακολουθεί η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων και η έκδοση των επιταγών για τις αιτήσεις των οποίων εγκρίνεται η χρηματοδότηση.

  • Περίοδος αγορών

Αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνεται από τους ωφελούμενους μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).

Αντίστοιχα, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.

  • Μεταβατική περίοδος

Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών στο πλαίσιο του Προγράμματος, όπως ειδικότερα ορίζεται στην ενότητα 7.5, μπορούν να πραγματοποιούνται έως τη Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 (ορόσημο λήξης μεταβατικής περιόδου). Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών (εντός της μεταβατικής περιόδου).

  • Ολοκλήρωση πληρωμών

Το σύνολο των πληρωμών προς προμηθευτές προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2022.

  • Εγκρίσεις προμηθευτών και εξοπλισμού

Αιτήσεις συμμετοχής προμηθευτών και δήλωσης εξοπλισμού μπορούν να υποβάλλονται έως το ορόσημο λήξης αγορών του Προγράμματος, όπως αυτό ορίζεται παραπάνω. Ο Φορέας Πιστοποίησης και Πληρωμής δύναται να ορίζει ειδικότερες προθεσμίες που σχετίζονται με επιμέρους βήματα του Προγράμματος.

enikos.gr