Επιφυλακτικός και ο Μόσιαλος για τα self tests: «Δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς» (video)
3 years, 30 days ago
6

Είναι μεν χρήσιμα, αλλά κρύβουν παγίδες

Μετά την καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού και ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος, εξέφρασε αμφιβολίες για την αξιοπιστία και εγκυρότητα των self tests που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ.Μόσιαλο, είναι μεν χρήσιμα, αλλά κρύβουν παγίδες και επεσήμανε μάλιστα δύο ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

«Είναι αυτά τα τεστ αξιόπιστα; Θα πρέπει να γνωρίζουμε εάν αυτά έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ ή τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ή άλλους αξιόπιστους οργανισμούς. Είναι έγκυρα; Δεν ανησυχώ ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ψευδώς θετικών τεστ, αφού μετά το self test (αν είναι θετικό) γίνεται επανάληψη με μοριακό», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Το ερώτημα είναι εάν μας δίνουν πολλά ψευδώς αρνητικά και με αυτή την έννοια υπάρχει χαλαρότητα σε κάποιον που πάσχει από κορωνοιό και νομίζει ότι δεν πάσχει».

Η ένστασή του αφορά τους ασυμπτωματικούς: «Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτά τα τεστ δεν είναι πολύ έγκυρα στους ασυμπτωματικούς, πιθανώς και στους προσυμπτωματικούς. Δεν είναι ιδιαιτέρως έγκυρα όταν το ιικό φορτίο δεν είναι πολύ αυξημένο, όπως επίσης τίθεται θέμα εγκυρότητας για όσους έχουν συμπτώματα και έχουν περάσει 5-7 ημέρες. Επομένως είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, αλλά κάθε περίπτωση είναι θεμιτό να γνωρίζουμε και τα όρια μην νομίζοντας ότι θα λυθούν τα προβλήματα με αυτό».