Επιμένει η φωτιά στην Κορινθία
2 years, 10 months ago
6

Αποστολή: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας

Την ώρα που διαφαινόταν πως η πυρκαγιά στην περιοχή Σχίνου-Αλεποχωρίου στα Γεράνεια βρισκόταν σε κάποια ύφεση, οι ισχυροί άνεμοι που άρχισαν να φυσούν στο σημείο ενεργοποίησαν το πύρινο μέτωπο, το οποίο μάλιστα στράφηκε προς τα Μέγαρα. Αμέσως ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός των μηνυμάτων μέσω του 112 και προληπτικά εκκενώθηκαν άλλοι τρεις οικισμοί από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα. Έτσι μέσω των μηνυμάτων από το 112 οι κάτοικοι παροτρύνθηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Προηγουμένως, η πυρκαγιά, που ξέσπασε αργά το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Λουτρακίου, είχε ήδη κατακάψει περί τα 20.000 στρέμματα. Επίσης έχουν εκκενωθεί πολλοί οικισμοί από τον Σχίνο έως το Αλεποχώρι και έχουν υποστεί ζημιές πολλά σπίτια και αγροτικές υποδομές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας μέσω του αριθμού 112 έστειλε στους κατοίκους των περιοχών το εξής μήνυμα: «Δασική πυρκαγιά σε εξέλιξη και ραγδαία ενίσχυση ανέμων στην περιοχή σας. Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή από Χάνι Δερβένι έως Άνω και Κάτω Πευκενέα, απομακρυνθείτε άμεσα προς Μέγαρα για προληπτικούς λόγους». Λίγη ώρα αργότερα, η ΓΓΠΠ έστειλε και νέο μήνυμα, με το οποίο κινητοποιεί και όσους βρίσκονται στους οικισμούς Αιγειρούσες και Ντουράκος να απομακρυνθούν προς Αλεποχώρι μέσω του παραλιακού δρόμου.

Δείτε το μήνυμα του 112:

Οι καπνοί από την πυρκαγιά έχουν καλύψει όλη αυτή την περιοχή του πύρινου μετώπου και έχουν φτάσει στην Αθήνα, ενώ τα σύννεφα καπνού έχουν επεκταθεί προς τις Κυκλάδες, ακόμα και έως την Ικαρία. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και οι δύο ιερές μονές του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής που βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως επισημάνθηκε και προηγουμένως, αυτή την ώρα, λόγω της δυσμενούς εξέλιξης της πυρκαγιάς, ζητήθηκε η άμεση εκκένωση των περιοχών Αέρας, Χάνι, Τούτουλη, Ζάχουλη, Πευκενέας, Μαυράτζας.

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων:

  • στη διασταύρωση Αλεποχωρίου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σχίνο
  • στο ύψος του 21ου Χλμ. επαρχιακής οδού Μεγάρων-Αλεποχωρίου προς Αλεποχώρι
  • στην οδό Χρυσανθέμων στην περιοχή Δελφίνια, στο ρεύμα προς Μάζι
  • στην οδό Αγίου Ηλία με κατεύθυνση προς την περιοχή Σώρα
  • στην επαρχιακή οδό Μεγάρων-Αλεποχωρίου από το ύψος του βενζινάδικου ΕΚΟ, στο ρεύμα προς Αλεποχώρι (περιοχή Πευκενέας)
  • στην οδό Χανίων, από το ύψος Αγίου Ιερόθεου, στο ρεύμα προς Χάνι, περιοχή Κρύα Βρύση
  • στην οδό Μοράβα από το εθνικό στάδιο Μεγάρων προς περιοχή Καβελάρι

Κατά τη χθεσινή νύχτα διακόπηκε η κυκλοφορία από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση στο Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα.

zougla.gr