Έρχονται χιόνια, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας – Η ανάρτηση του μετεωρολόγου Κλ. Μαρουσάκη
1 year, 2 months ago
6

Για κύμα κακοκαιρίας που έρχεται  από την Ιταλία και θα πλήξει τη χώρα από την ερχόμενη Παρασκευή έως την Κυριακή, προειδοποιεί ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Χαρακτηρίζει, μάλιστα, το φαινόμενο ως «μετεωρολογική βόμβα» και σε ανάρτησή του εξηγεί τι είναι αυτό το φαινόμενο που θα επιφέρει χιόνια, ισχυρούς ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας.

Πάντως έως την Πέμπτη προβλέπεται διατήρηση του «θερμού σκηνικού», με τον υδράργυρο να παραμένει στην Αθήνα σε υψηλότερα από την εποχή επίπεδα κατά 6 με 8 βαθμούς.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Πολικές αέριες μάζες αναμένεται να καλύψουν μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης και μάλιστα θα φτάσουν μέχρι και την Ιταλία όπου εκεί καθώς θα συγκρουστούν με θερμότερες και υγρότερες από την κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να σχηματίσουν αυτό που στην Μετεωρολογία ονομάζουμε “Μετεωρολογική βόμβα”, δηλαδή ένα βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η ατμοσφαιρική πίεση πέφτει με πολύ γρήγορο ρυθμό. Στον πρώτο χάρτη μας επισημαίνουμε με ένα πλαίσιο την περιοχή όπου θα λάβει χώρα αυτή η εκρηκτική κυκλονογέννεση. Καθώς αυτό το σύστημα κακοκαιρίας θα κινηθεί προς τα βορειοανατολικά θα προκαλέσει κακοκαιρία στη χώρα μας το τριήμερο Παρασκευή – Κυριακή με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους, την πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια στα βουνά μας αλλά ακόμη και μέσα σε πόλεις στη δυτική Μακεδονία, καθώς και τις ισχυρές βροχές – καταιγίδες. Στον δεύτερο χάρτη μας αποτυπώνονται οι χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τμήματα ενώ τέλος ακολουθεί βίντεο στα σχόλια με την πορεία – εξέλιξη των βροχοπτώσεων όπου όσο πιο σκούρα είναι τα χρώματα τόσο πιο έντονα φαινόμενα αναμένουμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι και την Πέμπτη σε αρκετές περιοχές της χώρας μας θα κυριαρχούν οι υψηλές θερμοκρασίες με τους νοτιάδες να μεταφέρουν και αφρικανική σκόνη όπου για παράδειγμα στην Αθήνα θα συναντάμε θερμοκρασίες κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι για τον μήνα που διανύουμε η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Αθήνα είναι περίπου οι 12 με 13 βαθμοί και θα βρισκόμαστε κοντά στους 20°. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και σε όλους!

Δείτε την ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

Η πρόγνωση της ΕΜΥ:

 ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 19-01-2023

Στη δυτική Ελλάδα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα βόρεια. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο. Xιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά. Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 και πιθανώς 9 μποφόρ, με εξασθένηση στα δυτικά από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 17 με 19 και κατά τόπους τους 20 βαθμούς Κελσίου.

   ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20-01-2023

Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα. Τα φαινόμενα, τα οποία στα δυτικά και τα βόρεια πιθανόν να είναι έντονα, από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα περιοριστούν στα ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

   ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21-01-2023

Στην ανατολική νησιωτική χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που βαθμιαία θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια, στα δυτικά και τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στις υπόλοιπες περιοχές παροδικά αυξημένες νεφώσεις με πιθανότητα για τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στο Αιγαίο και πρόσκαιρα στο Ιόνιο 7 με 8, με εξασθένηση στα δυτικά από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

   ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 22-01-2023

Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, τις πρωινές ώρες στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 6, με ενίσχυση στο Ιόνιο από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

   ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-01-2023

Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.