Έρευνα – Πιο κοινωνικά ευαίσθητοι οι ηλικιωμένοι από τους νεότερους
2 years, 5 months ago
6

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πιθανότερο – από ό,τι οι νεότεροι ενήλικες- να αναπτύξουν δράσεις και συμπεριφορές φιλοκοινωνικές, δηλαδή επωφελείς για το κοινωνικό σύνολο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει πως οι γηραιότεροι συνήθως νοιάζονται περισσότερο για τους άλλους, είναι λιγότερο εγωκεντρικοί και πιο γενναιόδωροι από τους νεότερους, αν κι έχουν στενότερο εθνικό ορίζοντα στη γενναιοδωρία τους.

Αυτό έχει σημασία εν μέσω πανδημίας, καθώς π.χ. οι ηλικιωμένοι φαίνονται πιο πρόθυμοι να τηρήσουν τα μέτρα προφύλαξης, όπως η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας. Είναι ακόμη πιο διατεθειμένοι να κάνουν διάφορες δωρεές, αν και η οπτική γωνία τους είναι συνήθως πιο στενά εθνική και λιγότερο διεθνιστική, καθώς προτιμούν την ενίσχυση εθνικών φιλανθρωπικών και κοινωνικών οργανώσεων, παρά εκείνων με διεθνή χαρακτήρα, κάτι στο οποίο τείνουν περισσότερο οι νεότεροι.

Έρευνα σε 67 χώρες

Οι ερευνητές από τρεις χώρες (Βρετανία, Αυστρία, Καναδά), με επικεφαλής την ψυχολόγο δρ Τζο Κάτλερ του Εργαστηρίου Κοινωνικής Νευροεπιστήμης του βρετανικού Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα γήρανσης «Nature Aging», ανέλυσαν στοιχεία από τις απαντήσεις που έδωσαν το 2020 σε παγκόσμια έρευνα 46.576 άνθρωποι 18 έως 99 ετών από 67 χώρες.

Διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σαφής συσχέτιση ανάμεσα στην πιο προχωρημένη ηλικία και στην πιο κοινωνικά επωφελή συμπεριφορά. Αυτό επιβεβαιώνει ευρήματα προηγούμενων ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες οι ηλικιωμένοι στις παγκόσμιες κρίσεις, όπως τώρα μια πανδημία, επιδεικνύουν αυξημένα θετικά κοινωνικά αντανακλαστικά, κάτι που ισχύει σε πολύ διαφορετικές χώρες και κουλτούρες.

Έως το 2050 ο πληθυσμός άνω των 65 ετών θα έχει διπλασιαστεί

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι, σε σχέση με τους νέους, οι μεγαλύτεροι ενήλικες αναπτύσσουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις, επιλύουν καλύτερα τις κοινωνικές και άλλες συγκρούσεις, ενώ είναι πιθανότερο να συγχωρήσουν τους άλλους και να κάνουν μη πληρωμένη εθελοντική εργασία.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μεγάλες δημογραφικές αλλαγές, κυρίως λόγω διαρκούς αύξησης του προσδόκιμου ζωής και παράλληλης μείωσης της γεννητικότητας. Αν αυτές οι τάσεις συνεχιστούν, έως το 2050 ο παγκόσμιος πληθυσμός άνω των 65 ετών αναμένεται να έχει διπλασιαστεί. Ένας πιο γερασμένος πληθυσμός θα είναι γενικά πιο φιλάνθρωπος και γενναιόδωρος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη. Αρκεί οι ηλικιωμένοι να πειστούν να κατευθύνουν τη φιλανθρωπία τους και σε πιο διεθνείς υποθέσεις όπως η κλιματική αλλαγή ή η παγκόσμια φτώχεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ