Εθνική Πινακοθήκη : Η ξενάγηση των ξένων ηγετών – Τι τους άρεσε περισσότερο
3 years, 4 days ago
6

«Έχει γίνει ένα θαύμα με αυτό το μουσείο. Έχει διπλασιαστεί. Είμαστε στα 21.000 τμ και θα δείτε σε αυτά όλη την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής», είπε η Έφη Αγαθονίκου, διευθύντρια συλλόγων καλλιτεχνικού και μουσειολογικού προγράμματος στην Εθνική Πινακοθήκη

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η Έφη Αγαθονίκου, διευθύντρια συλλόγων καλλιτεχνικού και μουσειολογικού προγράμματος στην Εθνική Πινακοθήκη, αναφορικά με τα παραλειπόμενα από τη χθεσινή επίσημη επίσκεψη στο μουσείο.

«Έχει γίνει ένα θαύμα με αυτό το μουσείο. Έχει διπλασιαστεί. Είμαστε στα 21.000 τμ και θα δείτε σε αυτά όλη την ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής», είπε η κ. Αγαθονίκου.

«Εγώ ξενάγησα το Ρώσο πρωθυπουργό εχτές, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την ελληνική τέχνη. Ξεναγήθηκε στη μόνιμη έκθεση της πινακοθήκης. Στάθηκε στον Καποδίστρια, ήθελε να τον ξαναδεί, και στην ανατίναξη της ναυαρχίδας. Ο πρίγκιπας Κάρολος ενδιαφέρθηκε για τον λόρδο Βύρωνα, για το έργο με τη ναυμαχία του Ναυαρίνου. Έψαχνε τον πρόγονό του πρίγκιπα Νικόλαο που είναι ζωγράφος και έχει κάποια έργα στην πινακοθήκη. Έχει περίπου 20 έργα στην πινακοθήκη αλλά δεν είναι στη μόνιμη έκθεση», ανέφερε η ίδια σχετικά με τη χθεσινή επίσκεψη.

«Για το κοινό η εθνική πινακοθήκη θα ανοίξει όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Εμείς είμαστε έτοιμοι», πρόσθεσε η κ. Αγαθονίκου.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Νίκος Σταθούλης, σύμβουλος τέχνης.

«Η εθνική πινακοθήκη θα είναι πάντα ένας από τους πολιτιστικούς φορείς στην Αθήνα. Μαζί με το μουσείο της Ακρόπολης, το μουσείο σύγχρονης τέχνης κλπ, μπαίνει η Αθήνα στα μεγάλα πολιτιστικά κύτταρα του κόσμου, γίνεται μητροπολιτική πρωτεύουσα», είπε ο κ. Σταθούλης.

«Όλοι οι φιλότεχνοι περιμέναμε να συναντηθούμε με τους μεγάλους καλλιτέχνες που ”φωλιάζουν ” εκεί. Ο Γκαίτε έλεγε ότι η επιστήμη και η τέχνη ανήκουν σε όλο τον κόσμο. Μπροστά στα έργα αυτά βλέποντάς τα οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει κοινωνός του νοήματος, η τέχνη δεν έχει πατρίδα», πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Τα εγκαίνια εχθές αποτελούν μια συμβολική κίνηση, για να δώσουμε το έναυσμα για την καινούργια Ελλάδα και το μέλλον. Η πινακοθήκη είναι η κιβωτός της ιστορίας της ελληνικής ζωγραφικής. Θα είναι και ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης», σημείωσε από την πλευρά της η κ. Αγαθονίκου.

Μόδα επηρεασμένη από την ελληνική επανάσταση

Από την ελληνική επανάσταση έχει επηρεαστεί και η μόδα. Ενδεικτικό αυτού ήταν τα ρούχα που επέλεξε εχθές η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, ενώ αρκετές κυρίες, ανάμεσά τους και η σύζυγος του πρωθυπουργού, επέλεξαν τις αποχρώσεις του μπλε για να τιμήσουν την ημέρα. 

Ξεχώρισε και ο πρίγκιπας Κάρολος, όταν κατά το δείπνο που ακολούθησε απήγγελε στίχους του Διονύσιου Σολωμού, καταλήγοντας να λέει στα ελληνικά «Χαίρε, ω Χαίρε Ελευθερία! Ζήτω η Ελλάς!».

Όλα είναι έτοιμα και για τη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών όπου νωρίτερα έφτασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός.

in.gr