Ευλογιά των πιθήκων: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα – Πώς είναι η κατάσταση της υγείας του ασθενούς
7 months, 19 days ago
6

Το δείγμα από τον ασθενή επιβεβαιώθηκε ως θετικό στην ευλογιά των πιθήκων και από τη δεύτερη ανάλυση από το Εργαστήρι Μικροβιολογίας του ΑΠΘ

Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας έχει επιβεβαιωθεί πλέον και γονιδιακά σύμφωνα με τα αποτελέσματα του εργαστηρίου μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΔΥ:

«Ολοκληρώθηκε σήμερα από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ η μοριακή επιβεβαίωση και η περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώθηκε από ασθενή 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία.

  • Διαβάστε επίσης: Ευλογιά των πιθήκων: Ψάχνουν για άγνωστη μετάλλαξη που αυξάνει τα κρούσματα στην Ευρώπη

Η φυλογενετική ανάλυση επιβεβαίωσε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα του Κεντρικού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ και έδειξε ότι πρόκειται για στέλεχος Monkeypox που ανήκει στον κλάδο της Δυτικής Αφρικής (West African clade), το οποίο ανιχνεύεται σε κρούσματα στην Ευρώπη & ΗΠΑ και συνήθως προκαλεί ήπια και τελικά αυτοπεριοριζόμενη νόσο.

Η κατάσταση του ασθενή

Ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός.

Η επιδημιολογική διερεύνηση είναι σε εξέλιξη, όπως και η ιχνηλάτηση επαφών.

Έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό είναι ιδιαίτερα χαμηλός και συνιστάται η τήρηση των γενικών κανόνων ατομικής υγιεινής».