Φαρμακοποιοί κατά ΙΣΑ για το αντιγριπικό εμβόλιο: «Καμία ιατρική πράξη δεν εκτελείται από μη γιατρούς» Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΠΦΣ
1 year, 4 months ago
6

Η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να ανακοινώσει πως η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου θα γίνεται χωρίς τη συνταγή γιατρού, προκάλεσε την έντονη κόντρα ανάμεσα στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, ο ΠΦΣ αντιδρά στην επίσημη θέση του ΙΣΑ, που ορίζει πως «καμία ιατρική πράξη δεν μπορεί να εκτελείται από μη γιατρούς. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή», σχολιάζοντας πως «ο ΙΣΑ ηθελημένα αγνοεί ότι σε όλη την Ευρώπη ο αντιγριπικός εμβολιασμός διενεργείται στα φαρμακεία».

«Ηθελημένα ο ΙΣΑ αγνοεί ότι επί σειρά ετών εκατομμύρια πολίτες εμβολιάζονται κάθε χρόνο στα φαρμακεία της χώρας μας για την εποχική γρίπη.

Δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια και πολλά εκατομμύρια αντιτετανικοί οροί έχουν χορηγηθεί στα φαρμακεία όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης τα ανοικτά στο κοινό ιδιωτικά φαρμακεία επί 24ωρου βάσεως (σε κάθε περιοχή εφημερεύει ένα φαρμακείο) αποτελούν την πλέον προσβάσιμη Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς, λόγω του ρυθμισμένου ωραρίου, αλλά και της ορθολογικής γεωγραφικής κατανομής τους, καλύπτουν σχεδόν όλη την Ελληνική επικράτεια», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο φαρμακευτικός σύλλογος.

«Υποκριτική» και «επικίνδυνη» η στάση του ΙΣΑ

Χαρακτηρίζει δε την στάση του ΙΣΑ «υποκριτική» και «επικίνδυνη», καθώς, όπως αναφέρει, «επί της ουσίας προσπαθεί να αποτρέψει την διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων στους ηλικιωμένους δικαιούχους, οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και έχουν απόλυτη ένδειξη εμβολιασμού κάθε χρόνο.

Είναι βέβαιο ότι η στάση αυτή του ΙΣΑ δυσχεραίνει την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, πόσω μάλλον όταν από τα στοιχεία προκύπτει ότι είναι χαμηλή για την τρέχουσα περίοδο, σπέρνοντας αδικαιολόγητο φόβο στους πολίτες για την εμφάνιση δήθεν παρενεργειών από ένα εμβόλιο επιστημονικά τεκμηριωμένο βάσει μελετών και απολύτως ασφαλές».

Ολοκληρώνοντας, ο ΠΦΣ καλεί τον ΙΣΑ «να σταθεί, επιτέλους, στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενος τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία, μακριά από μικροσυντεχνιακής φύσεως αναχρονιστικές και αντιεπιστημονικές προσεγγίσεις και αντιλήψεις, και να συνδράμει στην προστασία του μείζονος κοινωνικού αγαθού της Δημόσιας Υγείας».

 

 

pronews.gr