FDA – Αμφίβολης αξιοπιστίας τα τεστ αντιγόνου απέναντι στην Όμικρον
2 years, 3 months ago
6

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ προειδοποιεί με ανακοίνωσή του ότι τα τεστ αντιγόνου είναι λιγότερο αξιόπιστα στην ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον.

Σε συνεργασία με ερευνητές των εθνικών ινστιτούτων υγείας, οι επιστήμονες του FDA εξέτασαν δείγματα ασθενών που αποδεδειγμένα είχαν προσβληθεί από την παραλλαγή «Ομικρον», ελέγχοντας την ακρίβεια των ευρέως χρησιμοποιούμενων διαγνωστικών μέσων.

Οπως καταδεικνύουν τα πρώτα αποτελέσματα, «τα τεστ αντιγόνου μπορούν να ανιχνεύσουν την “Ομικρον”, αλλά φαίνεται ότι έχουν περιορισμένη ευαισθησία». Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δώσουν λανθασμένο αρνητικό αποτέλεσμα σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό. Επί του παρόντος, ο FDA δεν συνέστησε την αποφυγή τους. Η ανακοίνωση, άλλωστε, αναφέρει ότι «γενικότερα τα τεστ αντιγόνου είναι λιγότερο ευαίσθητα και είναι λιγότερο πιθανό να ανιχνεύσουν τη λοίμωξη με COVID-19, στα αρχικά της στάδια, συγκριτικά με τα μοριακά τεστ».

Επανάληψη του τεστ

Σε τηλεφωνική συνέντευξη η δρ Τζίτζι Κρόνβαλ, ερευνήτρια του Κέντρου Υγειονομικής Ασφάλειας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, υπογραμμίζει ότι τα συμπεράσματα του FDA υποδεικνύουν τις μεγάλες προκλήσεις που προβάλλουν μπροστά μας εξαιτίας της διαρκώς εξελισσόμενης και μεταβαλλόμενης φύσης του κοροναϊού. «Κάθε φορά που εμφανίζεται μια νέα μετάλλαξη οφείλουμε να ελέγχουμε κατά πόσον τα διαγνωστικά τεστ παραμένουν αξιόπιστα. Βλέπουμε ότι τώρα είναι λιγότερο ακριβή από ό,τι με παλαιότερα στελέχη του κοροναϊού.

Αν λοιπόν έχετε συμπτώματα και το τεστ αντιγόνου βγει αρνητικό, μη θεωρήσετε ότι όλα είναι καλά και μπορείτε να κυκλοφορείτε ελεύθερα. Πρέπει να υποβληθείτε εκ νέου σε τεστ και να διατηρήσετε στη σκέψη σας ότι ίσως έχετε προσβληθεί από κοροναϊό».

Οι συστάσεις του FDA

Τα συμπεράσματα του FDA υποδεικνύουν τις προκλήσεις που προβάλλουν μπροστά μας εξαιτίας της διαρκώς μεταβαλλόμενης φύσης του κοροναϊού.

Την ίδια ακριβώς σύσταση έκανε και ο FDA. Στην ανακοίνωσή του καλεί τους πολίτες που έχουν αρνητικό τεστ αντιγόνου και έχουν συμπτώματα να επανεξεταστούν, ενώ εκείνοι που έχουν θετικό τεστ αντιγόνου να μείνουν σε καραντίνα και να συζητήσουν με τον ιατρό τους τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ εμφανίζουν πρωτοφανή έκρηξη νέων λοιμώξεων, που αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Ιδιαίτερα προβληματίζει τους ειδικούς, όσον αφορά στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, η συνύπαρξη της μετάλλαξης «Ομικρον» με τη «Δέλτα».

Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκτιμηθεί σαφώς η πορεία της υγείας των εκατοντάδων χιλιάδων που μολύνονται καθημερινά. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς και ορισμένες πρώτες μελέτες, η «Ομικρον» έχει ηπιότερα συμπτώματα και δεν απαιτεί μακρά νοσηλεία στα νοσοκομεία, κάτι που δεν συμβαίνει για όσους προσβληθούν από τη «Δέλτα».