Φωτιά στην Εύβοια – Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Εκκενώνεται το Μαντούδι
2 years, 7 months ago
6

Στο έλεος της φωτιάς έχει παραδοθεί η Βόρεια Εύβοια. Το πύρινο μέτωπο μαίνεται ανάμεσα στη Σκεπαστή και τους Κουρκουλούς, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να το περιορίσουν ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο τους.

«Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο»

Λίγο μετά τις 10.00 το βράδυ της Πέμπτης (5/8) ο Δήμαρχος Μαντουδίου, Γεώργιος Τσαπουρνιώτης, τόνιζε ότι οι προσπάθειες να ελεγχθεί η φωτιά δεν αποδίδουν. «Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του Δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως, διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις» ανέφερε στη δραματική έκκλησή του. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Star Κεντρικής Ελλάδας, υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο χωριό Κουρκουλοί, με τις Αρχές να καταβάλλουν προσπάθειες για να σώσουν τους πολίτες.

Σημειώνεται ότι συνολικά έχουν εκκενωθεί 25 οικισμοί στην περιοχή, όπου επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 65 οχήματα, δημοτικές και εθελοντικές οργανώσεις.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 17:00 εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των οικισμών Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Κεραμεία και Αγκάλη Ευβοίας. «Αν βρίσκεστε στην #ΑγίαΆννα, #Παλαιόβρυση, #Κεραμεία, #Αγκάλη #Εύβοιας εκκενώστε τώρα προς #Μαντούδι» ανέφερε το μήνυμα.  Από τη μεγάλη φωτιά έχουν καεί σπίτια και αυτοκίνητα. «Δυστυχώς οι φόβοι μας επαληθεύτηκαν, η φωτιά θα σταματήσει στο Αιγαίο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαπουρνιώτης

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, σημείωσε ότι «η φωτιά παραμένει μεγάλη και δύσκολη. Οι προσπάθειες έχουν εστιαστεί στο ανατολικό και βόρειο μέτωπο. Η απομάκρυνση είναι μια πράξη που δεν είναι υποχρεωτική. Οι περισσότεροι πολίτες υπακούν».

 

«Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο. Εκεί επιχειρούν και εναέρια μέσα, για όσο είναι στην περιοχή, για να μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες μιας και δεν υπάρχουν άλλες προσβάσεις» δήλωσε με τη σειρά τους στο ΑΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας, Γιώργος Κελαϊδίτης και πρόσθεσε πως «αν ξεφύγει από εκεί κάνεις πλέον δεν μπορεί να προβλέψει πού μπορεί να σταματήσει».

Την τελευταία ώρα, ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις βόρεια του χωριού Σκεπαστή και προς Αμέλαντες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Στο δυτικό και βορειοδυτικό μέτωπο της φωτιάς τα σενάρια είναι δυσοίωνα, καθώς η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη μέσα σε συμπαγές παρθένο πευκοδάσος.