Φωτιά στην Εύβοια – Απεγκλωβίστηκαν 1.130 πολίτες – Καίγονται Ροβιές, Φαράκλα και Λίμνη
2 years, 7 months ago
6

Εφιαλτική είναι η νύχτα για τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας. Η φωτιά καίει τα πάντα, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη με τον χρόνο στη Φαράκλα, τις Ροβιές, τη Λίμνη και τον Μυρτιά.

Συνολικά 1.130 άτομα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τη Λίμνη και την παραλία Κοχύλι. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, μετά τους 650, ακόμη 480 άτομα επιβιβάστηκαν από το λιμάνι στο ferry boat «ΠΑΡΑΛΟΣ» και μεταφέρθηκαν ασφαλείς στην Αιδηψό. Σημειώνεται ότι στο λιμάνι της Λίμνης παραμένει το «ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ» για να συνδράμει στην απομάκρυνση τυχόν άλλων πολιτών.

Την ίδια ώρα, δραματικές στιγμές ζουν και οι κάτοικοι στη Φαράκλα και τις Ροβιές:

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα οι φλόγες μπήκαν στο χωριό Φαράκλα, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να προλάβουν τις καταστροφές. Στις Ροβιές το μέτωπο της φωτιάς που κατέβηκε από το ΔρυμώνΑ πέρασε τον δρόμο που οδηγεί από τις Ροβιές στην Αιδηψό, ο οποίος ήταν «γραμμή άμυνας» για τους πυροσβέστες και πλέον όχι μόνο κατευθύνεται προς τη θάλασσα, αλλά πήρε και ανατολική πορεία και κατευθύνεται στον οικισμό. Σε ό,τι αφορά το μέτωπο στη ΛΊμνη της Εύβοιας, συνέχισε και σταμάτησε μόνο όταν έφτασε στη θάλασσα.

Μιλώντας νωρίτερα στο MEGA, o Γιάννης Κοντζιάς, δήμαρχος Αιδηψού, σημείωσε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν εκκενωθεί άλλα τέσσερα χωριά. «Η κατάσταση είναι δυσάρεστη και δύσκολη, αναγκαστήκαμε να εκκενώσουμε άλλα 4 χωριά που απειλούνται από ένα μέτωπο που εξελίσσεται», είπε.

Παράλληλα, οι συνθήκες με το πέρασμα της ώρας δυσκολεύουν, καθώς έχει πέσει το σκοτάδι και τα εναέρια μέσα δεν επιχειρούν. «Δεν υπήρξαν ούτε και τη μέρα εναέρια και αυτή είναι η παράμετρος που έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο», κατήγγειλε και σημείωσε: «Υπομονή, αλληλεγγύη σε όσους δοκιμάζονται από την πυρκαγιά, δεν είναι η ώρα για απόδοση ευθυνών αλλά για δουλεία», κατέληξε.

Καίγονται σπίτια στον Μυρτιά:

Άλλη μια νύχτα κόλασης βρίσκεται σε εξέλιξη και στον Μυρτιά Ευβοίας. Η φωτιά επέστρεψε στην περιοχή και καίει ό,τι βρεθεί στο πέρασμά της. Οι πύρινες γλώσσες υψώνονται πολλά μέτρα πάνω καίγοντας τα δέντρα. Σύμφωνα με το evima, σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες και ο ουρανός έχει γίνει πορτοκαλί.

Μέσα σε λίγα λεπτά δημιουργήθηκε ένα νέο πύρινο μέτωπο. Με ό,τι μέσα διαθέτουν, τόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όσο και οι κάτοικοι, προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά από τις στέγες των σπιτιών. Προσπέρασε το χωριό Δάφνη, ένα από τα πολλά μέτωπα της φωτιάς, που έφτασε από τις Κεχριές, αφού πλέον δεν είχε τίποτα να κάψει.

Στο μεταξύ, σοκάρουν οι εικόνες μέσα από ferry boat που βρέθηκε στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας, προκειμένου να απομακρύνει κατοίκους και παραθεριστές από τη φλεγόμενη περιοχή:

Οργισμένοι οι κάτοικοι της Λίμνης – Ζητούν εξηγήσεις για την καταστροφή:

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεχειλίζει η οργή των κατοίκων της Εύβοιας για την καταστροφή που βλέπουν να συντελείται. Γύρω τους απλώνεται «η κόλαση του Δάντη» και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι. Κάτοικος της Λίμνης, ο οποίος παραμένει στο σημείο προσπαθώντας να διασώσει την περιουσία του μίλησε στο MEGA και τα όσα είπε συγκλονίζουν. «Δεν είμαι στο λιμάνι, δεν είμαι έτοιμος να φύγω. Είμαι πάνω από το σπίτι μου και προσπαθώ να μην περάσει η φωτιά στο κέντρο της Λίμνης. Προσπαθούμε με μία κλάρα και το νερό του σπιτιού. Δεν υπάρχει ένα πυροσβεστικό», σημείωσε ο κ. Δημήτρης Αλεξίου.

Παράλληλα, τόνισε: «Κάθε χρόνο συμβαίνει αυτό. Η φωτιά δεν έχει φτάσει ακόμα στο σπίτι μου. Προσπαθούμε να την σταματήσουμε. Ανατολικά και δυτικά καίγονται σπίτια. Υπάρχουν και άλλοι κάτοικοι που δεν έχουν φύγει και προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Όλοι λένε πρώτα η ζωή, βεβαίως είναι η ζωή, αλλά τις καταστρέψανε τις ζωές με την ανεπάρκειά τους», πρόσθεσε ο ίδιος, γεμάτος αγανάκτηση.

Άλλοι κάτοικοι σημείωσαν ότι «δεν φάνηκε κάποιο πυροσβεστικό και ούτε έγιναν ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Τα μέσα πήγαν αλλού». Επίσης, υπογράμμισαν ότι μόνοι τους προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους έχοντας μόνο τη βοήθεια των εθελοντών. «Παιδάκια 17 και 18 χρονών προσπαθούν. Η πυροσβεστική που είναι;» αναρωτήθηκαν και ζήτησαν απαντήσεις για τον συντονισμό και το σχεδιασμό.

in.gr