Φωτιά στην Εύβοια – «Βοηθήστε μας, θα καούμε ζωντανοί» – Δραματικές εκκλήσεις κατοίκων
2 years, 8 months ago
6

Δραματικές στιγμές στην Ιστιαία Ευβοίας από κατοίκους που ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα.

«Θα καούμε, πρέπει να στείλουνε. Σας παρακαλώ κάντε κάτι. Θα καούμε, θα καούμε. Βοηθήστε μας, καιγόμαστε και λένε ότι είναι εντάξει. Βοηθήστε μας σας παρακαλώ» λέει γυναίκα από την περιοχή Ιστιαίας δήμου Αιδηψού, ξεσπώντας σε λυγμούς.

Όπως αναφέρει, δεν μπορεί να μετακινηθεί καθώς η κατάσταση που επικρατεί είναι δύσκολη. «Δεν θα προλάβουμε, θα γίνει συνωστισμός με τα αυτοκίνητα. Κάντε κάτι» εκλιπαρεί. Όπως εξηγεί, στο σημείο υπάρχουν οι κάτοικοι της περιοχής, τουρίστες αλλά και πυρόπληκτοι άλλων περιοχών που μεταφέρθηκαν εκεί.

«Καιγόμαστε και λένε πως είμαστε εντάξει» τονίζει, επαναλαμβάνοντας πολλάκις την έκκλησή για εναέρια μέσα προκειμένου να κατασβεστεί η πυρκαγιά. 

«Θα καούν άνθρωποι, τα σπίτια όλα καίγονται»

«Έχω μπροστά μου τη φωτιά αυτή τη στιγμή. Βλέπω πάρα πολύ καπνό. Από το πρωί δεν πετάει τίποτα. Θα καεί και το τελευταίο δέντρο και δεν το καταλαβαίνει κάνεις. Δείχνουν μόνο Αττική. Σβήνουμε από το χάρτη, θα καεί το τελευταίο δέντρο. Χρειαζόμαστε αεροπλάνα, αυτό πείτε. Θα καούν άνθρωποι, τα σπίτια όλα καίγονται, κάνεις δεν βοηθάει» υποστηρίζει άλλη κάτοικος της περιοχής. 

«Έχουμε γεμίσει καπνό στο Πευκί, η φωτιά κατεβαίνει. Θα καούμε όλοι, τουρίστες και κάτοικοι. Δεν υπήρχαν εναέρια μέσα. Τώρα ακούμε ένα αεροπλάνο. Θα καεί όλη η Βόρεια Εύβοια και θα καούμε και εμείς μαζί. Οδηγίες για εκκένωση δεν έχουν δοθεί. Αν ο άνεμος γίνει πιο δυνατός, δεν θα προλάβουμε. Δεν μπορεί να σταλεί ένα αεροπλάνο να σβήσει τις εστίες πριν έρθουν οι φλόγες προς τα εδώ; Μόνοι μας προσπαθούμε και παλεύουμε εδώ» δήλωσε γεμάτη τρόμο και οργή κάτοικος στο Πευκί, που βρίσκεται στη Βόρεια Εύβοια.

  • Διαβάστε επίσης: «Σβήνει» χωριά από το χάρη η πύρινη λαίλαπα στην Εύβοια 

Εκκληση για εναέρια μέσα

Προηγουμένως, ο Φάνης Σπανός, περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τόνισε πως η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη και υπάρχει ο κίνδυνος να κατεβεί προς την κεντρική Εύβοια, κάνοντας λόγο για ελλιπείς δυνάμεις εναέριων μέσων.

«Άνθρωποι και μηχανές έχουν ξεπεράσει τα όριά τους. Η φωτιά προχωράει ασταμάτητη, καταστρέφει δάσος, σπίτια, απειλείς ζωές» σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει:

«Θέλουμε επιτέλους ΣΟΒΑΡΟ αριθμό εναερίων μέσων, που ζητάμε από την πρώτη μέρα! Και περισσότερα πυροσβεστικά οχήματα!». Για να καταλήξει: «Η φωτιά ΔΕΝ σβήνει μόνο με τις μπουλντόζες και αν την αφήσουμε μπορεί να φτάσει πραγματικά ΠΑΝΤΟΥ!». 

in.gr