Φωτιά στο Σχίνο Κορινθίας: Δραματικές εικόνες – «Δεν μπορούσαμε να ανασάνουμε, η νύχτα ήταν δραματική»
2 years, 10 months ago
6

Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση, στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή του Αλεποχωρίου φοβίζουν τους κατοίκους, οι οποίοι, όπως λένε, είναι πολύ πιθανό να περάσουν και δεύτερο βράδυ στην παραλία και στα αυτοκίνητά τους.

Η φωτιά έχει κάψει πολύ μεγάλη έκταση ενός πυκνού δάσους, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Όπως περιγράφουν στο protothema.gr οι κάτοικοι του Αλεποχωρίου, «η νύχτα που πέρασε ήταν δραματική».

Από τα μεσάνυχτα η αστυνομία τους έβγαλε από τα σπίτια για να μην κινδυνέψουν οι ζωές τους και πέρασαν το βράδυ τους στην παραλία του Αλεποχωρίου και στα αυτοκίνητά τους αγωνιόντας για τα σπίτια τους .

«Στις 11:30 το βράδυ που βγήκα έξω είδα το καπνό και τη φωτιά στο Σχίνο. Κατά τη 01.00 ήρθε η αστυνομία και μας έβγαλε έξω από τα σπίτια μας, όπως ήμασταν με τις πιζάμες. Τότε είδα το βουνό κατακόκκινο, να φλέγεται όλο ενώ καπνοί υπήρχαν παντού. Ήμασταν από τις 2 τη νύχτα έξω και τωρα μας άφησαν να μπούμε στα σπίτια μας.

Δεν μπορούσαμε να ανασάνουμε από την κάπνα, η φωτιά είναι μεγάλη, μας βγάλανε από τα σπίτια μας, δεν βγήκαμε μόνοι μας.Τωρα σιγά σιγά μπήκαμε μέσα να πάρουμε κανένα πράγμα. Μείναμε στην Αιγειρούσα, είχε στείλει ο Δήμος αυτοκίνητα , ασθενοφόρα και μέναμε έξω στην παραλία και στα αμάξια. Πολύ κρύο όλη τη νύχτα , δυνατός αέρας και άγχος. Όλα μπορείς να τα διορθώσεις αλλά το άγχος και αυτό που ζήσαμε δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε».

 

Αποκαλυπτικές οι εικόνες – Κάηκαν σπίτια

Όπως αναφέρει στο protothema.gr ο Δημήτρης Δεσύλλας πρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Σχίνου η περιοχή έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές:

«Δυστυχώς έχει καεί τεράστια έκταση δάσους, ενώ από την πάνω πλευρά του οικισμού έχουν καεί σπίτια. Στις Βαμβακές μάθαμε έχουν καεί 5 σπίτια, στην Μαυρολίμνη έχουν καεί πάνω από 5 γιατί δεν μπορέσαμε να φτάσουμε μέχρι ψηλά. Η φωτιά τώρα έχει φύγει από εδώ είναι στο Αλεποχώρι. Μιλάμε πως έχει καεί μεγάλη έκταση» αναφέρει και προσθέτει:

«Είμαι εδώ από την στιγμή κιόλας που εκδηλώθηκε η φωτιά. Ζήσαμε τον απόλυτο εφιάλτη ήμασταν μέσα στην φωτιά. Δυστυχώς είχε αέρα με αποτέλεσμα η φωτιά να φύγει και τα έκαψε όλα. Φοβηθήκαμε όλοι, πανικοβληθήκαμε. Η φωτιά όταν άρπαξε το βουνό μπορεί να έφτασε σε ύψος και τα 100 μέτρα. Έγινε στην κυριολεξία η νύχτα μέρα. Δεν είχε καεί ποτέ ξανά αυτή η πλευρά».

Επιχειρούν 17 αεροσκάφη

Αυτήν την ώρα και με τη συνδρομή των 17 αεροσκαφών που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (που τη νύχτα έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, κάτι που κάνει λίγο καλύτερη την κατάσταση, αλλά οι επικεφαλής φοβούνται αναζωπυρώσεις προς το μεσημέρι. Για τον λόγο αυτό γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να περιοριστεί η πυρκαγιά τις επόμενες κρίσιμες ώρες.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΧΙΝΟΣ: ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΣΠΙΤΙΑ

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού. Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΧΙΝΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙ

Επίσης, το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων-Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια της περιοχής, αλλά δεν έχουν ακόμα επίσημες αναφορές, καθώς τα περισσότερα από αυτά είναι εξοχικά και όχι μόνιμες κατοικίες, οπότε οι ιδιοκτήτες τους δεν ήταν εκεί. Υπάρχουν μόνο αναφορές για ζημιές σε αποθήκες και καλύβια, αλλά ο απολογισμός των ζημιών θα γίνει αφού ελεγχθεί η πυρκαγιά.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Σημειώνεται ότι το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο ίδιος ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ από την πρώτη στιγμή είχε μεταβεί στο σημείο με εντολή του και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος.

24202094
24202127
24202099
24202098
24202096

Επίσης, από αέρος συντονίζουν δύο ελικόπτερα, (ένα της ΕΛ.ΑΣ στο οποίο επιβαίνει και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου και ένα της Πυροσβεστικής), ενώ ένα ακόμα Σινούκ του στρατού συμμετέχει στη κατάσβεση.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαρθακογιάννης, η πυρκαγιά πήρε μεγάλες διαστάσεις χτες το βράδυ, γιατί στην περιοχή που απ’ όπου ξεκίνησε είχε πολύ πυκνή βλάστηση, έπνεαν δυτικοί άνεμοι 4-5 μποφόρ με ριπές έξι μποφόρ, οι οποίοι κατηύθυναν τις φλόγες προς τα Γεράνεια, δημιουργώντας μια τεράστια πύρινη περίμετρο, ενώ δεν υπάρχει οδικό δίκτυο για να κινούνται τα οχήματα, εκτός από έναν δρόμο που οδηγεί από τον Σχίνο προς Αλεποχώρι.

Για τον λόγο αυτό ενισχύονταν συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις από όλη την Πελοπόννησο και την Αττική, κυρίως με πεζοπόρα τμήμα αλλά και οχήματα, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Αυτή την ώρα, εκτός από 17 αεροσκάφη, επιχειρούν 182 πυροσβέστες με 62 οχήματα7 ομάδες πεζοπόρων με το ειδικό μηχανοκίνητο τη Πυροσβεστικής και εθελοντές πυροσβέστες, ενώ στο έργο της κατάσβεσης βοηθούν υδροφόρα οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Υπενθυμίζεται ότι, από χθες το βράδυ, στον τόπο της πυρκαγιάς έχει μεταβεί με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνση των αιτιών που την προκάλεσαν.