Φωτιές – «Σαρώνει» η πύρινη λαίπαπα τη Γορτυνία – Για 9η μέρα καίγεται η Εύβοια
2 years, 7 months ago
6

Συνεχίζουν να καίνε οι φωτιές σε Γορτυνία και Εύβοια, μετατρέποντας σε στάχτη τεράστιες εκτάσεις, σπίτια και περιουσίες ενώ πολλά ζώα βρήκαν φριχτό θάνατο.

Μάχη με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην φωτιά στην Αρκαδία, στην Γορτυνία, ώστε να περιορίσουν τις εστίες που καίνε κοντά στους οικισμούς.

Το βράδυ ενισχύθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Τεράστιο μέτωπο

Το μέτωπο της φωτιάς σε Ηλεία και Αρκαδία είναι τεράστιο καθώς επεκτείνεται λίγο πριν Αρχαία Ολυμπία και καλύπτει όλη τη περιοχή μέχρι και την Γορτυνία.

Ισχυρές επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τόσο στην περιοχή της Γορτυνίας όσο και στις γειτονικές περιοχές το Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Ειδικότερα, ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν επτά ελικόπτερα και επτά πυροσβεστικά αεροπλάνα, συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200.

Όσον αφορά στις χερσαίες δυνάμεις και στις δύο περιοχές επιχειρούν συνολικά 578 πυροσβέστες με 181 οχήματα και 30 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δυνάμεων που έχουν διατεθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και συγκεκριμένα 35 πυροσβέστες με 14 οχήματα από την Τσεχία, 21 πυροσβέστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, 139 πυροσβέστες με 38 οχήματα από τη Γαλλία και 57 πυροσβέστες με 18 οχήματα από τη Γερμανία.

Επίσης, στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος».

Συνδρομή στο έργο της πυρόσβεσης παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Τα πύρινα μέτωπα στην Αρκαδία (εικόνα zoom earth)

Εκκενώθηκαν 21 χωριά

Τουλάχιστον 21 χωριά έχουν εκκενωθεί στη Γορτυνία. Παρά το γεγονός ότι μειώθηκε η ένταση των ανέμων, συνεχίζει να μαίνεται μεγάλο πύρινο μέτωπο γύρω από τις περιοχές Φαναράκι, Καστράκι, Πυρρή, Λώτη, Λιοδώρα, Χρυσοχώρι, Δάφνη, κυρίως σε δύσβατα σημεία.

Στο Πυρρή Γορτυνίας οι πολίτες έδωσαν μεγάλη μάχη με τις φωτιές.

«Έγινε μία τραγωδία με τραγικά αποτελέσματα. Καταστράφηκαν 10 σπίτια και περίπου άλλες 10 αποθήκες. Καταστράφηκαν καλλιέργειες που ήταν γεμάτες ελιές και ίσως να ήταν μία από τις καλύτερες χρονιές. Η φωτιά ξεκίνησε από χθες το μεσημέρι και σε διάστημα μισής ώρας πέρασε στο χωριό. ήταν μία τραγική κατάσταση που δεν μπορούσε να ελεγχθεί», δήλωσε κάτοικος.

«Η επόμενη μέρα είναι τραγική. Το χωριό δεν θα είναι όπως πριν», πρόσθεσε.

Ένας κτηνοτρόφος έχασε τα ζώα του στη φωτιά και τις αποθήκες του. Πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή.

«Δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα, ο αέρας ήταν τρελός. Δεν μπόρεσα να σώσω τα ζώα μου, κάηκαν οι αποθήκες με τις ζωοτροφές. Προλάβαμε να σώσουμε ένα μέρος από το κοπάδι, 40 πρόβατα κάηκαν. Μας έχει τσακίσει ψυχολογικά, δεν ξέρουμε αν θα μπορέσουμε να τα ξαναστήσουμε από την αρχή».

Για 9η μέρα καίγεται η Εύβοια

Πολλές αλλά μικρότερες αναζωπυρώσεις, λιγότεροι καπνοί σε ορισμένες περιοχές και μικρότερα μέτωπα της φωτιάς υπάρχουν σήμερα στην Εύβοια.

Είναι η πρώτη ημέρα που τα εναέρια μέσα επιχειρούν χωρίς να τα εμποδίζουν οι πυκνοί καπνοί.

Σε Ασμήνιο, Αβγαριά, Γαλατσώνα, Γερακιού, Παναγία Ντινιούς, Σήμια, Αγριοβότανο, Ελληνικά και Άγιο Νικόλαο υπήρξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας αναζωπυρώσεις και χρειάστηκαν επεμβάσεις πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων προκειμένου να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και να ξημερώσει μία καλύτερη ημέρα.

Οι φλόγες που ξεπήδησαν κοντά στο χωριό Αγριοβότανο, στη βόρεια Εύβοια, μετά από αναζωπύρωση σταμάτησαν τελικά στη θάλασσα.

Τα μέτωπα στη βόρεια Εύβοια (εικόνα zoom earth)

Σε επιφυλακή

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας αλλά και της νύχτας, κάτοικοι και πυροσβέστες έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ό,τι έχει μείνει άκαυτο, καλλιέργειες, αλλά και σπίτια.

Εχθές, οι ρίψεις νερού από τα εναέρια μέσα στο σημείο, υπήρξαν καθοριστικές στην αντιμετώπιση του πύρινου μετώπου.

Οι πυροσβέστες και όσοι μετείχαν στην κατάσβεση, έκοψαν την πορεία της φωτιάς προς το Καστρί, τις Γούβες και την παραλιακή ζώνη Παλαιόκαστρο και Βουλίκι.

Στις Καματριάδες, μπορεί οι ζώνες πυροπροστασίας που δημιουργήθηκαν με τα βαριά χωματουργικά μηχανήματα να έδωσαν λύσεις, όμως ο κίνδυνος δεν έχει αποφευχθεί.

Πυροσβέστες και εθελοντές βρίσκονται σε επιφυλακή για τις αναζωπυρώσεις. Στην ίδια περιοχή, το μέτωπο που κατευθυνόταν προς το Τελέθριο, συνεχίζει να αποτελεί απειλή παρά τις ρίψεις νερού από εναέρια μέσα και επεμβάσεις από πεζοπόρα τμήματα, μέσα σε απόκρημνους βράχους.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Στερεάς έχει διαθέσει υδροφόρες και 61 χωματουργικά μηχανήματα που παραμένουν στην περιοχή.

Οπως σημειώνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, «βλέπουμε τα μέτωπα να περιορίζονται, παραμένοντας όμως επικίνδυνα. Οσο μας συγκινεί η ενεργοποίηση των κατοίκων και των εθελοντών που πέφτουν στη μάχη με τις φλόγες, τόσο μας ‘μαυρίζουν’ οι καταστάσεις που οδήγησαν σε αυτό το σημείο».


Συγκλονιστική μάχη επιβίωσης στο πύρινο τοπίο της Εύβοιας (φωτογραφία Eurokinissi)

«Η στιγμή είναι κρίσιμη και πρέπει να μείνουν όλες οι δυνάμεις ενεργές, ώστε να μην ξεφύγει πάλι η πυρκαγιά. Πρέπει να δώσουμε τέλος σε αυτόν τον πύρινο όλεθρο, που καταστρέφει τον τόπο και τις ψυχές μας» συμπληρώνει ο περιφερειάρχης.

in.gr