«Φρένο» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις ορέξεις της Άγκυρας για εφ’ όλης της ύλης διάλογο με την Ελλάδα
3 years, 2 months ago
6

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών Ελλάδας – Τουρκίας, οι οποίες θα έχουν ως αντικείμενο θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, η Ουάσιγκτον εκτιμά ότι οι συνομιλίες έχουν τη προοπτική να οδηγήσουν στον περιορισμό των περιφερειακών εντάσεων.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζουν τις πληροφορίες ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες πάνω σε θέματα θαλάσσιας οριοθέτησης. Αυτές οι συνομιλίες έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στη μείωση των περιφερειακών εντάσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις διερευνητικές επαφές θα πρέπει να γίνει ένας εφ’ όλης της ύλης διάλογος της Τουρκίας με την Ελλάδα. Όπως αναφέρει το Anadolu, σε ανάλυσή του εν όψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη στην ατζέντα της Τουρκίας βρίσκονται θέματα που αφορούν στα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, το καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, το εύρος του εναέριου χώρου και τη δικαιοδοσία στις περιοχές έρευνας και διάσωσης διάσωσης!

Πρόκειται για τον 61ο πρώτο γύρο της σχετικής διαδικασίας, η οποία θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Ο τελευταίος γύρος των επαφών των δύο πλευρών στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2016.

protothema.gr