Γιάνης Βαρουφάκης: Καρτέλ, ακρίβεια και υποανάπτυξη οι κερδισμένοι του 2022
2 years, 2 months ago
6

«Δυστυχώς και πάλι ο ελληνικός λαός θα πληρώσει μία ακόμα μνημονιακή κυβέρνηση που δεν έχει κανένα σχέδιο πέρα από χρέος και ξερό ψωμί» ανάφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του Ανταγωνισμού.

Αναφερόμενος στην ακρίβειας της αγοράς, είπε πως αυτή έρχεται και πλήττει την κοινωνία ως μια νέα μορφή της λιτότητας. Σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών κόστους και αυτών στα σούπερ μάρκετ. Χαρακτήρισε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα σουπερμάρκετ στην Ελλάδα ως ένα τρισάθλιο, εξαναγκαστικό καρτέλ. Με μονοπωλιακές πρακτικές γιατί δεν υπάρχει μια σοβαρή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Το νομοσχέδιο αυτό, είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, φέρνει για μια ακόμα φορά το απόλυτο μηδέν για την ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το ίδιο και για τον ανταγωνισμό στους σιδηρόδρομους. Εσείς, είπε ο κ. Βαρουφάκης, κάνετε ό,τι κάνει κανείς σε μια χώρα που θέλει να την πνίξει.

Αναφερόμενος στις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος, είπε πως έχουμε ένα στυγνό καρτέλ φυσικού αερίου, με τρείς ιδιωτικές εταιρείες και την ιδιωτική πλέον ΔΕΗ να βάζουν τις τιμές στο Χρηματιστήριο της Ενέργειας που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει, είπε, άλλη χώρα στον κόσμο όπου οι απώλειες των παραγωγών να πληρώνονται από τους καταναλωτές και πρόσθεσε: Εσείς επιδοτείται τα καρτέλ, ενώ εμείς σας ζητάμε την κατάργηση τους και την εθνικοποίησή τους που είναι η μόνη λύση για τα φυσικά μονοπώλια.

Σχολίασε και την έλευση των αεροσκαφών Ραφάλ λέγοντας πως οι πολίτες θα τα χαιρετίζουν από τα μπαλκόνια με τους γενναίους μας πιλότους, ανεμίζοντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Υποστήριξε πως αυτά τα αεροσκάφη μπορεί να αγοράστηκαν μεν, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθούν γιατί εσείς δεν κάνετε τίποτα εάν δεν έχετε το «οκ» από την Ουάσιγκτον και πρόσθεσε πως «εάν υπήρχαν όμως χρήματα για τα Ραφάλ, θα υπάρχουν και για τις ΜΕΘ, αλλά εσείς αφήνετε ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους χωρίς αυτές».

Κάλεσε την κυβέρνηση να θυμηθεί τι τους έλεγε για τον Eastmed που σήμερα, όπως είπε, επιβεβαιωθήκαμε πλήρως ότι ο αγωγός αυτός δεν θα γίνει. Χάσαμε το τρένο της προηγούμενης βιομηχανικής επανάστασης, να μην χάσουμε και αυτό το τρένο της επόμενης της πράσινης που δεν περνάει μέσα από αγωγούς και εξορύξεις, είπε ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε την κυβέρνηση να δει τι κάνει η Σκωτία σήμερα, που δημοπρατεί πλωτές ανεμογεννήτριες και θα παράγει και πράσινο υδρογόνο.

Γιάνης Βαρουφάκης: Επίθεση στην κυβέρνηση για την πράσινη ανάπτυξη

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση δεν έχει κανένα πραγματικό σχέδιο για την πράσινη ανάπτυξη, όπως επίσης δεν κάνει και τίποτα για την υπερχρέωση. Έχετε, είπε, μικρότερο ΑΕΠ και μεγαλύτερο χρέος. Χρέος στα ουράνια και καθηλωμένο ΑΕΠ. Το μόνο που μας επιδεικνύετε είναι ότι δανείζεστε φθηνά. Καμία εμπιστοσύνη δεν δείχνουν οι αγορές στο ελληνικό χρέος. Απλώς είστε ο καλύτερος πελάτης των κερδοσκόπων.

Οι οποίοι δεν έχουν τίποτα να ρισκάρουν όσο η κυρία Λαγκάρντ τους λέει ότι μέχρι το 2024 θα σας το αγοράζουν. Κάποια στιγμή όμως, οι μουσικές καρέκλες θα σταματήσουν και τότε ο λαός μας θα έχει καρέκλα να καθίσει… Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σήμερα είναι στο -7%, ο ιδιωτικός τομέας δηλαδή στην Ελλάδα ζει με δανεικά από την Ευρώπη και πάλι. Είναι σαν να μην μάθατε τίποτα απ’ όλα αυτά τα χρόνια…

Για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, ο κ. Βαρουφάκης είπε εάν η κυβέρνηση θέλει οι εργαζόμενοι να μην χάνουν το πραγματικό τους εισόδημα, θα μπορούσε αυτός να αναπροσαρμόζεται αυτόματα, τιμαριθμικά, αλλά εσείς θέλετε να αποφασίζεται ποιο κομμάτι του κατώτατου μισθού θα χάσουν οι εργαζόμενοι με τον τρόπο που κάνετε τον υπολογισμό, σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.