Γιατί ο Μαρινάκης κήρυξε… πόλεμο στην Cosco
3 years, 5 months ago
6

Σύμπλευση του Μαρινάκη με την παράταξη του… ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Μόνο συμπτωματική δεν είναι η ρότα σύγκρουσης που χάραξε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Βαγγέλης Μαρινάκης με τους Κινέζους της Cosco ως προς την επέκταση του επιβατηγού λιμανιού στην Πειραϊκή, ένα μήνα μετά την απόρριψη δημιουργίας Mall.

Ο εφοπλιστής, ιδιοκτήτης μέσων μαζικής ενημέρωσης, του Ολυμπιακού αλλά και πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με την Cosco,αλλά οι μπίζνες με τους Κινέζους “ναυάγησαν” και ο Βαγγέλης Μαρινάκης σχεδιάζει… ναυμαχία, καλώντας το Δημοτικό Συμβούλιο να κλείσει τις εισόδους της πόλης για να μην εισέρχονται φορτηγά για τις χωματουργικές εργασίες επέκτασης του λιμανιού.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, πριν από ενάμιση χρόνο όταν ήταν στην τελική ευθεία τα σχέδια της Cosco για την κατασκευή νέου επιβατηγού σταθμού κρουαζιεροπλοίων και εμπορικού κέντρου γιγαντιαίων διαστάσεων τύπου Mall στο λιμάνι του Πειραιά.

Τα σχέδια για τη δημιουργία Mall ήταν γνωστά από την εποχή που ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ήταν υπό κρατική διοίκηση, πολλά χρόνια πριν αναλάβουν οι Κινέζοι το λιμάνι. Μάλιστα τότε είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον μεγάλοι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Όμως ήρθε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς πουλήθηκε στους Κινέζους της Cosco και τώρα τα ντόπια διαπλεκόμενα συμφέροντα δεν έχουν να διαπραγματευτούν με τον κρατικό ΟΛΠ αλλά με τους Κινέζους.

Πρωταγωνιστές στις διαπραγματεύσεις της τοπικής κοινωνίας με τους Κινέζους ήταν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης και ο πρώτος σε σταυρούς εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Μαρινάκης, οι οποίοι υποδέχθηκαν τον Ιούνιο του 2019 18μελή αντιπροσωπεία από το δήμο της Σαγκάης, παρουσία της κινέζας Πρέσβειρας στην Ελλάδα Zhang Qiyue και του προέδρου της Cosco Shipping Group Xu Lirong.

Η εφημερίδα του Βαγγέλη Μαρινάκη, “Το Βήμα” είχε γράψει τότε διθυραμβικό ρεπορτάζ για τις επενδύσεις των Κινέζων και τις επαφές τους με τον γνωστό εφοπλιστή.

Τα διθυραμβικά αφιερώματα της εφημερίδας του Μαρινάκη στους κινέζους

Το μήνυμα Μαρινάκη στους Κινέζους

Τότε ο Βαγγέλης Μαρινάκης είχε στείλει ένα σαφές μήνυμα απευθυνόμενος στην κινεζική αντιπροσωπεία:

«Είμαι σίγουρος ότι η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο. Αλλά αυτό που έχει σημασία από εδώ και εμπρός είναι η κοινωνική προσφορά της Cosco στον Πειραιά και στον Πειραϊκό λαό. Μια προσφορά η οποία θα πρέπει να είναι αντάξια τόσο της ιστορικότητας της πόλης, όσο και της ίδιας της επένδυσης των κινέζων φίλων μας στο λιμάνι μας. Εξάλλου είναι πολύ σημαντικό οι Πειραιώτες να είναι υπερήφανοι για αυτά που θα προσφέρει η Cosco στον Πειραιά.

Είναι μεγάλη ηθική υποχρέωση οποιουδήποτε μεγαλουργεί σε έναν τόπο να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα στο κοινωνικό σύνολο. Αυτό κάνω κι εγώ προσωπικά εδώ και τόσα χρόνια με τους συνεργάτες μου και αυτό θα συνεχίσω να κάνω, καθώς οφείλουμε να δείχνουμε εμπράκτως τις κοινωνικές μας ευαισθησίες.

Γι’ αυτό θεωρώ πως θα πρέπει να δείξετε άμεση ανταπόκριση».

Όμως οι Κινέζοι φαίνεται πως δεν άκουσαν τον… Πειραιάρχη εφοπλιστή και δημοτικό σύμβουλο.

Δεν ανταποκρίθηκαν στην παρότρυνση του Β. Μαρινάκη με αποτέλεσμα να αρχίσει ο… πόλεμος τόσο με τον επιχειρηματία όσο και με την κυβέρνηση.

Το… μπλόκο στην κατασκευή εμπορικού κέντρου τύπου Mall

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) που εξέτασε το Master Plan του ΟΛΠ, απέρριψε την κατασκευή του γιγαντιαίου Mall που είχε σχεδιάσει ο ΟΛΠ, αλλά και οποιοδήποτε εμπορικού κέντρου στο νότιο προβλήτα.

Η ΕΣΑΛ προσδιόρισε ότι η κατασκευή του Επιβατικού Σταθμού «θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τη χρήση της κρουαζιέρας (άφιξη, αναχώρηση και συνοδές ανάγκες)», ότι η χωροθέτηση και ο εν γένει σχεδιασμός των κτιριακών εγκαταστάσεων θα «εξασφαλίσουν τη θέση του χώρου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας και την αμφίδρομη θέαση του εν λόγω χώρου και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή», και επίσης ότι θα διασπαστούν οι όγκοι του κτιρίου και μειωθεί το ύψος του για λόγους προστασίας και ανάδειξης του Κονώνειου τείχους και του ταφικού μνημείου του Θεμιστοκλή.

Οι οριστικές μελέτες, με βάση αυτή την απόφαση θα ελεγχθούν και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και το ΚΑΣ.

Σύμπλευση του Μαρινάκη με την παράταξη του… ΣΥΡΙΖΑ

«Κορυφή του παγόβουνου» αποτέλεσε η χθεσινή σύμπλευση του Βαγγέλη Μαρινάκη και της δημοτικής αρχής του Γιάννη Μώραλη με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Πειραιάς για όλους» του Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος προκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση ψηφίσματος στο οποίο εκφράζεται η δυσαρέσκεια και την έντονη διαμαρτυρία για την μη ολοκλήρωση μέχρι σήμερα της διαδικασίας έγκρισης της ΜΠΕ και ΣΜΠΕ όπως ορίζει η σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημόσιου και ΟΛΠ.

Το ψήφισμα που εισηγήθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος με το ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά, υπερψήφισαν η δημοτική αρχή του Γιάννη Μώραλη και η παράταξη του Νίκου Βλαχάκου.

Το «πράσινο φως» για τη συμπόρευση έδωσε ο ίδιος ο Βαγγέλης Μαρινάκης ο οποίος μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κήρυξε τον… πόλεμο στην Cosco, προτείνοντας ακόμα και την απαγόρευση διέλευσης φορτηγών για τις απαιτούμενες χωματουργικές εργασίες επέκτασης του λιμανιού.

Ανέφερε σχετικά:

«Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει να παρθεί μία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο να απαγορευτεί οποιαδήποτε μεταφορά να περνάει μέσα από τον δήμο Πειραιά για αυτές τις προβλήτες που συζητάμε.

Θεωρώ ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από μέρους τους και θα δημιουργούνται συνέχεια προβλήματα.

Αν θέλουν να το φτιάξουν δεν θα είναι μέσω ξηράς. Θα είναι με πλοία τα οποία θα νοικιάσουν και θα μπορούν να μεταφέρουν τα υλικά και να χτίσουν σύμφωνα με τους κανονισμούς τις προβλήτες. Αν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, εγώ θεωρώ ότι πρέπει ρητά το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά να το απαγορεύσει».

Σχολιάζοντας τη σύμπλευση του Β. Μαρινάκη με τις απόψεις της παράταξης του, ο επικεφαλής της παράταξης “Πειραιάς για όλους” Ν. Μπελαβίλας ανέφερε:

«Η σύγκληση που αυτή τη στιγμή συντελείται, είναι εντυπωσιακή και ενδιαφέρουσα. Και είμαι πρόθυμος το ψήφισμα όπως θα βγει να είναι αποτελεσματικό».

Μαρινάκης: Με την Cosco θα ρημάξει η πόλη

Μάλιστα ο Β. Μαρινάκης προχώρησε ακόμα περισσότερο καταγγέλλοντας ότι η μονοπωλιακή εκμετάλλευση του λιμανιού του Πειραιά από τους Κινέζους της Cosco θα λειτουργήσει ενάντια στην πόλη.

“Με αυτή τη μονοπωλιακή σχέση Cosco με το λιμάνι του Πειραιά με τον ΟΛΠ, με το δήμο Πειραιά και τους όμορους δήμους δεν πρόκειται να δούμε κανένα καλό και κανένα όφελος για την πόλη. Θα ρημάξει με μαθηματική ακρίβεια.

Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί ο δήμος Πειραιάς, οι άλλοι δήμοι δεν έχουν όφελος από όλη αυτή την ιστορία, είναι γελασμένοι και εγώ θέλω να διατυπώσω τη θέση μου ότι είμαι εναντίον όλης αυτής της ιστορίας και το είχα ξαναπεί το 2014, το’ χα πει το 2015, το ’χα πει το 2016. Είχα πάρει θέση και απλώς ήθελα να τοποθετηθώ και αν πιστεύετε ότι πρέπει να πάρουμε μία απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο για να απαγορεύσουμε οποιαδήποτε μεταφορά, θεωρώ ότι θα κάνουμε ένα πολύ μεγάλο καλό για την πόλη μας.

Εγώ αυτό έχω να σας πως. Σας είπα και τι θεωρώ ότι θα συμβεί στο μέλλον ή ότι θεωρώ ότι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Καλό δεν έχουμε δει και ούτε πρόκειται να δούμε από τους Κινέζους με την Cosco” ανέφερε ο κ. Μαρινάκης.

Από τα… χαμόγελα στη… ναυμαχία

Μάλιστα αιτιολογώντας τη συνάντηση του με την αντιπροσωπεία των Κινέζων τον Ιούνιο του 2019 που είχε διαφημιστεί στην εφημερίδα του, το «Βήμα», ο εφοπλιστής έριξε το… μπαλάκι των ευθυνών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Και εγώ και ο δήμαρχος σε συζητήσεις σε διάφορες εκδηλώσεις που είχαν παρεβρεθεί και άνθρωποι της Cosco και θυμάμαι τελευταία είχε έρθει ο δήμαρχος της Σαγκάης και οι πρέσβεις, είχαμε συζητήσει μαζί τους και τους είχαμε πει ότι θα πρέπει οπωσδήποτε η Cosco για τον Πειραιά και για τους άλλους δήμους, να ξοδέψουν χρήματα για ορισμένα πολύ μεγάλα έργα και να έχει ένα όφελος ο Πειραιάς από αυτή την μονοπωλιακή σύμβαση που έχει υπογραφεί.

Βέβαια, δεν έχει υπογραφεί από το Δήμο Πειραιά αλλά από την προηγούμενη κυβέρνηση», υποστήριξε.

Η… ναυμαχία του Βαγγέλη Μαρινάκη με τους Κινέζους της Cosco μόλις ξεκίνησε, ενώ είναι άγνωστο αν το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση διέλευσης των φορτηγών για τις χωματουργικές εργασίες στο λιμάνι, όπως πρότεινε ο εφοπλιστής και πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος Πειραιά.

Ο χρόνος θα δείξει…

newsbreak.gr