Γλυκά Νερά: Εχει το προφιλ του serial killer – video
2 years, 9 months ago
6

Για μεθοδικότητα, απάθεια, στρεβλή αίσθηση ανωτερότητας και ενδείξεις απαξίωσης της ζωής κάνουν λόγο επιστήμονες, οι οποίοι επιχειρούν να συνθέσουν το προφίλ του καθ’ ομολογία συζυγοκτόνου στα Γλυκά Νερά.

Οι ειδικοί εξετάζουν τον χαρακτήρα του ανθρώπου ο οποίος επί 37 ημέρες δρούσε σαν θύμα αποπροσανατολίζοντας Αρχές και κοινή γνώμη, καθώς παρουσίαζε τον εαυτό του συντετριμμένο και πονεμένο σύζυγο.

Πίσω από το «αγγελικό» πρόσωπο του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου βλέπουν μια αδίστακτη προσωπικότητα, με χαρακτηριστικά κατά συρροή δολοφόνου, ο οποίος μάλιστα είχε σχεδιάσει λεπτομερώς το στυγερό έγκλημα στο μυαλό του. 

«Το σχεδίαζε στο μυαλό του»

Για ένα ζευγάρι με πολλά προβλήματα που δεν ήταν ευτυχισμένο, όπως έδειχνε, μίλησε η εγκληματολόγος Δέσποινα Σβουρδάκου σχολιάζοντας την ομολογία του συζύγου της Καρολάιν.

«Ήρθε άλλος ένας τσακωμός. Ο δράστης δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και ξεπέρασε την κόκκινη γραμμή» δήλωσε στην ΕΡΤ η εγκληματολόγος.

Η ίδια εξήγησε ότι υπάρχει έγκλημα ζηλοτυπίας, στο οποίο ο δράστης δεν μπόρεσε να διαχειριστεί τα συναισθήματά του και ξεπέρασε αυτή την κόκκινη γραμμή. «Βλέπουμε μίσος, εκδίκηση. Βλέπουμε ένα έγκλημα στο οποίο ο πρωταγωνιστής αφαιρεί τη ζωή της συζύγου γιατί έτσι θα λύσει το πρόβλημα και φυσικά νομίζει ότι θα έχει δικό του το παιδί… Λειτούργησε με το συναίσθημα και όχι με τη λογική».

Η κ.  Σβουρδάκου μιλά για ανατροπή, καθώς στην αρχή γινόταν λόγος για ληστεία με ανθρωποκτονία, ενώ τώρα είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. «Ο άνθρωπος που έχει μια ωραία ζωή… Η βιτρίνα καταρρέει. Κανένας αθώος στη φυλακή. Γίνεται έρευνα και από τις αποδείξεις που έχει η αστυνομία σκιαγραφεί το προφίλ και φτιάχνει τη δικογραφία. Χρειάζονται αποδείξεις για να μην καταρρεύσει η δικογραφία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το έγκλημα, είπε πως στα εγκλήματα ζηλοτυπίας υπάρχει βαρβαρότητα από το μίσος και την έχθρα. «Θεωρώ ότι το σχεδίαζε στο μυαλό του και γι’ αυτό χρησιμοποίησε αυτό το προφίλ, προσπαθώντας να μη βρουν οι αστυνομικοί στοιχεία» κατέληξε.

Χαρακτηριστικά κατά συρροή δολοφόνου

Από την πλευρά της, η Εγκληματολόγος Δήμητρα Τσίτση, μιλώντας στο Sigma Live, ανέφερε πως ο 32χρονος μιλούσε με φοβερή ευκολία στα ΜΜΕ.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για έναν άνθρωπο με μορφωτικό επίπεδο και ψηλό δείκτη νοημοσύνης, λόγω του επαγγέλματός του, άτομο της διπλανής πόρτας που δεν απασχόλησε ξανά τις Αρχές. Η συμπεριφορά του αυτή εγκληματολογικά μου θυμίζει χαρακτηριστικά ενός κατά συρροή δολοφόνου, τόνισε.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει το «τέλειο έγκλημα», η κ. Τσίτση απάντησε πως ούτε υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ και πως, αν κάποια εγκλήματα καθυστέρησαν οι Αρχές να τα εξιχνιάσουν, ήταν αυτά που ήταν «καλοστημένα», όμως και πάλι εξιχνιάζονται, είπε.

Εκτίμησε δε, πως γνώριζε την ωμή πραγματικότητα και προστάτευσε την υπόθεση μέχρι να ομολογήσει ο ίδιος. «Το έγκλημα στα Γλυκά Νερά φαίνεται να ήταν προμελετημένο και δεν εννοώ απαραιτήτως ότι ήταν έναν μήνα πριν, μπορούσε να είχε προμελετηθεί 1-2 ώρες πριν» σημείωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, δεν ήταν έγκλημα εν βρασμώ ψυχής και ο δράστης ήταν ένας «εξαιρετικά καλός ηθοποιός» για 40 περίπου ημέρες. Τέλος, είπε πως το κίνητρο είναι καθαρά η εκδίκηση. 

Ένιωθε κτήμα του την 20χρονη

Στο ίδιο πνεύμα, η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη σημείωσε πως πρόκειται για έναν άνθρωπο «ο οποίος λειτουργούσε σαν να του ανήκει το συγκεκριμένο πρόσωπο, σαν να είναι εκείνος ο οποίος θα αποφάσιζε αν θα ζούσε ή αν θα πέθαινε».

Σύμφωνα με την κ. Κανδαράκη, «οι γυναίκες δεν πρέπει να δέχονται καμία είδους βία. Αν αισθάνονται ότι υπάρχει ένας εγκλωβισμός ή μια μορφή βίας, να μη διστάσουν να ζητήσουν βοήθεια ακόμα και από το οικογενειακό περιβάλλον».

Το μεγάλο σφάλμα στο οποίο δεν πρέπει να πέσουμε, σύμφωνα με την ψυχολόγο, είναι η ταύτιση του ψυχικού νοσήματος με το έγκλημα. «Δεν σημαίνει κάποιος που είναι αδίστακτος γυναικοκτόνος ότι από πίσω υπάρχει και μια ψυχιατρική διαταραχή».

Όπως είπε, η μεταφορά του 32χρονου στα δικαστήρια έδειξε έναν άνθρωπο απαθή, που σημαίνει ότι δεν έχει καμία σύνδεση με το συναίσθημά του. «Αυτό το συναντάμε σε ανθρώπους που εμφανίζουν τέτοια χαρακτηριστικά, ψυχοπαθητικά, αντικοινωνικά».

«Σκληρό εγκληματικό προφίλ»

Για σκληρό εγκληματικό προφίλ κάνει λόγο η Αγγελική Καρδαρά, διδάκτωρ του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, λαμβάνοντας υπόψιν τον τρόπο και τη βία που ασκήθηκαν στο εν λόγω περιστατικό.

«Ο βασανιστικός θάνατος και η σφραγίδα με το κρέμασμα του σκύλου καταδείκνυαν εξ αρχής έναν δράστη με πλήρη απαξίωση στη ζωή και απάθεια στον ανθρώπινο πόνο» λέει η ίδια στην «Καθημερινή».

Σύμφωνα με την κ. Καρδαρά, στη διεθνή βιβλιογραφία καταγραφής και έρευνας ανθρωποκτονιών υπάρχουν δύο κατηγορίες, αυτή των οργανωμένων δραστών (organised offenders) και αυτή των ανοργάνωτων (disorganized), με τους τελευταίους να επιδεικνύουν παρόρμηση και απροσεξία στη σκηνή του εγκλήματος.

«Πολύ γενικά η υπόθεση των Γλυκών Νερών κατατάσσεται στην 1η κατηγορία» και -σύμφωνα με την ίδια- υπήρξε σχεδιασμός της πράξης.