Γυναικοκτονία – To ανύπαρκτο τείχος προστασίας στην κοινωνία – Η Νεκταρία από την Ιεράπετρα ήταν η 13η
2 years, 5 months ago
6

Μια ακόμα γυναικοκτονία έρχεται να προστεθεί στη μαύρη λίστα των δολοφονημένων γυναικών στην Ελλάδα. Μέσα σε δέκα μήνες δεκατρείς γυναίκες νεκρές, δεκατρείς φωνές στις οποίες η κοινωνία αποφάσισε να κλείσει τα αυτιά της και τις άφησε να ζουν τον εφιάλτη μέχρι την τελευταία στιγμή, τη στιγμή που σύζυγοι ή σύντροφοι τους αφαίρεσαν τη ζωή.

Η Νεκταρία ήταν μια ακόμα από τις πολλές γυναίκες οι οποίες βρίσκονται αιχμάλωτες σε μια τοξική σχέση, με τον σύζυγο της να την κακοποιεί συστηματικά.

Όταν επιχείρησε να φύγει, ο βασανιστής της αποφάσισε πως ο μόνος τρόπος για να χωρίσουν, θα ήταν να τους «χωρίσει ο θάνατος», κι έτσι πήρε το μαχαίρι καρφώνοντάς το στο σώμα της οκτώ φορές, μέχρι εκείνη να υποκύψει στα τραύματα και να πεθάνει.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο δολοφόνος της τής φερόταν σαν το σώμα και η ύπαρξη της να του ανήκουν. Δεχόταν λεκτικές επιθέσεις και σωματική βία μέχρι το τέλος.

Χρόνια τώρα το ίδιο μοτίβο με τις γυναικοκτονίες φαίνεται να επαναλαμβάνεται, ενώ εντός του 2021 σχεδόν κάθε μήνα δολοφονείται τουλάχιστον μια γυναίκα.

«Τον φοβόταν, την έδερνε»

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, στενή φίλη του θύματος αποκαλύπτει τις σχέσεις που είχε η 48χρονη με τον δολοφόνο της.

«Ήταν αρκετά χρόνια σε διάσταση. Αυτός έμενε στο σπίτι, δεν έφευγε. Η Νεκταρία δούλευε 2 δουλειές για να μπορεί να συντηρεί το σπίτι, τα 4 παιδιά τους και αυτόν. Δεν τη βοηθούσε καθόλου».

Όπως σημειώνει η ίδια, οι εντάσεις μεταξύ τους ήταν συχνές, με τον δράστη να έχει απειλήσει και να έχει χτυπήσει στο παρελθόν την άτυχη γυναίκα.

«Την είχε απειλήσει, την είχε χτυπήσει αρκετές φορές. Τύχαινε πολλές φορές να πάω στο σπίτι και ο κύριος αυτός ήταν εκεί, κοιμόταν, και μας έλεγε ‘μιλάτε σιγά να μην τον ενοχλήσουμε’. Τον φοβόταν. Τον φοβόντουσαν και τα 2 τα παιδιά τα μικρά».

Η 48χρονη είχε απευθυνθεί στην αστυνομία για την κατάσταση που βίωνε, χωρίς ωστόσο να γίνει καμία ενέργεια.

«Είχε ζητήσει βοήθεια, είχε πάει στην αστυνομία».

Όπως λέει η στενή της φίλη, προτεραιότητα τώρα είναι τα 18χρονα παιδιά.

«Θα παρακαλέσω όλους τους κατοίκους της περιοχής να σεβαστούν τα παιδιά και να μην λένε όλα αυτά που λένε. Η Νεκταρία ήταν μάνα με όλα κεφαλαία. Όλοι είχαν να πουν έναν καλό λόγο», καταλήγει.

Μπορεί η αστυνομία να διαψεύδει ότι η Νεκταρία είχε καταγγείλει την κακοποιητική συμπεριφορά του συζύγου της, ωστόσο αυτό δεν δικαιολογεί μια ολόκληρη κοινωνία που φαίνεται να γνώριζε τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες, και το κρατούσε ως κοινό μυστικό.

Πόσες ακόμα νεκρές;

Tα χέρια των συντρόφων και συζύγων τους βάφτηκαν με το αίμα τους. Συνολικά 13 γυναίκες δολοφονήθηκαν στη χώρα μας μέσα στο 2021. Δράστες, εκείνοι που πίστεψαν πως οι ζωές αυτών των γυναικών τούς ανήκουν.

11/5 /2021: Ήταν 11 Μαΐου όταν ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος εμφανιζόταν συντετριμμένος για τη δολοφονία της 20χρονης συζύγου του Καρολάιν Κράουτς από άγνωστους δράστες, όπως έλεγε για να ομολογήσει 37 μέρες μετά πως ήταν εκείνος που την έπνιξε ενώ κοιμόταν μπροστά στο βρέφος τους.

16/7/2021: Δυο μήνες μετά, η 26χρονη Γαρυφαλιά θα ανασυρθεί νεκρή από θαλάσσια περιοχή της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο, όπου βρισκόταν για διακοπές με τον 30χρονο φίλο της. Ο ίδιος προσπαθεί να κρυφτεί κι όταν τον εντοπίζουν ομολογεί πως χτύπησε κι έσπρωξε την κοπέλα στη θάλασσα γιατί όπως τόλμησε να πει στους αστυνομικούς «χάλασε η φάση»!

«Γυναίκες που πήραν την απόφαση να φύγουν μακριά από μια κακοποιητική τοξική σχέση έγιναν τα θύματα αδίστακτων δολοφόνων που ήταν οι πρώην σύντροφοι και σύζυγοι τους», λέει μία ψυχολόγος.

22 /09/2021: Η 32χρονη εκπαιδευτικός στη Ρόδο πυροβολείται εν ψυχρώ μέρα μεσημέρι την ώρα που βγαίνει από το αυτοκίνητο της. Ο 40χρονος πρώην σύντροφός της εμφανίζεται μπροστά της με μια κυνηγετική καραμπίνα και την εκτελεί .Ήταν η απάντηση του στην απόφαση της για τον χωρισμό .

8/8/2021: Στις αρχές του Αυγούστου η 47χρονη Σταυρούλα, δολοφονειται πισώπλατα με καραμπίνα από έναν 49χρονο μέσα στην επιχείρησή της στο Ρέθυμνο.

3/6/2021: Τον Ιούνιο του 2021 , η 64χρονη Ελένη πυροβολείται εξ επαφής από τον εν διαστάσει σύζυγό της έξω από το σπίτι της στην Αγία Βαρβάρα.

5/4/2021: Η 28χρονη Κωνσταντίνα έχει αποδράσει από έναν εφιαλτικό γάμο κι έχει βρει καταφύγιο στο σπίτι του αδελφού της στη Μακρυνίτσα .Ο σύζυγός της θα εμφανιστεί μπροστά τους και θα σκοτώσει και τους δυο με μαχαίρι. Τα στοιχεία της ιατροδικαστικής έκθεσης για την επίθεση σοκάρουν το πανελλήνιο.

«Καρολάιν, Ντόρα, Γαρυφαλλιά, Κωνσταντίνα, Σταυρούλα, Μόνικα. Η μαύρη λίστα με τα 13 ονόματα του 2021 είναι η πιο δυνατή γυναικεία κραυγή για να μην προστεθούν και άλλα. Φωνάζει για δικαίωση για αυστηρότερους νόμους και για υποστήριξη των γυναικών πριν να είναι πολύ αργά», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδια εγκληματολόγος.

in.gr