H ακρίβεια «τρώει» κυβερνήσεις
1 year, 11 months ago
6

Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων, τιθάσευσης της ακρίβειας και ελέγχων της αγοράς για αισχροκέρδεια

Η αγανάκτηση, ο προβληματισμός, η αγωνία και η απαισιοδοξία για το αύριο σε συνδυασμό με την παρούσα ακρίβεια στις τιμές προϊόντων (πολλών μάλιστα βασικών αγαθών) και υπηρεσιών σε συνδυασμό με τους υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος κυριαρχεί στο μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας.

Αυτό καταγράφηκε έντονα και τις ημέρες του Πάσχα στην περιφέρεια. Υπήρχε κίνηση και κατανάλωση τις ημέρες του Πάσχα, αλλά αυτό που έβλεπε κανείς δεν ισοδυναμούσε με τα επίπεδα των προηγούμενων ετών». Εξάλλου οι λογαριασμοί ενέργειας, η ακρίβεια, το σούπερ μάρκετ, τα βενζινάδικα «ροκανίζουν» τα εισοδήματα. Διαθέσιμο εισόδημα για πολλά δεν υπήρχε αν και η κίνηση ήταν πολύ μεγάλη από την Μεγ. Πέμπτη έως και τη Δευτέρα του Πάσχα. Επί της ουσίας οι προσδοκίες του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου για την κατανάλωση τις ημέρες των εορτών του Πάσχα δεν ευοδώθηκαν.

Η επόμενη περίοδος θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη και αυτό το καταλαβαίνουν όλοι και άρα πρέπει να υπάρξουν πολιτικές διορθωτικές. Εξάλλου η ακρίβεια είναι εδώ και πλήττει όλο και περισσότερο. Πολλοί όμως υπουργοί και αρμόδιοι παράγοντες κάνουν πως βλέπουν το μεγάλο αυτό θέμα που απειλεί να βάλει φωτιά στην κοινωνία και να δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής αναταραχής που θα έχει αντίκτυπο και στους πολιτικούς συσχετισμούς.

Από το περίφημο καλάθι της νοικοκυράς να ξεκινήσει κανείς και να φθάσει έως την ενέργεια και τα καύσιμα, το κόστος που καλούνται να σηκώσουν οι πολίτες είναι δυσβάσταχτο.

Αμέτρητοι συμπολίτες μας αγωνιούν για το μηνιάτικο για να δουν εάν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε βασικές ανάγκες και το ερώτημα είναι τι γίνεται και πώς μπορεί να διορθωθεί η κατάσταση ή τουλάχιστον να αμβλυνθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και σε σημαντικό βαθμό οι στρεβλώσεις που παρατηρούνται στην αγορά λόγω των ανατιμήσεων.

Πριν 40 χρόνια περίπου ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε την περίφημη ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) και δόθηκαν γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Προφανώς δεν θα ανατρέξει κανείς σε συνταγές και λύσεις περασμένων δεκαετιών, αλλά το κρίσιμο είναι να μπορεί να βρει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα πριν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις.

Και λύσεις υπάρχουν και κινούνται στον αντίποδα της λογικής περί αυτορρύθμισης της αγοράς. Ουδείς πρέπει να λησμονεί ότι  η «τσέπη» των  πολιτών είναι αυτή που επηρεάζει σημαντικά και τη στάση των πολιτών έναντι των κυβερνήσεων.

Η οικονομία είναι πολλές φορές ο καταλύτης για την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών που θέλουν λύσεις για την βενζίνη και το πετρέλαιο που καλπάζει (σ.σ. δεν αρκεί το κουπόνι), για το κόστος της ενέργειας, για τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πχ στο πρόβλημα του υψηλότατου ενεργειακού κόστους που αφορά όλους μας, τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, απαιτούνται άμεσα ριζικές πολιτικές παρεμβάσεις για την άμβλυνσή του στο πεδίο της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια που συζητούνται δεν αφορούν τους πολίτες στην παρούσα περίοδο, τα προσπερνάνε και αδιαφορούν.

Η τσέπη τους, το πορτοφόλι τους φτιάχνουν κλίμα. Και αυτό ας το έχουν κατά νου στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς δεν είναι κατασκεύασμα της αντιπολίτευσης η ακρίβεια που δεν έχει χρώμα και ιδεολογικές προτιμήσεις.

Το επόμενο διάστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Η οικονομία είναι σε πήλινα πόδια. Η κατάσταση είναι κρίσιμη και απαιτείται να γίνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις και να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση σε αρκετά ζητήματα.

Οι μέρες που έρχονται θα είναι δύσκολες και η κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφάσεις ενίσχυσης των εισοδημάτων, τιθάσευσης της ακρίβειας και ελέγχων της αγοράς για αισχροκέρδεια.

Γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οργή του κόσμου θα θεριέψει. Και μπροστά στο…άδειο πιάτο το…μάτι «πολιτικά γυαλίζει» και οι κοινωνικοί και πολιτικοί συσχετισμοί αλλάζουν.

in.gr