H αποψινή μερική σεληνιακή έκλειψη γράφει ιστορία ως η μεγαλύτερη των τελευταίων 580 ετών
2 years, 4 months ago
6

Απόψε το βράδυ (Παρασκευή 19 Νοεμβρίου), αστρονόμοι και λάτρεις του διαστήματος θα μπορούν να απολαύσουν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια μερική σεληνιακή έκλειψη των τελευταίων 580 ετών.

Δυστυχώς, όμως, δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα και την Κύπρο. Πρόκειται για τη δεύτερη σεληνιακή έκλειψη του έτους και, όπως αναφέρει το «Business Insider», θα είναι παρόμοια με αυτήν της 26ης Μαΐου του 2021.

Η σεληνιακή έκλειψη της 19ης Νοεμβρίου θα είναι η μεγαλύτερη μερική έκλειψη Σελήνης των τελευταίων 580 ετών και επίσης η μεγαλύτερη που θα σημειωθεί εντός διαστήματος 1.000 ετών, αφού η επόμενη σεληνιακή έκλειψη τόσο μεγάλης διάρκειας είναι πιθανή στις 8 Φεβρουαρίου 2669. Την τελευταία φορά που συνέβη μία τόσο μεγάλης διάρκειας μερική έκλειψη Σελήνης ήταν στις 18 Φεβρουαρίου του 1440.

Η συνολική διάρκεια της αυριανής μερικής έκλειψης θα είναι 3 ώρες, 28 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα. Το «μονοπάτι» της αυριανής σεληνιακής έκλειψης θα περάσει από την ανατολική Ρωσία, την Ιαπωνία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μερική έκλειψη πραγματοποιείται 1,7 μέρες προτού η Σελήνη φθάσει στο απόγειό της, δηλαδή στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της από τη Γη, γεγονός που αυξάνει τη διάρκεια της έκλειψης.

Η ιδιαιτερότητά της, όπως επισημαίνει το «Business Insider», είναι ότι πρόκειται όχι μόνο για τη μεγαλύτερης διάρκειας μερική σεληνιακή έκλειψη του αιώνα μας, αλλά και γι’ αυτήν με τη μεγαλύτερη διάρκεια έως το 2.669, σύμφωνα με στοιχεία του Αστεροσκοπείου «Holcomb» της Ιντιάνα των ΗΠΑ.

Η ΝΑSA αναφέρει ότι, η σχεδόν ολική αυριανή σεληνιακή έκλειψη, που θα καλύψει το 97% της πανσελήνου, θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες, ενώ το συνολικό φαινόμενο, μαζί με την παρασκιά, θα διαρκέσει έξι ώρες.

Η μεγαλύτερης διάρκειας ολική σεληνιακή έκλειψη του 21ου αιώνα έως τώρα είχε συμβεί το 2018 και η διάρκειά της ήταν μία ώρα και 43 λεπτά.

Είχε προηγηθεί μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 26 Μαΐου του 2021, ενώ θα ακολουθήσει μια ολική έκλειψη Σελήνης στις 15 Μαΐου του 2022 και άλλη μία στις 7 Νοεμβρίου του 2022.

Η έκλειψη της Σελήνης πραγματοποιείται όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχεδόν ευθυγραμμίζονται (συζυγία), με αποτέλεσμα η Σελήνη να περνάει μέσα από τη σκιά της Γης και να παίρνει έτσι μια κοκκινωπή απόχρωση.

protothema.gr