Η απλή αναλογική και οι ακροδεξιοί που ετοιμάζονται Περίεργες διεργασίες ενόψει εκλογών
3 years, 1 month ago
6

Ενώ για πολλούς η προσοχή τούτο τον δύσκολο καιρό είναι στραμμένη στην πανδημία, και στον τρόπο περιορισμού της διασποράς του ιού, ορισμένοι ωστόσο (γνωστοί και μη εξαιρετέοι) έχουν βάλει στο μυαλό τους την ίδρυση ενός νέου κόμματος ή πολιτικού σχηματισμού. Με την ελπίδα ότι η απλή αναλογική μπορεί να ευνοήσει τα μικρά κόμματα. Και εξηγούμαι…

Το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει θεσπιστεί νόμος που να στερεί τα πολιτικά δικαιώματα σε όσους τελεσίδικα έχουν καταδικαστεί σε εγκληματικές ενέργειες (όπως συμβαίνει με τους Χρυσαυγίτες) έδωσε ελπίδα σε μερικούς αμετανόητους νοσταλγούς του εθνικισμού και του φασισμού να οραματίζονται κάθοδο στις εκλογές ακόμα και από τις… φυλακές. Ήδη οι δύο πρώην υπαρχηγοί του Μιχαλολιάκου, οι Ηλίας Κασιδιάρης και Δημήτρης Ζαφειρόπουλος (άσπονδοι εχθροί μέχρι πρότινος) συναντώνται συχνά διαδικτυακά και προετοιμάζουν κοινή κάθοδο στις εκλογές, μαζί με το άλλον εθνικιστή, που κινείται πιο ακραία ακόμα και από τη Χρυσή Αυγή, τον αρχηγό του Εθνικού Μετώπου Μάνο Κώνστα.

Η χαλαρότητα στην ψήφο που μπορεί να δημιουργήσει η απλή αναλογική και οι αναμενόμενες καραμπόλες στο πολιτικό σύστημα που θα επιφέρουν, ενθαρρύνουν στοιχεία που έως τώρα κινούνταν στις παρυφές των πολιτικών κομμάτων και του πολιτικού μας συστήματος, να προχωρήσουν στην ίδρυση κόμματος. Σου λένε ότι «μπορεί να κάτσει η μπίλια και να βρεθούν είτε στη Βουλή είτε μ’ ένα ποσοστό, εκεί γύρω στο 1,5% που να δικαιολογεί και τη κρατική χρηματοδότηση».

Στη Βόρειο Ελλάδα, λένε οι πληροφορίες, διάφοροι έχουν προσεγγίσει καλανάρχη (καθώς και έναν κάτοχο εθνικιστικού site) για να προβάλλουν από εκεί τις ακραίες δεξιές και «αντισκοπιανές» απόψεις τους τις οποίες ακόμα και ο Κυριάκος Βελόπουλος με το κόμμα του την Ελληνική Λύση, δεν τις υιοθετούν. Υπάρχουν όμως και άλλες πολιτικές οργανώσεις που έχουν στο μεταξύ εμφανιστεί στη Βόρεια Ελλάδα, είτε με τη μορφή «Κινήσεων», είτε με τη μορφή «πολιτικού συλλογισμού», είτε ως «πρωτοβουλίες προοπτικής». Ας μην ξεχνάμε άλλωστε και την πρόθεση του Γιώργου Τράγκα να δημιουργήσει και αυτός δικό του κόμμα συνεπικουρούμενος από πρώην βουλευτή. Ή ακόμα τη σύμπραξη που ανακοινώθηκε τελευταίως του Θάνου Τζήμερου με τον Φαήλο Κρανιδιώτη της Νέα Δεξιάς.

Πηγή: Βηματοδότης

in.gr