Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος απαντά στον Τσίπρα: Οι ρόλοι Εκκλησίας- Πολιτείας είναι σαφέστατα οριοθετημένοι
1 year, 4 months ago
6

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα τοποθετηθεί για τις προτάσεις αναφορικά με τον επανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας- Πολιτείας όταν αυτές κατατεθούν επίσημα από την κυβέρνηση στη Βουλή, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, μίλησε για ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους.

Το θέμα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, ευαίσθητο και πολυδιάστατο, επισημαίνει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που τονίζει ότι οι θέσεις της Εκκλησίας στο ζήτημα αυτό είναι σαφείς, αναλυτικές και ξεκάθαρες.

Παράλληλα όμως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος παραπέμπει και στα όσα είπε ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού Κύριλλος, στη συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου, όπου έκανε λόγο για σαφέστατα οριοθετημένους ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας από το Σύνταγμα, σημειώνοντας ότι η κατάσταση αυτή δεν έβλαψε την ελληνική κοινωνία ή τα δικαιώματα άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία συνέρχεται στις τακτικές συνεδριάσεις της για τον μήνα Νοέμβριο την ερχόμενη εβδομάδα, θα τοποθετηθεί αρμοδίως στο ζήτημα των προτάσεων για τον επανακαθορισμό των σχέσεων Εκκλησίας – Πολιτείας, όταν αυτές κατατεθούν επισήμως από την κυβέρνηση στην Βουλή στο πλαίσιο της επικείμενης Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Οι θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος στο όλο ζήτημα, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύπλοκο, ευαίσθητο και πολυδιάστατο, είναι σαφείς, αναλυτικές και ξεκάθαρες και αποτυπώνονται στα σχετικά Ανακοινωθέντα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της 4ης Οκτωβρίου 2017 και της 4ης Οκτωβρίου 2018.

Σημειώνεται μάλιστα ότι στο πλαίσιο της εμπεριστατωμένης εισήγησής του με θέμα «Μελετώμενες συνταγματικές αλλαγές και οι θέσεις της Εκκλησίας μας», την οποία παρουσίασε στην τρίτη τακτική Συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της 4ης Οκτωβρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, είχε υπογραμμίσει, μεταξύ άλλων, και τα ακόλουθα: «Το καθεστώς των διακριτών ρόλων Εκκλησίας – Πολιτείας με το νέο Σύνταγμα της Μεταπολιτεύσεως του 1975 είναι σαφέστατα οριοθετημένο για τα δεδομένα της ελληνικής κοινωνίας. Η ιστορική εμπειρία των 43 ετών εφαρμογής του κατά την νεότερη αυτή περίοδο αποδεικνύει ότι η νομική αυτή κατάσταση δεν έβλαψε ούτε την ελληνική κοινωνία, ούτε τα δικαιώματα των άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων».