Οι Έλληνες θα «ξεχάσουν» τη γεύση του τυριού & του γιαουρτιού: Απλησίαστες οι τιμές – Γίνονται είδος πολυτελείας Μέσα σε ένα χρόνο η τιμή της παραγωγής γάλακτος έχει αυξηθεί κατά 60%
1 month, 11 days ago
6

Τη γεύση του τυριού και του γιαουρτιού αναμένεται να «ξεχάσουν» οι Έλληνες πολίτες, καθώς λόγω του «ράλι» των αυξήσεων στην τιμή του γάλακτος, τείνουν να γίνουν είδη πολυτελείας.

Μάλιστα, μέσα σε ένα χρόνο, η τιμή του παραγωγού γάλακτος έχει αυξηθεί κατά 60%.

Δεν είναι, ωστόσο, μόνο το θέμα των ανατιμήσεων, καθώς υπάρχει φόβος και για σοβαρές ελλείψεις τόσο σε τυρί όσο και σε γιαούρτι.

Η αύξηση στις πρώτες ύλες δυσκολεύει αρκετά την καθημερινότητα για τους εκτροφείς, με τον κίνδυνο να κλείσουν φάρμες και εργοστάσια που διατηρούν από γενιά σε γενιά.

Τιμές παραγωγού

Αγελαδινό

  • 2021: 0,45€/lt
  • 2022: 0,52€/lt
  • Αύξηση: 16%

Πρόβειο

  • 2021: 1€ / lt
  • 2022: 1,60€ / lt
  • Αύξηση: 60%

Κατσικίσιο

  • 2021: 0,70€ / lt
  • 2022: 0,90€ / lt
  • Αύξηση: 29%

«Χρυσός» το γιαούρτι και το τυρί

Ακολουθεί η μεταβολή των τιμών για τους μήνες: Δεκέμβριος 2021 – Αύγουστος 2022 – Οκτώβριος 2022

  • Ανθότυρο (1 κιλό): 5,5€ -> 7€ -> 7,20€
  • Μυζήθρα (1 κιλό): 8,5€ -> 10€ -> 10,80€
  • Γραβιέρα (1 κιλό): 12€ ->14€ -> 14€
  • Φέτα βαρελίσια (1 κιλό): 8,50€ -> 10€ -> 11€
  • Γιαούρτι πήλινο (1 κιλό): 3,80€ -> 4,30€ -> 4,50€

Ο τυροκόμος, Στέφανος Βακόνδιος, μίλησε στο MEGA για τις τιμές των γαλακτοκομικών.

«Οι τιμές αυτές θα ξεκινήσουν τη νέα χρονιά το αιγοπρόβειο γάλα, άρα περιμένουμε και άλλη αύξηση, γιατί ακόμα δεν έχουμε αγοράσει με την νέα τιμή. Έτσι θα έρθουν και άλλες αυξήσεις.

Είναι δύσκολα, και οι τιμές αυτές δεν έχουν κλείσει ακόμα με τους παραγωγούς. Είναι σειρά των κτηνοτρόφων να μπουν στο παιχνίδι, είμαι και εγώ κτηνοτρόφος. Έχουμε πονέσει πάρα πολύ με αυτό το θέμα. Οι ζωοτροφές κάθε βδομάδα αυξάνονται κατά 1 λεπτό», είπε αρχικά.

«Δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να παραδώσουμε τις παραγγελίες. Εμείς έχουμε ένα τόνο γάλα ημερησίως, και έχουμε λιγότερο αυτή τη στιγμή, βγάζουμε και λιγότερο προϊόν», πρόσθεσε ο κ. Βακόνδιος.

pronews.gr