Οι ετήσιες απολαβές του προέδρου των ΗΠΑ και τα προνόμια εφ’ όρου ζωής
3 years, 2 months ago
6

Ο Ντόναλντ Τραμπ φεύγει, ο Τζο Μπάιντεν έρχεται. Λιγότερο από ένα 24ωρο απομένει για να ολοκληρωθεί η μετάβαση της εξουσίας των ΗΠΑ χωρίς τη φυσική παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ μιας και ο τελευταίος όχι μόνο δεν θα περιμένει τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου στο Οβάλ γραφείο αλλά θα είναι στη Φλόριντα. Από αύριο ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ εκτός από την πιο ισχυρή θέση του κόσμου θα παραλάβει και μια σειρά από προνόμια, που απολαμβάνει ο εκάστοτε πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι stand by 24 ώρες το 24ωροεπτά μέρες την εβδομάδα έχοντας πλήρη ενημέρωση για το τι γίνεται σε κάθε μήκος και πλάτος της γης. Για τον πρόεδρο δεν υπάρχουν διακοπές, ενώ για όλη τη θητεία του έχει λυμένο το ζήτημα της διαμονής του μιας και κατοικεί εντός του Λευκού Οίκου. Όσο για την αμοιβή του, αυτή φτάνει τα 400.000 δολάρια.

Οι αποδοχές του προέδρου διπλασιάστηκαν το 2001

Μέχρι το 2001 ο ετήσιος μισθός του προέδρου ήταν 200.000 δολάρια. Τότε το Κογκρέσο ψήφισε τον διπλασιασμό τον αποδοχών του. Τα 400.000 δολάρια διατηρούνται ως ετήσιος μισθός μέχρι και σήμερα. Βέβαια ο πρόεδρος δεν εισπράττει μόνο τα 400.000 δολάρια αλλά και κάποια έξτρα χρήματα τα οποία έχουν ως εξής:

– 50.000 δολάρια για τα προσωπικά του έξοδα
– 100.000 δολάρια κάθε χρόνο για τα ταξίδια του 
– 19.000 δολάρια ως επίδομα διασκέδασης

Πάντως ο εκάστοτε πρόεδρος πληρώνει κάθε χρόνο φόρους για τον μισθό που λαμβάνει. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τα επιδόματα μιας και αυτά είναι σε αφορολόγητο καθεστώς. Άλλη μία κληρονομιά είναι τα κλειδιά της εξοχικής προεδρικής κατοικίας, στο Camp David που βρίσκεται στο βουνό Κάουκτειν του Μέριλαντ.  

Ειδικό πακέτο «διακόσμησης»

Άλλο ένα ειδικό πακέτο που λαμβάνει ο εκάστοτε πρόεδρος αφορά τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου. Έτσι λοιπόν η κάθε νέα προεδρική οικογένεια λαμβάνει 100.000 δολάρια που έχουν σχέση με την εσωτερική διακόσμηση του Λευκού Οίκου.  Στην περίπτωση του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τα 100.000 δολάρια αποδείχθηκαν «ψίχουλα», καθώς σύμφωνα με το NBC ξόδεψε 1,75 εκατ. δολάρια για τη διακόσμηση του Λευκού Οίκου.  Την ίδια ώρα την εκάστοτε προεδρική οικογένεια εξυπηρετούν 100 άτομα (σεφ, σερβιτόροι, κηπουροί, υδραυλικοί, προσωπικό των Μυστικών Υπηρεσιών)

Οι μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις του ο εκάστοτε πρόεδρος έχει στη διάθεση του το Air Force One, το οποίο είναι ένα αεροσκάφος τύπου Boeing 747-200B. Μάλιστα το Air Force 1 χρησιμοποιήθηκε ακόμα και ως τόπος ορκωμοσίας προέδρου των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα στο εσωτερικό του αεροσκάφους είχε ορκιστεί πρόεδρος ο Λίντον Τζόνσον αμέσως μετά τη δολοφονία του Τζον Κένεντι.

AIR_FORCE_1

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει στη διάθεσή του την προεδρική λιμουζίνα – η αποκαλούμενη «τέρας» –(είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε στη χώρα μας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα), η οποία έχει σχεδιαστεί για να αντέχει ακόμα και πυραυλική επίθεση, καθώς και το ελικόπτερο Marine One (πρόκειται για δύο ελικόπτερο ένα μεγάλο και ένα μικρό, τα επομονομαζόμενα Sikorsky VH-3D Sea King και VH-60N «White Hawk».

 

Διασκέδαση

Είναι δυνατόν ο πρόεδρος των ΗΠΑ να βρει χρόνο για λίγη διασκέδαση;  Η απάντηση είναι καταφατική. Για παράδειγμα μέσα στο Λευκό Οίκο υπάρχει αίθουσα για bowling καθώς και κινηματογράφο. Ο κινηματογράφος βρίσκεται στην αίθουσα Ρούσβελτ.

Η εξασφάλιση εφ’ όρου ζωής

Και αν νομίζετε ότι τα προνόμια για τον πρόεδρο των ΗΠΑ σταματούν με το τέλος της θητείας του κάνετε λάθος. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία όταν τελειώσει η προεδρική θητεία ο κάθε απερχόμενος πρόεδρος λαμβάνει τη λεγόμενη προεδρική σύνταξη. Αυτή φτάνει τα 200.000 δολάρια κάθε χρόνο. 

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το «The Richest», τουλάχιστον δύο Αμερικανοί πρόεδροι από τους προηγούμενους 44 είχαν δωρίσει το μισθό τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ο ένας είναι ο Τζον Φ. Κένεντι (1961-63) και ο άλλος ο Χέρμπερτ Χούβερ (1929-1933).

protothema.gr