Οι Ισπανοί στο σπίτι, οι τουρίστες στην παραλία
3 years, 19 days ago
6

Μακριά από τους συγγενείς τους που ζουν σε άλλες περιοχές της χώρας θα αναγκαστούν να περάσουν το καθολικό Πάσχα εκατομμύρια Ισπανοί, καθώς οι υγειονομικοί κανόνες απαγορεύουν τις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών. «Είναι πολύ άδικο. Οι πολίτες υποχρεούνται να επιδείξουν υπευθυνότητα την ώρα που οι πολιτικοί υιοθετούν αλλοπρόσαλλα μέτρα», λέει ο 50χρονος κ. Αλβάρεθ, που δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει από τη Μαδρίτη στα βόρεια της χώρας για να επισκεφθεί τα παιδιά του.

Η συζήτηση γύρω από τους διαφορετικούς κανόνες για την αντιμετώπιση της COVID-19 παίρνει διατάσεις στην Ισπανία, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που αν και περιορίζουν τις εσωτερικές μετακινήσεις επιτρέπουν τα ταξίδια στο εξωτερικό και καλωσορίζουν ξένους τουρίστες. Οι συχνά αντικρουόμενοι κανόνες αντικατοπτρίζουν τη δύσκολη εξίσωση που καλούνται να λύσουν τα ευρωπαϊκά κράτη για την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διάσωση των οικονομιών τους, ιδίως σε εξαρτημένες από το τουριστικό συνάλλαγμα χώρες του Νότου. Υστερα από επτά χρόνια συνεχούς αύξησης των αφίξεων τουριστών, η Ισπανία φιλοξένησε το 2020 μόλις 19 εκατομμύρια επισκέπτες, από 84 εκατομμύρια το 2019.

Η ισπανική κυβέρνηση υπερασπίσθηκε την υγειονομική πολιτική της υποστηρίζοντας ότι οι τουρίστες είναι σχετικά ακίνδυνοι, καθώς θα έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ πριν από την άφιξή τους στη χώρα. Η Κομισιόν, από τη μεριά της, κατέθεσε πρόταση δημιουργίας ψηφιακού πιστοποιητικού ανοσίας, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες της Ε.Ε. να ταξιδεύουν σε κράτη της Ενωσης. Την πρωτοβουλία της Κομισιόν εκμεταλλεύθηκε, όμως, η ισπανική αντιπολίτευση για να αποδείξει την ύπαρξη διαφορετικών μέτρων και σταθμών για τον τουρισμό, με τους ξένους επισκέπτες να ευνοούνται έναντι των Ισπανών. Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ισπανία κάνει ακριβώς ό,τι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιορίζοντας τις εσωτερικές μετακινήσεις προς όφελος των ξένων τουριστών.

Αυστηροί κανόνες περιορισμού των μετακινήσεων ισχύουν και στην Ιταλία. Οι πολίτες μπορούν να εγκαταλείψουν τον δήμο τους μόνο για να εργασθούν ή να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης. Οι Ιταλοί μπορούν, όμως, να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να γυρίσουν αφού υποβληθούν σε τεστ 48 ώρες πριν από την επιστροφή τους. Το υπουργείο Υγείας της χώρας υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μικρότερος στα διεθνή ταξίδια από ό,τι στις μετακινήσεις μεταξύ περιφερειών. Παρά τις προσπάθειες της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να εκπονήσουν κοινή ταξιδιωτική στρατηγική, επιλέγοντας διαφορετικούς κανόνες.