Η Πάρνηθα οχυρώνεται
2 years, 8 months ago
6

Στην άμεση υλοποίηση του νέου σχεδίου πυροπροστασίας προχώρησε ο Δήμος Φυλής τοποθετώντας στα κατάλληλα σημεία, έξι (6) νέες δεξαμενές νερού.

Οι δεξαμενές, χωρητικότητας 40 τόνων η κάθε μία, όπως πληροφορηθήκαμε, αποκτήθηκαν με δαπάνη του Δήμου Φυλής ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται ακόμα έξι, ιδίου τύπου, που θα τοποθετηθούν στην τοποθεσία Ντάρδιζα αλλά και περιμετρικά της Πάρνηθας από τον Σύνδεσμο Πάρνηθας (ΣΥΝ.ΠΑ.).

Με τις νέες δεξαμενές νερού που προστέθηκαν στις υπάρχουσες, ενισχύθηκαν, σημαντικά, οι επιχειρησιακές δυνατότητες στον τομέα της πυρόσβεσης. Στις τρεις δεξαμενές στο γήπεδο του Θρασύβουλου προστέθηκαν άλλες δύο κι αυτό πρακτικά σημαίνει πως, μέσα σε μηδενικό χρόνο, μπορούν να γίνουν τουλάχιστον δεκαπέντε ρίψεις νερού, ταυτοχρόνως, από τα πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Επιπλέον στις συγκεκριμένες δεξαμενές έχει τοποθετηθεί μηχανισμός αυτόματης αναπλήρωσης του νερού και δεν χρειάζεται να απασχολούνται υδροφόρα οχήματα για την πλήρωσή τους και να χάνεται πολύτιμος χρόνος στις διαδρομές.

Για την προστασία της Ζωφριάς και του Ποικίλου Όρους τοποθετήθηκαν για πρώτη φορά τρεις νέες δεξαμενές στην τοποθεσία Σιακανδάρη. Πρόκειται για μια περιοχή που βρίσκεται πάνω από το εργοτάξιο του Δήμου και έχει άμεση οπτική επαφή με το βουνό και τη συνοικία, ενώ προστέθηκε και μια δεξαμενή στο Πανόραμα Άνω Λιοσίων το οποίο διαθέτει πλέον  δυο δεξαμενές. Το σύνολο των δεξαμενών που διαθέτει ο Δήμος σήμερα ανέρχεται στις 12 (από τις έξι που υπήρχαν), χωρίς να συνυπολογίζονται οι δεξαμενές νερού του ΣΥΝ.ΠΑ.

«Ανταποκριθήκαμε, άμεσα, στο νέο σχεδιασμό για την ενίσχυση της, από αέρος κατάσβεσης των πυρκαγιών,  και παράλληλα συνεχίζουμε την επαγρύπνηση, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς  και τους εθελοντές. Έχουμε πάει καλά μέχρι τώρα, αλλά δεν εφησυχάζουμε”, δήλωσε ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς. 

«Λαμβάνουμε συνέχεια νέα μέτρα πρόληψης και προσπαθούμε, ώστε, αν ξεσπάσει φωτιά να την ελέγχουμε στο ξεκίνημά της. Όμως επειδή το κακό μπορεί να συμβεί, ανά πάσα στιγμή, θέλουμε τους συνδημότες μας δίπλα μας. Πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί, ιδιαίτερα στον τομέα της πρόληψης», υπογράμμισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μιχάλης Οικονομάκης, ο οποίος έκανε, το πρωί της Παρασκευής 16 Ιουλίου 2021, αυτοψία στους χώρους τοποθέτησης των νέων δεξαμενών προκειμένου να διαπιστώσει την άρτια λειτουργία τους.

Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες για την δημιουργία του χώρου που θα εγκατασταθεί το Ενιαίο Τοπικό Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα έχει ως βασικό βραχίονα κλιμάκιο του Πυροσβεστικού σώματος και θα θωρακίσει περαιτέρω την περιοχή.

Τέλος ο Δήμος Φυλής, έχει υποβάλει πλήρες σχέδιο πυρανίχνευσης και πυροπροστασίας εκ μέρους του Συνδέσμου Πάρνηθας (ΣΥΝ.ΠΑ)  για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” του Υπουργείου Εσωτερικών.

in.gr