Οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ κι η φάμπρικα των μετακλητών:σύζυγοι, μητέρες, τέκνα και ανίψια
4 months, 8 days ago
6

Από τον Ιανουάριο του 2015 έως τα τέλη του 2018 έχουν υπάρξει συνολικά 14 αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου για αυξήσεις των ενιαίων θέσεων των ειδικών συμβούλων, συνεργατών και μετακλητών υπαλλήλων στα πολιτικά γραφεία υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την ώρα που παίρνονταν αυτές οι αποφάσεις, συγγενείς των μελών της κυβέρνησης καταλάμβαναν θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών, θέσεις οι οποίες βρίσκονται στο ρετιρέ των μισθολογικών απολαβών στο Δημόσιο.

Από την έρευνα του Protagon προέκυψε ότι οι αποφάσεις αυτές περί αύξησης των θέσεων που καταλαμβάνονταν και από συγγενείς των μελών του υπουργικού συμβουλίου, κόστισαν συνολικά, έως τα τέλη του προηγούμενου χρόνου, περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ για κάθε μήνα που τρέχει, από τις αρχές του 2019, η επιβάρυνση είναι πάνω από 120.000 ευρώ. Το να ειπώθηκε μέσα σε κάποιο υπουργικό συμβούλιο: «Βάζουμε τους δικούς μας στα πολιτικά γραφεία και αποφασίζουμε και αύξηση των θέσεων για να βγαίνει η δουλειά», μπορεί να ακούγεται τρελό. Όμως, η πραγματικότητα ίσως να μην απέχει και πολύ.

Το Protagon ανέλυσε εκατοντάδες φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως για τις θέσεις που έχουν να κάνουν με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους δημόσιους φορείς, καθώς και πράξεις υπουργικού συμβουλίου. Από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ότι ως «θύλακας» για τον διορισμό και την απόσπαση συγγενών μελών της κυβέρνησης λειτούργησε το πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών από το 2015 και για τουλάχιστον δύο χρόνια (ξεκινώντας επί υπουργίας Νίκου Βούτση και συνεχίζοντας επί Παναγιώτη Κουρουμπλή). Στο ενδιάμεσο, τον Νοέμβριο του 2015, πάρθηκε απόφαση, με πράξη του υπουργικού συμβουλίου, να αυξηθούν οι ενιαίες θέσεις ειδικών συμβούλων και συνεργατών, καθώς και των μετακλητών υπαλλήλων, κατά 10 στο σύνολο – πέντε θέσεις για ειδικούς συμβούλους/συνεργάτες και άλλες πέντε για μετακλητούς. Σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Προϋπολογισμού της Γενικής Κυβέρνησης η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα ήταν 265.000 ευρώ το χρόνο, συν άλλα 33.000 ευρώ για το υπόλοιπο του 2015.

Τον Νοέμβριο του 2015 που πάρθηκε η απόφαση, στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή είχε τοποθετηθεί ως ειδική σύμβουλος η σύζυγος του Νίκου Βούτση, ο οποίος είχε περάσει από τη θέση του υπουργού Εσωτερικών πριν από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και ήταν πλέον Πρόεδρος της Βουλής.

Επίσης, μετακλητή υπάλληλος τον Νοέμβριο που αποφασίστηκε η αύξηση θέσεων στο πολιτικό γραφείο του κ. Κουρουμπλή ήταν η ανιψιά του ίδιου του υπουργού. Ενώ μία άλλη ανιψιά, αυτή του Νίκου Τόσκα, ο οποίος τότε ήταν αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, είχε τοποθετηθεί στο πολιτικό γραφείο του θείου της. Μάλιστα, κατά τον διορισμό της τελευταίας είχε προκύψει και ένα μικρό «μπέρδεμα»: αρχικά διορίστηκε ως μετακλητή υπάλληλος με χαρακτηριστικά που αντιστοιχούσαν σε μισθό περίπου 1.100 ευρώ. Μετά την τροποποίηση, και την διόρθωση ότι ο διορισμός της γίνεται ως ειδικής συμβούλου, ο μισθός ανέβηκε στα 1.800 ευρώ.

Με το πέρασμα των χρόνων οι ανάγκες του εν λόγω πολιτικού γραφείου σε ειδικούς συμβούλους αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο: τον Αύγουστο του 2018 εγκρίθηκαν άλλες δύο νέες θέσεις με ετήσια δαπάνη ύψους 67.000 ευρώ. Πηγή: Protagon.gr