«Είσαι ο ήρωάς μας» – Ο συγκινητικός αποχαιρετισμός του αδελφού του σμηναγού Τσιτλακίδη
1 year, 1 month ago
6

Σε κλίμα βαθιάς οδύνης πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Παρασκευής, το τελευταίο αντίο στον ΕυστάθιοΤσιτλακίδη, του σμηναγού – κυβερνήτη του μαχητικού Phantom F-4 που συνετρίβη 25 ναυτικά μίλια νότια της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας.

Συντετριμμένοι έφτασαν λίγο μετά τις 9:30 το πρωί, στην Εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Νευροκόπι Δράμας, οι γονείς του 31χρονου πιλότου.

Το φέρετρο με τη σορό του σμηναγού, που έφεραν στα χέρια φίλοι του απο τη σχολή, πέρασε, στις 11:30, μπροστά από τα παραταγμένα αγήματα, και υπό τον ήχο παρατεταμένων χειροκροτημάτων και πένθιμων ύμνων οδηγήθηκε στην εκκλησία.  Μπροστά βρισκόταν ο φίλος και συνάδελφός του ο οποίος επρόκειτο να τον παντρέψει με την αγαπημένη του Μαρία. Κρατώντας στα χέρια του το πηλήκιο και το ξίφος του 31χρονου σμηναγού κουμπάρου του, προσπαθούσε με δυσκολία να συγκρατήσει τα δάκρυά του.

tsitlakidis-kideia__10_

Τραγική φιγούρα, η μητέρα του 31χρονου πιλότου, η οποία, καθώς προχωρούσε προς την εκκλησία ψιθύριζε «ψηλά, ψηλά» και κοίταζε τον ουρανό. Στις 10 έφτασε και η σύντροφος του αδικοχαμένου πιλότου, κρατώντας μία φωτογραφία του στα χέρια της.
Η οικογένεια αποφάσισε να μοιράσει στην κηδεία μπομπονιέρες με κουφέτα και λευκά τριαντάφυλλα, καθώς ο 31χρονος πιλότος ετοιμαζόταν να παντρευτεί τη σύντροφό του, Μαρία, με την οποία ήταν αρρβωνιασμένος από τον περασμένο Οκτώβριο.

Βαθιά συγκινητικός ήταν ο επικήδειος λόγος του αδερφού του σμηναγού, ο οποίος είπε: «Σήμερα θρηνούμε έναν άνθρωπο σε εισαγωγικά γιατί ποτέ δεν υπήρξες πότε μόνο άνθρωπος αλλά ένας ήρωας. Σήμερα τιμούμε τη θέληση και την προσπάθεια να καταφέρει ένας άνθρωπος αυτό που θέλει με οποιοδήποτε κόστος. Σήμερα τιμούμε αυτόν που μας έδειξε τον δρόμο. Από το ακριτικό Νευροκόπι απέδειξες για μια ακόμη φορά ποια είναι τα ιδανικά της πατρίδας. Απέδειξες τις έννοιες της οικογένειας και της φιλίας. Ήσουν και θα είσαι πάντα το παράδειγμα προς μίμηση. Σήμερα δεν πρόκειται να λυπηθούμε. Θα βρίσκεσαι πάντα στη σκέψη μας και στη σκέψη όλων των Ελλήνων. Στάθη και Μάριε (σ.σ. υποσμηναγός Τουρούτσικας) σας αγαπούμε και θα σας τιμούμε. Αθάνατοι».

Σπαρακτικός ήταν και ο επικήδειος λόγος που εκφώνησε συνάδελφος του Στάθη Τσιτλακίδη:

«Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου σου πότισε με απεραντή θλίψη και ανείπωτο πόνο τις καρδιές της οικογένειας σου, των φίλων σου και των συναδέλφων σου στην Πολεμική Αεροπορία. Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας σους στάθηκες κοντά σε όλους ως θαυμάσιος άνθρωπος, άριστος συνάδελφος και συνεργάτης υπηρετώντας άοκνα την Πολεμική Αεροπορία και τις Ένοπλες Δυνάμεις ενώ ήσουν υπόδειγμα τέκνου για τους γονείς σου.

Για 10 χρόνια υπηρέτησε στην 120 πτέρυγα αέρος και στην 117 ΠΜ. Η μοίρα δεν σε άφησε να ολοκληρώσεις το θαυμαστό έργο σου πάνω στα ατσάλνια φτερά σου αφήνοντας ένα κενό στην οικογένειά σου και την Πολεμική Αεροπορία. Υπήρξες έντιμος και ευθύς χαρακτήρας, ειλικρινής στις σχέσεις σου. Θρηνούμε τη λεβεντιά που χάθηκε, τον γιο τον φίλο, τον αξιωματικό που έφυγε για το αιώνιο ταξίδι.
Η οικογένειά σου που μέχρι σήμερα σε στήριζε με περίσευμα ψυχής χάνει ένα εκλεκτό τέκνο. Το ήθος και η ευγένειά σου ξεχωριζε. Πέρασες στην αιωνιότητα και την ιστορία αλλά την αγάπη μας την είχες στη ζωή θα την έχεις για πάντα. Τη θύμισή σου δεν θα την ξεχάσουν οι λατρεμένοι γονείς και οι συνάδελφοί σου. Η πατρίδα μας σε κατατάσσει ανάμεσα στους ηρώες που θυσιάστηκαν για να διατηρήσει την ελευθερία της. Η Πολεμική Αεροπορία χάνει ένα αξίοτατό στέλεχός της. Η μοίρα του ανθρώπου είναι τέτοια, έρχεται και φεύγει χωρίς να τελειώσει τα όνειρά του. Με μεγάλη θλίψη σου απευθύνουμε τον ύστατο χαιρετισμό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μακεδονικής γης που θα σε σκεπάσει. Ο πανάγαθος Θεός ας δίνει δύναμη στους γονείς σου».

Η σύντροφος του αδικοχαμένου πιλότου με μία φωτογράφια του στα χέρια της:

kideia-tsitlakidis-9
Η σύντροφος του 31χρονου πιλότου
kideia-tsitlakidis-8
kideia-tsitlakidis-7
kideia-tsitlakidis-2
kideia-tsitlakidis-3
kideia-tsitlakidis-6
kideia-tsitlakidis-4
kideia-tsitlakidis-1

Το άγημα της Αεροπορίας έφτασε  στην εκκλησία λίγο μετά τις 10:30 προκειμένου να αποδώσει τιμές. Παρόντες στην κηδεία του σμηναγού ήταν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς.

Κηδεία Τσιτλακίδη (2)

 

Κηδεία Τσιτλακίδη (6)

 

Κηδεία Τσιτλακίδη (7)
kideia-tsitlakidis-17
Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος
kideia-tsitlakidis-18
kideia-tsitlakidis-19
kideia-tsitlakidis-20
Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς

 

kideia-tsitlakidis-16
kideia-tsitlakidis-15_2

Στα κοιμητήρια, μετά το τέλος της τελετής, εψάλη ο εθνικός ύμνος και δόθηκαν στη μητέρα, η σημαία, το ξίφος και το πηλήκιο του 31χρονου κυβερνήτη.

kideia-01
kideia-02
kideia-tsitlakidis-27
kideia-tsitlakidis-26
kideia-tsitlakidis-25
kideia-tsitlakidis-24
kideia-tsitlakidis-22
kideia-tsitlakidis-23

Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στην εκκλησία κρατώντας λουλούδια στα χέρια, προκειμένου να αποχαιρετήσει τον «ήρωα» της περιοχής τους, όπως αποκαλούν τον Ευστάθιο Τσιτλακίδη.

kideia-tsitlakidis-10
kideia-tsitlakidis-11
kideia-tsitlakidis-13
kideia-tsitlakidis-14

 

kideia-tsitlakidis-12
Η οικογένεια μοίρασε μπομπονιέρες μαζί με λευκά τριαντάφυλλα

«Ήταν ένα πολύ καλό παιδί. Ο πιλότος της περιοχής που μας πρόσεχε. Πετούσε και τον θαυμάζαμε. Κατά κάποιον τρόπο ήταν ο ήρωάς μας. Πετούσε χαμηλά, βγαίναμε έξω από τα σπίτια για να τον δούμε. Τον θαυμάζαμε πολύ», είπε κάτοικος του χωριού Γρανίτης, το μέρος όπου καταγόταν ο 31χρονος πιλότος.

Το χωριό Γρανίτης Νευροκοπίου όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Ευστάθιος Τσιτλακίδης, έχει βυθιστεί στο πένθος.

Με απόφαση του δημάρχου έχει κηρυχτεί τριήμερο πένθος.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί ξεκίνησαν να μεταφέρονται στον Ιερό Ναό τα πρώτα στεφάνια και, κατά πληροφορίες, ο αριθμός τους ξεπερνάει τα 100. Ανάμεσα σε αυτά που ξεχωρίζουν, είναι του Α.Σ. Άρη που ήταν η αγαπημένη ομάδα του πιλότου. Πολλά είναι και τα στεφάνια πολιτικών, μεταξύ αυτών και του προέδρου της Βουλής και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.α.

Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι ο Ευστάθιος Τσιτλακίδης έχασε τη ζωή του, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ενώ, όπως έγινε γνωστό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να δοθεί το ονοματεπώνυμό του πιλότου είτε σε κεντρικό δρόμο της πόλης, είτε σε μεγάλο Δημοτικό κτήριο.

tsitlakidis-kideia__3_
tsitlakidis-kideia__4_

Εργαζόμενοι του Δήμου βρέθηκαν από νωρίς στην εκκλησία για να καθαρίσουν το χιόνι πριν τη μεταφορά της σορού και την άφιξη του κόσμου.

tsitlakidis-kideia__6_
tsitlakidis-kideia__7_
tsitlakidis-kideia__1_
tsitlakidis-kideia__5_