Ιστιοπλοΐα: Η Βασιλεία Καραχάλιου αποχωρεί από την Ελλάδα κατηγορώντας Ομοσπονδία και Ολυμπιακή Επιτροπή
2 years, 2 months ago
6

Περίπου 2.5 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι (τον Αύγουστο του 2024 κορωνοϊού επιτρέποντος) ο ελληνικός αθλητισμός φαίνεται να χάνει μία από τις μεγάλες του ελπίδες για ένα μετάλλιο.

Ο λόγος για τη Βασιλεία Καραχάλιου την τριταθλήτρια Ευρώπης (τον περασμένο Οκτώβριο), η οποία κατέλαβε την 9η θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (αν και αγωνίστηκε χωρίς την παρουσία του προπονητή της), αλλά μη αντέχοντας άλλο την εμπόλεμη κατάσταση με την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία αποφάσισε να αλλάξει αθλητική υπηκοότητα.

Μια απόφαση την οποία δεν πήρε αυτές τις ημέρες, αλλά το περασμένο καλοκαίρι όταν το ψυχροπολεμικό κλίμα με την ΕΙΟ έφτασε στο αποκορύφωμα του με την ακύρωση της στον αγώνα του πανελληνίου πρωταθλήματος (όπου ουσιαστικά έτρεχε χωρίς αντίπαλο».

karaxaliou3

Οι ρίζες του κακού πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω και πιο συγκεκριμένα το 2017 όταν η τότε διοίκηση της ΕΙΟ με πρόεδρο τον κ. Δημητρακόπουλο ζήτησε από όλους τους αθλητές των εθνικών ομάδων να υπογράψουν μια δήλωση με την οποία θα δήλωναν ότι δεν πρόκειται να προσφύγουν για οποιοδήποτε θέμα κατά της Ομοσπονδίας σε αθλητικά ή πολιτικά δικαστήρια.

Η Καραχάλιου δεν δέχθηκε να το υπογράψει και έφερε το όλο θέμα στη δημοσιότητα με την ΕΙΟ να την καλεί σε απολογία λίγους μήνες αργότερα με αφορμή το γεγονός ότι εμφανίστηκε σε αγώνα του παγκοσμίου πρωταθλήματος με τη φόρμα της εθνικής και λογότυπο προσωπικού χορηγού.

Η Καραχάλιου δεν εμφανίστηκε ποτέ ενώπιον του ΔΣ για αν απολογηθεί, αλλά τα πρακτικά της συνεδρίασης που έχουν δημοσιευτεί παρουσιάζουν τη νυν πρόεδρο Νίκη Αναστασίου να επιτίθεται στην Καραχάλιου και τη μητέρα της…

praktiko_klotsia

Κυρίως όμως στο φινάλε το έγγραφο που έχει την υπογραφή του κ. Δημητρακόπουλου αναφέρει: «Τέλος, εάν η αθλήτρια δεν επιθυμεί να αγωνίζεται με τα χρώματα της Ελληνική Εθνικής Ομάδας, έχει τη δυνατότητα για άλλες επιλογές για τις οποίες θα συνηγορήσουμε εάν χρειαστεί».

Praktiko_synenesi

Όλα αυτά λοιπόν προκάλεσαν την έκρηξη της Ελληνίδας πρωταθλήτριας η οποία στη γραπτή της δήλωση αναφέρει:

«Θα ήθελα να ευχηθώ υγεία και μια καλύτερη χρονιά στην Ελλάδα μας! ΈΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΤΟΥΣ ΕΝΩΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ (και ας σπέρνουν τους σπόρους διχόνοιας για να μας διχάσουν) ΠΟΥ ΜΕ ΣΤΗΡΙΞΑΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΣΑΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ. Καθώς είμαι σε διαδικασία αλλαγής εθνικών χρωμάτων στα πανιά μου, (και μόνο στα πανιά μου, γιατί η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ είναι χαραγμένη με τατουάζ στην καρδιά μου), σαφώς σας οφείλω έναν απολογισμό και τους λόγους αποχώρησής μου από τα εθνικά χρώματα.

Τον αγώνα που έκανα βαδίζοντας προς την Ολυμπιάδα του Τόκιο (και δεν αναφέρομαι για τον αγώνα μέσα στην θάλασσα) ΑΔΥΝΑΤΩ να τον επαναλάβω, καθότι οδηγεί σε μόνο έναν προορισμό, την αποτυχία των στόχων που έχω για την Ολυμπιάδα στο Παρίσι, και επεξηγώ:

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Παντελώς απούσα, ενδιαφέρεται μόνο στον βαθμό που οι αθλητές την υποβοηθούν να διαφημίσει “υποτιθέμενο έργο που έχει παράξει” (δείτε την χρησιμοποίηση του βίντεο “Άνεμοι Αλήθειας” των πρωταθλητών ιστοπλοΐας). Θυσία όλα στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων. Με αποτέλεσμα οι Ολυμπιακοί αθλητές να παραπαίουν μεταξύ λύσεων όπως τα reality, η ζητιανιά…η νύχτα!

Η Ε.Ο.Ε: Εδώ βασιλεύουν οι προσωπικές φιλοδοξίες για διεθνή ανέλιξη. Παρεπιπτόντως, ας μας πουν τον ρόλο που έπαιξε η ΕΟΕ στην παραίτηση του ξένου προπονητή μου, ΕΝ ΜΕΣΩ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ (υπάρχουν οι γραπτές συνομιλίες μεταξύ εμού και του προπονητή μου, με την ΕΟΕ), και βέβαια γνωρίζοντας μετά την ζημιά που έκαναν με συμπεριέλαβαν με “φωτογραφικές διατάξεις” στις Ολυμπιακές υποτροφίες των 450 ευρώ μηνιαίως μέχρι το 2024, την οποία υποτροφία ΑΡΝΗΘΗΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. Ας μας εξηγήσει η ΕΟΕ από ποιές “πλουσιοπάροχες” απολαβές περιμένει να πληρώσουν οι αθλητές ή ο…..

ξένος προπονητής, όπως απαίτησαν, τα υπέρβαρα των αποσκευών (μετεωρολογικός σταθμός και θάλαμος αποκατάστασης) για την μεταφορά τους στο Τόκυο. Την ίδια ώρα που η ΕΟΕ κάνει συμβόλαια εχεμύθειας με οίκους μόδας, για την ενοικίαση του Καλλιμάρμαρου, την περιουσία δηλαδή του βαρύτατα φορολογούμενου Έλληνα και αντί τα έσοδα να πηγαίνουν στην στήριξη των αθλητών, καταλήγουν σε δεξιώσεις και σουαρέ την ίδια στιγμή που οι αθλητές οδηγούνται σε παύση και απελπισία.

Η ΕΙΟ: Όλοι γνωρίζουμε ότι το 2017 η ΕΙΟ μου ζήτησε να αλλάξω εθνικότητα και μάλιστα θα…συνηγορούσε σε αυτο. Η ΕΙΟ λοιπόν αναφέρει στο νέο της αγωνιστικό πρόγραμμα (αν δεν το εξαφανίσει όσο διαβάζετε αυτό το κείμενο..) την πλήρη οικονομική στήριξη του πρωταθλητή κάθε Ολυμπιακής κλάσης. Ταυτόχρονα παραμονές του πανελληνίου πρωταθλήματος 2021 των Ολυμπιακών κλάσεων με καλεί η πρόεδρος της ΕΙΟ στην ομοσπονδία για να με προειδοποιήσει αυτολεξεί…”Κάτσε να δούμε τι θα γίνει στο πρωτάθλημα” … δυό μέρες μετά κατάλαβα το νόημα των λόγων της μετά τα απαράδεκτα σφυρίγματα που δέχτηκα από την τζουρία, και φυσικά αρνήθηκα να συνεχίσω να αγωνίζομαι σε τέτοιου είδους πρωταθλήματα. Εντωμεταξύ η αθλήτρια που εν τέλει κέρδισε το πρωτάθλημα μετά την δική μου αποχώρηση από αυτό, ήρθε στο πανευρωπαικό πρωτάθλημα 68η, όταν εγώ ήρθα 3η. Αυτός ήταν ο βαθμός δυσκολίας του ελληνικού πρωταθλήματος. Που αποσκοπούν; Στο να μην χρειάζεται να την πληρώνουν….Σας ευχαριστώ τώρα και πάντα για την αγάπη σας και την συμπαράσταση σας!
Βασιλεία».

karaxaliou2

ΕΟΕ: «Δαπανήσαμε για την Καραχάλιου 45.000 ευρώ σε 1.5 χρόνο»
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν άφησε αναπάντητες τις κατηγορίες της Καραχάλιου και με ανακοίνωση της αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στα όσα έχει κάνει για την Ελληνίδα πρωταθλήτρια.

«Με αφορμή τη δημόσια τοποθέτηση της αθλήτριας Βασιλείας Καραχάλιου, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θα ήθελε να υπενθυμίσει, ότι βασική προτεραιότητα της είναι η στήριξη, με κάθε τρόπο και μέσο των αθλητών και αθλητριών, στην προετοιμασία τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από το 2017 μέχρι το 2021 και τους Αγώνες του Τόκιο η ΕΟΕ ενίσχυσε τις Αθλητικές Ομοσπονδίες αλλά και μεμονωμένους αθλητές για Ολυμπιακή Προετοιμασία, με το συνολικό ποσό των 4.879.529 ευρώ, παρότι η επιχορήγηση της από το κράτος για Ολυμπιακή Προετοιμασία ήταν 265.000 ευρώ για την τετραετία.

Όλα αυτά τα χρήματα συγκεντρώθηκαν από χορηγούς αλλά και από την εκμετάλλευση των πόρων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, όπως είναι το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Επιπλέον, η ΕΟΕ μέσω του Προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο», είχε εξασφαλίσει για 130 αθλητές, εκτός από οικονομική ενίσχυση, πλήθος άλλων υπηρεσιών (ιατρικές εξετάσεις, νοσηλεία, παροχές σε γυμναστήριο, ακτοπλοϊκά ταξίδια, πανεπιστημιακές υποτροφίες κ.α.) εντελώς δωρεάν για όλα τα μέλη της Προολυμπιακής Ομάδας. Η Βασιλεία Καραχάλιου μάλιστα εκτός από εκτενή χρήση των συγκεκριμένων υπηρεσιών, καθώς ήταν ωφελούμενη του Προγράμματος «Υιοθετήστε έναν Αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο», «υιοθετήθηκε» από ιδιώτη χορηγό.

Αυτό που δεν αναφέρεται στη δημόσια τοποθέτηση της αθλήτριας Βασιλείας Καραχάλιου, είναι ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή έδωσε στην πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας το 2020 και το 2021 περισσότερα από 20.000 ευρώ, για κάλυψη δαπανών προετοιμασίας, για συμμετοχή σε αγώνες και για αγορά νέου σκάφους που χρησιμοποιήθηκε στους Ο.Α. του Τόκιο, καθώς και άλλα 10.000 ευρώ – πέρα από κάθε διαδικασία – για την κάλυψη εξόδων ενοικίασης σπιτιού στην Enosima της Ιαπωνίας, μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο.

Η Βασιλεία Καραχάλιου εισέπραξε και το πριμ των 10.000 ευρώ που έδωσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σε κάθε αθλητή που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Παράλληλα η ΕΟΕ κάλυψε το κόστος για το υπέρβαρο του δικού της εξοπλισμού για το ταξίδι προς το Τόκιο, ένα ποσό που ξεπερνούσε τα 6.000 ευρώ, αλλά και για την επιστροφή, το κόστος για το υπέρβαρο ολόκληρης της ιστιοπλοϊκής ομάδας.

Δηλαδή η ΕΟΕ δαπάνησε για τη Βασιλεία Καραχάλιου, μόνο μέσα σε 1,5 χρόνο, συνολικά 46.000 ευρώ!

Επίσης η ίδια η πρωταθλήτρια γνωρίζει πολύ καλά τη στήριξη που είχε σε διάφορα θέματα, – πέρα από το οικονομικό – καθ’ ολόκληρο το διάστημα της Προολυμπιακής προετοιμασίας, έχοντας μάλιστα πολλές φορές συναντηθεί προσωπικά με τον Πρόεδρο Σπύρο Καπράλο.

Παρόλα αυτά η κα Καραχάλιου έδειξε πολλές φορές ανάρμοστη στάση απέναντι στην ΕΟΕ, με αποκορύφωμα την άρνηση της να ψηφίσει κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, για την εκλογή των συναθλητών της στην Ολομέλεια της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στόχος της ΕΟΕ δεν είναι η αντιπαράθεση με τους αθλητές και σε καμία περίπτωση η επίλυση των όποιων προβλημάτων δημοσίως. Ωστόσο θα πρέπει η κοινή γνώμη να γνωρίζει όλη την αλήθεια έτσι ώστε να μην δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις για το έργο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής που είναι ιδιαίτερα απαιτητικό».

Από την πλευρά της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας μέχρι αργά το βράδυ δεν υπήρχε καμία αντίδραση, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξει απάντηση. Ελπίζουμε βέβαια ότι δεν θα είναι του στιλ «να γίνει πιο συγκεκριμένη στις κατηγορίες της η Καραχάλιου», όπως είχε γίνει και στην υπόθεση των καταγγελιών της Σοφίας Μπεκατώρου.

Ωστόσο εξίσου σίγουρο είναι και το ότι θα υπάρξει και… δευτερολογία από την πλευρά της αθλήτριας η οποία δε δείχνει καμία διάθεση αλλαγής απόφασης.

Κι όσοι αναρρωτιούνται αν είναι εύκολο να αλλάξει κάποιος αθλητική υπηκοότητα, η απάντηση είναι «ναι, αρκεί να έχει υπομονή». Η σύνηθης πρακτική σε όλα τα σπορ αναφέρει ότι εάν ένας αθλητής μείνει εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων της εθνικής του ομάδας για μια διετία έχει το δικαίωμα να αιτηθεί για αλλαγή αθλητικής υπηκοότητας. Κι αν αυτό το διάστημα ισχύει και στην ιστιοπλοΐα τότε αυτό σημαίνει ότι η Καραχάλιου προλαβαίνει να κάνει τη… μεταγραφή και να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι…