Ιταλικός ο «πυρήνας» του Κατάρ-gate: Πιστωτικές κάρτες, δώρα και ταξίδια
1 year, 4 months ago
6

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν από πολύ κοντά το Κατάρ-gate το σκάνδαλο δωροληψιών και δωροδοκιών που αναστατώνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και πλήττει την καρδιά των Βρυξελλών. Περιγράφουν πώς έδρασε η υπηρεσία Καταστολής της Διαφθοράς στις Βρυξέλλες, η οποία και ερευνούσε την υπόθεση αυτή υπό άκρα μυστικότητα από το καλοκαίρι.

Σε τηλεοπτική εκπομπή της Rai 3, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι είπε πως, «εάν επιβεβαιωθούν τα όσα προκύπτουν από τα μέσα ενημέρωσης, πρόκειται ουσιαστικά για μια περίπτωση που τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν χρήματα για να κάνουν τα στραβά μάτια στις συνθήκες εργασίας στο Κατάρ». Περιεγραψε, μάλιστα, την όλη υπόθεση ως «μια από τις πιο δραματικές ιστορίες διαφθοράς των τελευταίων ετών».

Ιταλικές εφημερίδες μεταδίδουν πως η Προεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα επέστρεψε εκτάκτως από τη Μάλτα για να είναι παρούσα στις κατ’ οίκον έρευνες. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέστρεψε από τη Μάλτα στις Βρυξέλλες το βράδυ του Σαββάτου για να παραστεί σε κατ’ οίκον έρευνα βουλευτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς το βελγικό σύνταγμα (άρθρο 59) απαιτεί την παρουσία του Προέδρου του Κοινοβουλίου σε περίπτωση έρευνας κατ’ οίκον σε βουλευτή που εκλέχθηκε στο Βέλγιο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Πρόεδρος Μετσόλα στέκονται σθεναρά κατά της διαφθοράς, συνεργάζονται ενεργά και πλήρως με τις αρχές επιβολής του νόμου και τις δικαστικές αρχές για να βοηθήσουν την πορεία της δικαιοσύνης». Η βελγική ομοσπονδιακή αστυνομία προέβη σε ένα σερί 16 εφόδων.

Να θυμίσουμε ότι η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε επίσης να αναστείλει με άμεση ισχύ όλες τις εξουσίες και τα καθήκοντα που ανατέθηκαν στην Εύα Καϊλή ως αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σήμερα Δευτέρα θα συνεδριάσουν εκτάκτως τα όργανα του Κοινοβουλίου για να λάβουν αποφάσεις. Την καθαίρεση της Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου ζήτησε και η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών.

Ως πρωταγωνιστής, πάντως, του σκανδάλου περιγράφεται ο πρώην ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντσέρι. Ιταλικά Μέσα υποστηρίζουν ότι είναι ο πυρήνας, το σημείο σύνδεσης όλων των εμπλεκόμενων. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οικογένεια του Παντσέρι φέρεται να ξόδεψε 100.000 ευρώ μόνο για τις φετινές καλοκαιρινές διακοπές. Η σύζυγος και η κόρη του είχαν υιοθετήσει προκλητικές συνήθειες, όπως ψώνια δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς και σοφέρ για τις μετακινήσεις τους.

antonio_panzeri_xr_2
O Αντόνιο Παντσέρι

Ιταλικά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν και «συστηματική χρήση πιστωτικών καρτών, οι οποίες δεν ήταν δικές τους», αλλά και «πανάκριβα δώρα». Τα ιταλικά Μέσα δεν ξεκαθαρίζουν ποιο είναι το μερίδιο εμπλοκής της συζύγου και της κόρης του. Αναφέρονται, όμως, σε τηλεφωνικές παρακολουθήσεις που αποκαλύπτουν την γνώση τους για τις «κομπίνες», όπως τις περιγράφουν του πρώην ευρωβουλευτή.

Προς το παρόν, ο συνήγορος υπεράσπισής τους ανακοίνωσε ότι θα απαντήσουν στις κατηγορίες μόνον όταν οι βελγικές αρχές στείλουν στην ιταλική δικαιοσύνη την πλήρη δικογραφία που τους αφορά. Η ιταλική Repubblica ανέφερε ότι το ιταλικό αριστερό κόμμα «Άρθρο Ένα» έπαψε τον Παντσέρι μέχρι «να αποδείξει ότι δεν σχετίζεται με την όλη υπόθεση διαφθοράς που ξέσπασε στις Βρυξέλλες».

Η εφημερίδα La Repubblica υποστηρίζει ότι ο Παντσέρι και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι -πρώην βοηθός του και σύντροφος της Εύας Καϊλή «φέρεται να είχαν τις πρώτες επαφές με Καταριανούς, κατά την περίοδο 2016-2018». Στο επίκεντρο των Ιταλικων Μέσων βρίσκεται, όπως είναι φυσικό, η ελληνίδα αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Η Corriere Della Sera έχει ένα ολόκληρο αφιέρωμα στο ωραίο ζευγάρι των Βρυξελλών που μέχρι την Παρασκευή που συνελήφθη έμοιαζε να απολαμβάνει μία φυσιολογική, αλλά και προνομιούχα ζωή. Φιλοτεχνεί το προφίλ της Εύας Καϊλή, την οικογένεια της, την πολιτική της αφετηρία, ακόμα και το πέρασμα της από την τηλεόραση. Στέκεται στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της πολιτικού και του νέου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ που θα οδηγούσε σε ένα πολιτικό διαζύγιο, αν δεν είχε στο μεταξύ ξεσπάσει το σκάνδαλο.

Ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, περιγράφεται ως ένα γνώριμο προσωπο του ευρωκοινοβουλίου. Ήταν δημοφιλής, γοητευτικός, αρκετά υπερόπτης, αλλά και γνώστης της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Τον περιγράφουν ως περιπετειώδη, αθλητικό και ερωτευμένο με την ιστιοπλοΐα. Μέλη της οικογένειας του βρίσκονται ήδη στις βρυξελλες.

Το ίδιο θα συμβεί και με την οικογένεια της Εύας Καϊλή. Εκτός από τον πατέρα της, ο οποίος συνελήφθη ενώ προσπαθούσε να διαφύγει με βαλίτσα γεμάτη χαρτονομίσματα, οι έρευνες των βελγικών αρχών στρέφονται και στην αδελφή της Εύα Μανταλένα, η οποία θα κληθεί να καταθέσει.