Καμπανάκι κινδύνου από Τζανάκη: Κοντά στο να σκάσει η Αττική, τρέλα να ανοίξουν σχολεία και αγορά
3 years, 1 month ago
6

Ηεπιδημιολογική εικόνα στην Αττική χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται, παρά το σκληρότερο lockdown, με το ενδεχόμενο άρσης του να απομακρύνεται.

Τα 2.147 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες (23.02) από τον ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 1.047 στην Αττική, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην ιατρική κοινότητα.

«Είχαμε την αγωνία να μην σκάσει η Αττική, αλλά δυστυχώς είναι πολύ κοντά. Ελπίζω να δούμε έναν μετριασμό του κύματος που έρχεται, αλλά δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Αρχίζει ένα μεγάλο κύμα με τα νοσοκομεία, που δεν είχαν πίεση και τώρα την έχουν. Αυτό θα συνεχιστεί δυστυχώς» επισήμανε ο ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στο OPEN.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι αυτό το lockdown δεν είναι σοβαρό, καθώς σε αρκετά σημεία παρουσιάζεται συνωστισμός.

«Αυτό το lockdown δεν είναι τίποτα τρομερό όταν είναι ανοιχτά πολλά εργοστάσια, ΜΜΜ, επιχειρήσεις και μετακινείται τόσος κόσμος. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τα ρεαλιστικά παραδείγματα που έχουμε από τη βόρεια Ελλάδα κι από τις χώρες δίπλα μας. Θα πρέπει να σεβόμαστε τον ιό.

Είναι χειμώνας, κρύο και ξηρός καιρός και μολύνει ευκολότερα ο ιός. Βλέπουμε την επέκταση των καινούριων μεταλλάξεων του ιού, που μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση που βλέπαμε ως τώρα. Θα φανεί και τις επόμενες ημέρες. Δεν περιμέναμε να είναι τόσο μεταδοτικές» τόνισε ο καθηγητής.

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε πιο καλή προστασία» είπε και συνέχισε: «Είναι ένα μέρος των μέτρων που θα πρέπει να το δει ο καθένας ατομικά και σοβαρά. Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια ημιτελής καραντίνα, μούφα. Με την ίδια συμπεριφορά, δεν αρκεί για να καμφθεί ο ιός. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί».

«Τρέλα να ανοίξουν αγορά και σχολεία»

Ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε «τρέλα» να αρθεί το lockdown. «Θα είναι τρέλα να ανοίξει η αγορά και τα σχολεία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα νοσοκομεία να αποτύχουν. Μπορεί να είμαστε στο πιο σκοτεινό σημείο πριν την αυγή» είπε ο καθηγητής σε δραματικό τόνο.

Για τα εμβόλια τόνισε ότι ο ιός θα σταματήσει αν τα κάνουμε παγκόσμια.

«Τα εμβόλια δουλεύουν αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε πολλά. Στην Καλιφόρνια κυκλοφορεί ένα χειρότερο στέλεχος. Ο ιός θα σταματήσει με τα εμβόλια αν τα κάνουμε παγκόσμια. Εμβόλια και καραντίνα θα σταματήσουν την αλυσίδα μετάδοσης. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ενδημικός ο ιός και θα μας ταλαιπωρεί για χρόνια» είπε.

Δείτε το βίντεο: