Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Έπεσε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι
2 years, 6 months ago
6

Υποχώρησε μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι, από την κακοκαιρία «Μπάλλος». Μπαλκόνι πολυκατοικίας στο Χαλάνδρι υποχώρησε λόγω της κακοκαιρίας αλλά ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα τα ξημερώματα σε πολυκατοικία που βρίσκεται στην οδό Κουρτέση 27. Την ώρα που έλαβε χώρα το συμβάν δεν υπήρχαν άτομα στο μπαλκόνι αλλά ούτε και τον αίθριο χώρο της πολυκατοικίας.

Σημειώνεται ότι ζητήθηκε να εκκενωθεί η πολυκατοικία για να εξετάσουν οι μηχανικοί τη στατικότητά της, ενώ οι κάτοικοι μεταφέρονται σε χώρους φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι η κακοκαιρία «Μπάλλος» έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλα την Αττική.

Σε πλωτή πόλη μετέτρεψε τον Κολωνό η κακοκαιρία με τους δρόμους να έχουν μεταμορφωθεί σε ποτάμια και λίμνες λόγω της χθεσινής έντονης βροχόπτωσης.

Από το πρωί ειδικά μηχανήματα προσπαθούν να απομακρύνουν τα νερά από την οδό Αντιγόνης προκειμένου να μπορέσει και πάλι ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία.

Προβλήματα όμως αντιμετωπίζουν αρκετοί ακόμη δρόμοι, ενώ η κατάσταση ενέπνευσε κάποιους ώστε να ενεργοποιήσουν ακόμη και κανό…

779 κλήσεις κλήσεις στην Αττική

Όσον αφορά την Αττική, συνολικά από χθες το πρωί που ξεκίνησε το φαινόμενο, η Πυροσβεστική έχει λάβει 779 κλήσεις κλήσεις. Οι 668 εξ αυτών αφορούν αντλήσεις υδάτων από οικίες, κτίρια-γραφεία κλπ, οι 41 κοπές δέντρων και φθορές αντικειμένων, 23 κλήσεις αφορούν μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία είτε από ΙΧ είτε από οικίες που κινδύνευαν ενώ 42 κλήσεις που έλαβαν ήταν για απεγκλωβισμούς ατόμων από ανελκυστήρες λόγω πιθανής διακοπής ρεύματος που συνέβη στις περιοχές της Αττικής που πλήττονται, ενώ οι 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική όλη τη νύχτα τα συνεργεία με αντλίες έκαναν ενέργειες, ώστε να απαντλήσουν επί της ουσίας τα ύδατα.

Επισημαίνεται πως νέες καταιγίδες αναμένονται στην Αττική προς το απόγευμα της Παρασκεύης, ενώ η κακοκαιρία «Μπάλλος» συνεχίζει να σφυροκοπά την χώρα με έντονα φαινόμενα.

Όπως εξηγεί στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, το βαρομετρικό χαμηλό βρίσκεται προς το βόρειο Ιόνιο, γι’ αυτό και ο καιρός τώρα στην Αττική έχει ανοίξει και έχει ηλιοφάνεια.

Ωστόσο, σε εξέλιξη είναι δύο πολύ ισχυρά μέτωπα καταιγίδων. Το ένα αναπτύσσεται προς το ανατολικό Αιγαίο και δίνει ισχυρές και βροχές και καταιγίδες, με τον μετεωρολόγο να προειδοποιεί πως χρειάζεται μεγάλη προσοχή τις επόμενες ώρες γιατί θα χτυπήσει τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και θα φτάσει μέχρι και την περιοχή της Χαλκιδικής και την βορειοανατολική ηπειρωτική χώρα.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ για την κακοκαιρία

Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
  • Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.