Κακοκαιρία-Χολαργός: Απροσπέλαστοι δρόμοι, προκλητικός ο δήμαρχος κατηγορεί τους πολίτες
2 years, 2 months ago
6

Η εκκωφαντική απουσία του μηχανισμού πολιτικής προστασίας σε πολλούς δήμους, που έχει ως αποτέλεσμα τέσσερις μέρες τώρα οι πολίτες να βιώνουν ένα ιδιότυπο εγκλωβισμό, όχι μόνο δεν πτοεί κάποιους δημάρχους, αλλά τους οδηγεί σε προκλητικές δηλώσεις. Από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ο δήμος Παπάγου Χολαργού, οι κάτοικοι του οποίου δεν είχαν ουσιαστικά καμία δυνατότητα πρόσβασης στη Μεσογείων (για την Αττική Οδό ούτε λόγος έτσι κι αλλιώς), το διήμερο της Τρίτης και Τετάρτης, μετά τη χιονόπτωση της Δευτέρας, ενώ με εξαιρετική δυσκολία και αδιανόητα αργούς ρυθμούς γίνεται οποιαδήποτε κυκλοφορία και σήμερα Πέμπτη.

Ο δήμος, έμεινε άπραγος στην πραγματικότητα, ανίκανος να καθαρίσει τους εσωτερικούς δρόμους, έστω εκείνους που οδηγούν στη Μεσογείων για να διευκολύνει στην ασφαλή πρόσβαση στην κεντρική λεωφόρο. Η κατωφέρεια της περιοχής καθιστά επικίνδυνη οποιαδήποτε προσπάθεια να διανυθούν δρόμοι, όπως η Περικλέους, η Φανερωμένης, η Υμηττού, η Μιλτιάδου και άλλες, καθώς επί δύο

24ωρα αφέθηκαν στο έλεος του χιονιού, που είχε πέσει τη Δευτέρα, με αποτέλεσμα να μετατραπούν σε παγοδρόμια. Για καθαρισμό παράλληλων δρόμων ως προς την Μεσογείων ούτε σκέψη φυσικά, με αποτέλεσμα η κίνηση των κατοίκων για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους να εξελίσσεται σε «επικίνδυνη αποστολή». Ο φόβος για τραυματισμούς παραμονεύει σε κάθε βήμα, αφού το παγωμένο χιόνι καθιστά την πρόσβαση σε καίρια σήμερα από ανέφικτη έως ριψοκίνδυνη.

Ακόμα και για τα δένδρα τα οποία έπεσαν σε δρόμους και σε αυτοκίνητα δεν έγινε η παραμικρή επιχείρηση έως και το βράδυ της Τετάρτης. Η πολυδιαφημισμένη ετοιμότητα των δήμων, μεταξύ αυτών και του Παπάγου – Χολαργού έμεινε στα λόγια και στα χαρτιά.

CHATZINS

Κι όμως, μέσα σε αυτή την κατάσταση ο δήμαρχος Ηλίας Αποστολόπουλος επέρριψε την ευθύνη στους πολίτες, καταφεύγοντας κι αυτός με τη σειρά του, όπως τόσοι και τόσοι αυτές τις μέρες και τον τελευταίο καιρό στη θεωρία/δικαιολογία της «ατομικής ευθύνης»: «Πρέπει και ο κόσμος να μάθει να συμπεριφέρεται σωστά» δήλωσε στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1,

Μάλιστα επέκρινε όσους «κατέβαιναν μαζικά στον σταθμό ‘‘Εθνική Άμυνα’’ για να πάρουν με τα αυτοκίνητα τους, εργαζόμενους που γύριζαν με το Μετρό και δεν είχαν αλυσίδες και κολλούσαν στον δρόμο», προσθέτοντας προκλητικά «σκεφθείτε πόσο μεγάλο πρόβλημα μας δημιουργούσαν».

«Ξέχασε» όμως να πει ότι εάν δεν κατέβαιναν συγγενείς και φίλοι με τα αυτοκίνητά τους να πάρουν τους ανθρώπους τους από το Μετρό στη Μεσογείων, ουδείς θα μπορούσε να ανέβει την Αναστάσεως με τα πόδια, έτσι όπως την άφησε στο έλεος του χιονιά και του παγετού ο δήμος με την εκκωφαντική απουσία συνεργείων καθαρισμού.

Ο κ. Αποστολόπουλος παραδέχθηκε σχεδόν ευθέως ότι ο δήμος Παπάγου Χολαργού (που έχει μάλιστα από τα υψηλότερα δημοτικά τέλη), όπως και άλλοι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης είναι εντελώς ανίκανοι να αντιμετωπίσουν τέτοια προβλήματα. «Οι Δήμοι έχουν αναλάβει ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Έχουμε αναλάβει αρμοδιότητες, χωρίς να έχουμε προσωπικό. Στην Πολιτική Προστασία των Δήμων υπάρχει 1 ή 2-3 εργαζόμενοι, χωρίς μηχανήματα.

Εμείς έχουμε 3 εκχιονιστικά και είμαστε ένας Δήμος που δεν έχει τόσο συχνά χιόνια. Ωστόσο, στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, και με την δυσκολία των προσλήψεων, θα πρέπει να έχουμε εξειδικευμένους χειριστές μηχανημάτων», δήλωσε, εν είδει δικαιολογίας ο κ. Αποστολόπουλος.

Μα, εάν οι δήμοι παραδέχονται τέτοια ανικανότητα, είτε θα πρέπει οι δήμαρχοι να ξεσηκωθούν (δεν έχει καταγραφεί κάτι τέτοιο ως τώρα) και να θέσουν τα θέματα στις συσκέψεις με την Πολιτεία (δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο πριν την κακοκαιρία), είτε να προχωρήσουν ενισχύοντας μόνοι τους τις δικές τους δυνάμεις – κάτι που επίσης δεν έχουν καταφέρει.

Κανείς δεν έχει την απαίτηση να λειτουργεί ένας δήμος στην Ελλάδα, όπως κάποιος αντίστοιχος στη Νορβηγία, για παράδειγμα, σε συνθήκες χιονόπτωσης. Αλλά η ολοκληρωτική αδυναμία και παράδοση στα φυσικά φαινόμενα είναι στο άλλο άκρο και απλώς δικαιολογίες αυτού του τύπου αποτελούν πρόκληση και υποτίμηση της λογικής των πολιτών.

Να σημειωθεί τέλος ότι το πρωί της Δευτέρας ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας του πολίτες να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο για πληροφορίες. Λίγο μετά εξέδωσε νέα ανακοίνωση γνωστοποιώντας ότι το τηλεφωνικό κέντρο είχε… βλάβη!!!!