Κακοκαιρία «Μήδεια» : Σαρώνει τη χώρα με ισχυρές βροχές και πυκνές χιονοπτώσεις – Ποιες περιοχές θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες
3 years, 1 month ago
6

Σε πλήρη εξέλιξη η «Μήδεια», πλησιάζει την Αττική

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Μήδεια», έχοντας κάνει αισθητή την παρουσία της σε  μεγάλο μέρος της χώρας, με πυκνές χιονοπτώσεις, ισχυρό παγετό και θυελλώδεις ανέμους.

Το κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου, ντύνοντας στα λευκά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και αργότερα της Ηπείρου, ενώ λίγο πριν τα μεσάνυχτα είχε επεκταθεί στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας, φτάνοντας στην Φθιώτιδα.

Το κύμα κακοκαιρίας το πρωί έφτασε στη Βοιωτία και πλησιάζει την Αθήνα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Θα καλυφθεί με χιόνια σχεδόν όλη η Ελλάδα

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο του MEGA, Χριστίνα Ρήγου, πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 19 βαθμούς Κελσίουκαι οι άνεμοι θα πνέουν από 4 έως και 10 μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.

Στην Αττική η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από 6 έως 7 μποφόρ.

Παρόμοια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη με πυκνές χιονοπτώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 1 βαθμό Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν 5-6 μποφόρ.

Τη Δευτέρα σταδιακά οι χιονοπτώσεις περιορίζονται διατηρώντας ωστόσο τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν μέχρι και 10 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν από 6 μέχρι και 10 μποφόρ.

Την Τρίτη ο καιρός θα είναι παρόμοιος με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Την Τετάρτη το φαινόμενο υποχωρεί, παραμένουν όμως οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι ενισχυμένοι βοριάδες.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Σύμφωνα με το meteo.gr, για σήμερα Κυριακή προβλέπονται νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο κυρίως στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, καταιγίδες τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και αργότερα στο Νότιο Αιγαίο, χιονοπτώσεις κατά περιόδους πυκνές στα κεντρικά και βόρεια, καθώς και αρχικά στα ορεινά, ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές της Πελοποννήσου με χαμηλό υψόμετρο, παγετός στα κεντρικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια και ολικός στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 1 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -10 έως -4 βαθμούς), 3 έως 6 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 5 έως 10 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -1 έως 4 βαθμούς), 9 έως 16 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 20 βαθμούς στην Κρήτη, 4 έως 16 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα (στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 0 έως 4 βαθμούς).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ, στο Κεντρικό Αιγαίο από βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και βαθμιαία ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ με τάση ενίσχυσης τις βραδινές ώρες, στο Νότιο Αιγαίο από μεταβλητές διευθύνσεις έως σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους ισχυρούς 6 μποφόρ και τις βραδινές ώρες σε σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Κεντρικό Ιόνιο ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Νότιο Ιόνιο αρχικά από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς μέτριους 5 μποφόρ.

Πλησιάζει την Αττική

Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και παραθαλάσσια, χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και ημιορεινά και σταδιακά και στα βόρεια προάστια περιμένουμε την Κυριακή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, με πτώση μετά το μεσημέρι . Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και μετά το απόγευμα θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 2 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στη νέα εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Δεν έλειψαν τα προβλήματα- Χωρίς ρεύμα πολλά χωριά στα Τρίκαλα

Μέσα στην πόλη των Τρικάλων και σε όλη την έκταση του Δήμου επιχειρούν μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το trikalavoice. Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις. Πολλά χωριά, κυρίως στα ριζά του Κόζιακα, δεν έχουν ρεύμα, ενώ διακοπές σημειώθηκαν τη νύχτα και μέσα στην πόλη.

Το έστρωσε στη Θεσσαλονίκη

Το χιόνι άρχισε να πέφτει πυκνό, το μεσημέρι του Σαββάτου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. 

Η σφοδρή χιονόπτωση από το πρωί του Σαββάτου στην Καστοριά αλλά και στην ευρύτερη Δυτική Μακεδονία, έχει προκαλέσει χιονόστρωση, με το χιόνι να ξεπερνά πλέον τους 20 πόντους.

Πυκνό χιόνι στην Ήπειρο

Στην πόλη των Ιωαννίνων άρχισε λίγο μετά τις 8 το πρωί η χιονόπτωση, ενώ πυκνό χιόνι πέφτει απο τα μεσάνυχτα στις περιοχές του Μετσόβου, της Κόνιτσας, του Ζαγορίου,του Πωγωνίου και των Τζουμέρκων. Μηχανήματα των Δήμων και της Πολιτικής Προστασίας δουλεύουν ασταμάτητα για να μείνει ανοικτό το επαρχιακό δίκτυο. Οι χιονοπτωσεις ξεκίνησαν απο χθες το απόγευμα απο τα 1200 μέτρα και πανω και στην συνέχεια το χιόνι κατέβηκε σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Στην ορεινή Άρτα σε κλειό χιονοπτώσεων βρίσκονται 7 χωριά και 40 οικισμοί στο Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη όπου τα μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται στο δρόμο απο τα μεσάνυχτα.

Η πτώση της θερμοκρασίας ειναι αισθητή σε όλη την Ηπειρο.

Πηγή εικόνας epiruspost

Χιονίζει και στη Λάρισα

Χιονόπτωση σημειώνεται στην πόλη της Λάρισας, με την κακοκαιρία Μήδεια να έχει φτάσει στη θεσσαλική πόλη.

Λόγω της χιονόπτωσης ανακοινώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας απαγόρευση της κυκλοφορίας και στα δύο ρεύματα όλων των φορτηγών οχημάτων, ωφελίμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην νέα εθνική οδό Λάρισας – Ελασσόνας – Κοζάνης.

Από την πλευρά του ο δήμος Λαρισαίων ανακοίνωσε προς τους πολίτες ότι έχουν οριστεί συγκεκριμένα σημεία της πόλης για προμήθεια αλατιού για κάθε ενδεχόμενο.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Ζαούτσος, μηχανήματα του δήμου Λαρισαίων βρίσκονται σε επιφυλακή ώστε να επιχειρήσουν αν χρειαστεί τις επόμενες ώρες και ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου.

Άσπρισε η Φθιώτιδα – Χιονίζει στη Λαμία

Χιονίζει με μεγάλη ένταση κατά μήκος του Εθνικού δικτύου Αθηνών-Λαμίας από την περιοχή της Υλίκης και του Κάστρου μέχρι τα όρια της Φθιώτιδας με την Μαγνησία στους Αγίους Θεοδώρους. Στα τρία κρίσιμα τμήματα, το τμήμα του Μαρτίνου, το τμήμα των Καμένων Βούρλων και το τμήμα της Στυλίδας τις τελευταίες ώρες τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν δώσει μία πραγματική μάχη και έχουν κρατήσει το δρόμο ανοιχτό.

Ειδικότερα από τις 5:00 το πρωί εντάθηκαν τα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή του Μαρτίνου και χρειάστηκε τα εκχιονιστικά μηχανήματα να ρίχνουν αλάτι και να απομακρύνουν το χιόνι από το δρόμο προκειμένου η κυκλοφορία στο εθνικό δίκτυο να γίνεται κανονικά.

Το ίδιο σκηνικό έχουμε και στην περιοχή των Καμένων Βούρλων αλλά και στην περιοχή της Στυλίδας. Η κίνηση στο εθνικό δίκτυο είναι ελάχιστη με συνέπεια να διευκολύνονται τα εκχιονιστικά μηχανήματα και να κάνουν παρεμβάσεις, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Στο υπόλοιπο δίκτυο, όλη τη νύχτα δίνεται μία πραγματική μάχη από τα μηχανήματα της Περιφέρειας και των Δήμων για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι από τη Λαμία προς την ‘Άμφισσα στη δύσκολη περιοχή του Μπράλου, ο δρόμος από τη Λαμία προς Δομοκό και από τη Λαμία προς το Καρπενήσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι άρχισε να χιονίζει λίγο μετά τα μεσάνυχτα όμως ιδιαίτερη ένταση στη χιονόπτωση έχουμε μετά τις 5:00 το πρωί όπου ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας το χιόνι έχει φτάσει τους 5 πόντους.

Κατά περιόδους η αστυνομία χρειάστηκε να επιβάλλει περιοριστικά μέτρα μέχρις ότου τα μηχανήματα απομακρύνουν το χιόνι και ρίξουν αλάτι. Αυτή την ώρα δεν υπάρχουν προβλήματα σε κανέναν από τους δρόμους ωστόσο όμως οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν μαζί τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Στο υπόλοιπο επαρχιακό δίκτυο ήδη από το ξημέρωμα ξεκίνησαν τα μηχανήματα των δήμων για να δημιουργήσουν προσβάσεις ιδιαίτερα προς τα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας όπου το χιόνι φτάνει και τα 30 cm. Η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη ωστόσο οι αρμόδιοι της Περιφέρειας περιμένουν και το δεύτερο κύμα το οποίο αναμένεται μετά το μεσημέρι.

Τέλος έχουμε διακοπές ρεύματος σε χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας από τις 4:00 το πρωί και ήδη συνεργεία της ΔΕΗ βρίσκονται εκεί για να εντοπίσουν τη βλάβη και να την αποκαταστήσουν.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη της Φθιώτιδας Θανάση Καρακατζα «η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη χωρίς να υπάρχουν προβλήματα» όπως σημειώνει και με νόημα συμπληρώνει πως «χρειάζεται προσοχή από όλους μας καθώς το δεύτερο κύμα αναμένεται να είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή. Είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα και το προσωπικό αλλά και τα μηχανήματα για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

Πυκνό χιόνι και στον Βόλο

Στα λευκά ντύθηκε και ο Βόλος όπου χιονίζει ακατάπαυστα από τις πρώτες πρωινές ώρες και η θερμοκρασία έχει πέσει στον -1 βαθμό, αλλά εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων η αίσθηση του κρύου είναι για 3 και 4 βαθμούς πιο κάτω.

Σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου δεν υπάρχουν προβλήματα από το χιόνι, αλλά πάνω από τον περιφερειακό όπου η χιονόστρωση ξεπερνά τα 5 εκατοστά στις ΒΑ συνοικίες με τους στενούς δρόμους, η συνέχιση της χιονόπτωσης θα δημιουργήσει προβλήματα.

Στα προάστια του Βόλου προς το Πήλιο, δηλαδή Ανω Βόλος, Ανακασιά, Αγία Τριάδα, Άλλη Μεριά μέχρι και Πορταριά και Μακρυνίτσα η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και το χιόνι φθάνει τα 10 εκατοστά.

Όλο το Πήλιο έχει καλυφθεί από χιόνι και σε ορισμένες περιοχές επικρατεί χιονοθύελλα, όπως στα Χάνια όπου χιονίζει ακατάπαυστα από χθες και επιτάθηκε η χιονόπτωση καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 20 εκατοστά και η θερμοκρασία έπεσε στους -9 βαθμούς.

Σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο του Πηλίου οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί, αλλά με πολύ μεγάλη προσπάθεια, αφού επικρατεί παντού πυκνή χιονόπτωση.

Στους δρόμους του Πηλίου και κυρίως στον άξονα Βόλου-Χανίων-Ζαγοράς και Βόλου-Μηλεών-Τσαγκαράδας δουλεύουν πάνω από 50 εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες, που αποχιονίζουν το δίκτυο και αποπαγοποιούν το οδόστρωμα, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι υποχρεωτική από τον Άνω Βόλο και πάνω, λόγω του παγωμένου χιονιού.

Με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κίνηση στον επαρχιακό δρόμο Καναλίων-Κεραμιδίου.

Πολύ χιόνι πέφτει και στην Όθρυ και σε όλα τα ορεινά του Αλμυρού, ενώ στην Ανάβρα το χιόνι ξεπέρασε τα 20 εκατοστά και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από εκχιονιστικά μηχανήματα να κρατηθεί ο δρόμος ανοιχτός.

Στην ΠΑΘΕ και σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου στην Μαγνησία χιονίζει συνεχώς και απαιτείται μεγάλη προσοχή, παρ’ όλο που γίνεται αποχιονισμός, στις ημιορεινές διαβάσεις του Αερινού κοντά στο Βελεστίνο και στις στροφές των Αγίων Θεοδώρων, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και του παγετού.

Θωρακισμένη η Αττική

Έτοιμη να υποδεχτεί την κακοκαιρία είναι και η Αττική, αφού από  το απόγευμα αναμένεται να εμφανιστούν τα πρώτα χιόνια και στην πρωτεύουσα.

Στην Πεντέλη, μηχανήματα και ανθρώπινο δυναμικό είναι έτοιμοι να επέμβουν όπου χρειαστεί, με το στοίχημα να είναι οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί σε όλες τις περιοχές. 

Οι Αρχές συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να μην κυκλοφορούν αν δεν υπάρχει λόγος.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει έτοιμο κυβερνητικό σχέδιο για να μην χαθεί ούτε μία δόση εμβολίων λόγω της κακοκαιρίας. 

Mετά το απόγευμα της Κυριακής  τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν στα βόρεια και θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια, με τις χιονοπτώσεις σταδιακά να εκδηλώνονται σε χαμηλότερα υψόμετρα (συμπεριλαμβανομένων των βορείων προαστίων της Αθήνας).

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και τα βόρεια, τα ορεινά και ημιορεινά της Στερεάς και της Εύβοιας και τα ορεινά της Πελοποννήσου.

Προς το βράδυ θα χιονίσει και στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε περιοχές της ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας με χαμηλό υψόμετρο.

Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και κυρίως στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, τις πρωινές ώρες στα δυτικά, μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του Αιγαίου και πρόσκαιρα στην Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8 και στο βόρειο Αιγαίο βορειοανατολικοί 9 μποφόρ. Στη νότια νησιωτική χώρα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7, στρεφόμενοι βαθμιαία μέχρι το βράδυ σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα σχεδόν σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα ηπειρωτικά. Στα βόρεια ο παγετός θα είναι τοπικά ισχυρός και σε πολλές περιοχές ολικός.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, βαθμιαία στα ημιορεινά και τη νύχτα σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στα βόρεια.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου, η μέγιστη τιμή θα σημειωθεί στην αρχή της ημέρας. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 00 (μηδέν) βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Ανεμοι: Bόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 01 βαθμό Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στην Ήπειρο και τα ορεινά-ημιορεινά της δυτικής Στερεάς, ενώ θα χιονίσει και στα ορεινά-ημιορεινά της δυτικής Πελοποννήσου καθώς και σε περιοχές της δυτικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στα νότια νότιοι 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 και στα βόρεια από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στη Θεσσαλία χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές ή χιονόνερο και στη νότια Πελοπόννησο σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν και στην Εύβοια και την ανατολική Στερεά, αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί στα βόρεια 6 με 8 μποφόρ, στα νότια 5 με 6 και βαθμιαία έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 και στα βόρεια από -04 (μείον 4) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές μέχρι το απόγευμα κυρίως στις Κυκλάδες.

Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα βόρεια αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.

Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ, από το βράδυ βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 00 (μηδέν) έως 08 βαθμούς.

Τη Δευτέρα:

Στη δυτική και βόρεια χώρα παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στα Δωδεκάνησα βροχές κατά διαστήματα. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά τοπικά 9 και στο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά ο παγετός θα είναι κατά τόπους ολικός.

Την Τρίτη:

Στη δυτική και βόρεια χώρα λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στα βόρεια με ασθενείς χιονοπτώσεις.

Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Από το απόγευμα είναι πιθανόν να σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις και σε περιοχές της Κρήτης με χαμηλό υψόμετρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8, στα ανατολικά ηπειρωτικά τοπικά 9 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά έως 10 μποφόρ. Στα δυτικά βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και θα σημειωθεί παγετός, στα κεντρικά και βόρεια ισχυρός. Στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ολικός.

in.gr