Κακοκαιρία «Ωκεανίς»: Χιόνια κάλυψαν το 35% της ηπειρωτικής χώρας
6 months, 13 days ago
6

Η έκταση της χιονοκάλυψης λόγω της κακοκαιρίας «Ωκεανίδας» έφθασε το 35% της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας, σύμφωνα με τα δορυφορικά δεδομένα που επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Το χιόνι κάλυψε περίπου 45.900 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ συγκριτικά η μέση έκταση της χιονοκάλυψης κατά την περίοδο 2004 – 2018 ήταν μόλις 13.700 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μάλιστα λόγω της πυκνής νέφωσης που εμπόδιζε τις δορυφορικές παρατηρήσεις, είναι πιθανό η πραγματική έκταση χιονοκάλυψης της «Ωκεανίδας» να ήταν λίγο μεγαλύτερη.

Πυκνές χιονοπτώσεις σημειώθηκαν το Σάββατο ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, αυξάνοντας απότομα την έκταση της χιονοκάλυψης, που μέχρι τότε κινείτο λίγο κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 16 ετών για τον μήνα Φεβρουάριο. Το ύψος του χιονιού σε ορισμένες ορεινές περιοχές ξεπέρασε το ενάμισι μέτρο, ενώ στα ορεινά της Κρήτης πιθανώς το ύψος του φρέσκου χιονιού να ξεπέρασε και τα δύο μέτρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΑΑ-meteo.

Γράφημα χιονοκάλυψης

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει προχωρήσει στην εγκατάσταση δύο χιονομετρικών σταθμών σε ορεινά σημεία των Λευκών Ορέων και του Ψηλορείτη στην Κρήτη, σε υψόμετρο 1.580 και 1.480 μέτρων αντιστοίχως. Οι σταθμοί ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τον Οκτώβριο του 2017 και είναι η αρχή ενός χιονομετρικού δικτύου, το οποίο προγραμματίζεται να εγκατασταθεί σε όλη τη χώρα.

Χάρτης. Δορυφορική εκτίμηση χιονοκάλυψης στην Ελλάδα το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2019

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες της Τετάρτης

Αρκετό ψύχος στα ορεινά και στα βόρεια της χώρας επικράτησε το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι χαμηλότερες ελάχιστες καταγράφηκαν στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Καϊμακτσαλάν (-8,8), στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού στα 1.950 μέτρα (-6,6), στο Λαϊλιά Σερρών (-5,5), στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας (-5,2) και στο Παναχαϊκό Όρος (-4,1).