Καμμένος για Σκόπια: «Σχέδιο» η συμφωνία των Πρεσπών – Στο ΝΑΤΟ υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας
1 year, 2 months ago
6

Το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκήσει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επικαλέστηκε ο Πάνος Καμμένος την ώρα που ετοιμάζει βαλίτσες για την Σύνοδο του Νάτο (11-12 Ιουλίου) όπου η ελληνική κυβέρνηση θα απελευθερώσει την ενταξιακή διαδικασία της ΠΓΔΜ στην βορειοατλαντική συμμαχία.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε μια ακόμα απόπειρα να θολώσει τα νερά και να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό έβαλε στο πολιτικό μίξερ την πιθανότητα άσκησης βέτο κάποια στιγμή στο μέλλον, το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στην γειτονική χώρα και την προοπτική να κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.

Με τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής και έπειτα από παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου που τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει την θέση του ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ, ο Πάνος Καμμένος είπε: «Στο ΝΑΤΟ υπάρχει η αρχή της ομοφωνίας. Αν υπάρχει έστω ένας που διαφωνεί δεν μπορεί να προχωρήσει είσοδος νέου κράτους».

Αναφορικά με την συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Καμμένος τόνισε: «Η συμφωνία των Πρεσπών έτσι όπως έχει υπογραφεί ως σχέδιο συμφωνίας δεν έχει αποτέλεσμα. Είναι σαφέστατες οι δηλώσεις του γγ του ΝΑΤΟ Στόλτεμπεργκ και του πρωθυπουργού που επιβεβαιώνουν ότι για να υπάρξει αποτέλεσμα στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να έχουν προηγηθεί συγκεκριμένα βήματα: εκλογές για να αλλάξει πρόεδρος Βουλής που δεν επικυρώνει την συμφωνία, δημοψήφισμα, νέα Βουλή για αναθεώρηση του Συντάγματος, επικύρωση αλλαγών από την Βουλή και επικύρωση συμφωνίας σε ΦΥΡΟΜ και σε Ελλάδα και όταν αυτά τελειώσουν τότε θα ισχύσει η είσοδος στο ΝΑΤΟ» και πρόσθεσε «Το άρθρο 2 της συμφωνίας μιλα για προκαταρκτικές συνομιλίες. Οι συνομιλίες έχουν ξεκινήσει από το 1999 με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη. Τότε ξεκίνησαν οι συνομιλίες εντάξεως στο ΝΑΤΟ. Έχουν περάσει 19 χρόνια και δεν έχουν καταλήξει πουθενά. Μην μπερδεύεστε. Ο κ. Ζαεφ καλείται ως πρωθυπουργός χώρας που μετέχει στην αποστολή στο Αφγανιστάν. Δεν θα βγάλει οικογενειακή φωτογραφία. Το κείμενο που ήδη έχουμε δει αναφέρει ότι η πρόσκληση θα γίνει μετά την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων. Όταν έρθει με 180 και αν έρθει με 180 η στάση της αντιπολίτευσης θα είναι ζητούμενο και όχι η δική μου».

«Οι σημερινές διαπραγματεύσεις είναι τελικές. Η πρόσκληση στον κ. Ζάεφ έχει ειδικό νόημα. Ο λαός θα το δει. Θα σας δει να ακούτε τις ευχαριστίες του. Για εσάς δημιουργείται πολιτικό θέμα, όχι για εμάς», σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος που νωρίτερα επισήμανε «κ. Καμμένε με τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις σας δημιουργούνται συγχύσεις. Στις 11 Ιουλίου στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα προσκληθεί η ΠΓΔΜ για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαδικασίες. Απο την στιγμή που υπογράφεται μια συμφωνία παράγονται κάποια νομικά τετελεσμένα και οπωσδήποτε πολιτικά τετελεσμένα. Όταν αυτή η διαδικασία εξελιχθεί αντιλαμβάνεστε ότι τα περιθώρια στενεύουν. Άρα επειδή χθες δημιουργήσατε σύγχυση με όσα δηλώσατε το πρωί και ήταν διαφορετικά με όσα είπατε το βράδυ θέλουμε εδώ μια ξεκάθαρη απάντηση. Κάνετε με σαφή τρόπο ξεκάθαρη την θέση σας».