Καναδάς: Ο Τριντό λέει «Ζήτω η ΕΛΑΣ» και νοσταλγεί μπακαλιάρο με σκορδαλιά
3 years, 4 days ago
6

«Σήμερα, στην 200ή επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, γιορτάζουμε με τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των περίπου 300.000 Καναδών ελληνικής καταγωγής» αναφέρει σε μήνυμά του ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό.

Επισημαίνει πως τα τελευταία χρόνια, η ημέρα αυτή χαρακτηριζόταν από οικογενειακές συγκεντρώσεις και μεγάλες παρελάσεις των ελληνικών κοινοτήτων. «Σε αρκετές περιπτώσεις, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στις ετήσιες γιορτές στο Μόντρεαλ και να διαπιστώσω ιδίοις όμμασι την αίσθηση της χαράς και της κοινότητας που φέρνει αυτή η μέρα.

Οι εορτασμοί θα είναι διαφορετικοί φέτος καθώς συνεχίζουμε τη μάχη κατά της παγκόσμιας πανδημίας COVID-19, αλλά οι Καναδοί ελληνικής καταγωγής θα συνεχίσουν να βρίσκουν τρόπους για να τιμήσουν αυτήν την ξεχωριστή επέτειο – είτε μέσω εικονικών κλήσεων με φίλους είτε γευματίζοντας με μπακαλιάρο και σκορδαλιά στο σπίτι» προσθέτει ο Καναδός πρωθυπουργός.

Just_tr

 

Στη συνέχεια, ο Τζάστιν Τριντό υπογραμμίζει «τη μακροχρόνια και στενή σχέση του Καναδά και της Ελλάδας, χτισμένης σε περισσότερα από 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων» και σημειώνει ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολυμερείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και τον διεθνή οργανισμό Γαλλοφωνίας (La Francophonie), και απολαύουν μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τόσο για καναδικές όσο και για ελληνικές επιχειρήσεις μέσω της Ολοκληρωμένης Οικονομικής και Εμπορικής Συμφωνίας Καναδά-Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκφράζει τη βούλησή του να διευρυνθεί η διμερής συνεργασία, «καθώς συνεργαζόμαστε σε κοινές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ειρήνης και της ασφάλειας».

«Εκ μέρους της κυβέρνησης του Καναδά, προσφέρω τις καλύτερες ευχές μου σε όλους όσοι γιορτάζουν την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, εδώ στον Καναδά και σε όλο τον κόσμο» τονίζει και ολοκληρώνει το μήνυμά του με τη φράση στην ελληνική γλώσσα «Ζήτω η Ελλάς».

protothema.gr