Κασέρι με μαύρο σκόρδο ή με κάνναβη; Ένα τυροκομείο στη Μαγνησία μάς βάζει τα γυαλιά…
2 years, 3 months ago
6

Το οικογενειακό τυροκομείο Καρακάνας στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, βάζει δίπλα στα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα του και τυριά με ιδιαίτερες προσθήκες υλικών, συνδυάζοντας αρμονικά παράδοση και καινοτομία.

Το τυροκομείο Καρακάνας ξεκίνησε το 1970, ως πέρασμα της οικογενειακής κτηνοτροφικής επιχείρησης στην οργανωμένη μεταποίηση. Σήμερα, στην επιχείρηση συμμετέχει όλη η οικογένεια σε διαφορετικούς ρόλους, στην παραγωγική μονάδα και στα καταστήματα που διαθέτουν στον Βόλο. Την ιστορία τους, αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί ο κ. Παναγιώτης Καρακάνας.

Παράδοση στην τυροκόμηση
«Από αρχές του προηγούμενου αιώνα η οικογένειά μου υπήρξε καθαρά κτηνοτροφική, με πεδίο δραστηριοποίησης τα βουνά της Δυτικής Μακεδονίας (Βλάστη, Κοζάνης). Η τυροκόμηση τότε γινόταν καθ’οδόν, ως μέσο συντήρησης του γάλακτος και ως πηγή εσόδων. Το 1970 όμως, περάσαμε από την ερασιτεχνική τυροκόμηση των παππούδων μου στην οργανωμένη μεταποίηση, με το άνοιγα του τυροκομείου», αφηγείται ο κ. Καρακάνας.

Ο ίδιος, ως Τεχνολόγος Τροφίμων με Msc στη Γαλακτοκομία, έχει κυρίως εποπτικό ρόλο στην παραγωγή, εγγυώμενος τη σωστή εφαρμογή των διαδικασιών ελέγχου και ποιότητας μέχρι το στάδιο της διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, ενώ διαδραματίζει πιο ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη νέων προϊόντων. «Τα τυριά μας παράγονται από αιγοπρόβειο γάλα, που συλλέγεται από παραγωγούς με κοπάδια ημιελεύθερης βόσκησης στους πρόποδες του Βορειοδυτικού Πηλίου και πέριξ της λίμνης Κάρλας. Η ποιότητα του γάλακτος και η καλλιέργεια εμπιστοσύνης με τον κτηνοτρόφο είναι βασικός παράγοντας επιλογής της πρώτης ύλης. Δεν είναι τυχαίο, ότι ο βασικός κορμός των συνεργαζόμενων παραγωγών είναι η 2η ή 3η γενιά των οικογενειών που μας προμηθεύουν γάλα από την ίδρυση του τυροκομείου», σημειώνει.

 

Από τη φέτα στο κανναβότυρο
Το τυροκομείο παράγει τόσο παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως φέτα, γιδοτύρι, κασέρι, μανούρι, κεφαλοτύρι, βούτυρο και ανθότυρο, όσο και πιο ιδιαίτερα, όπως κασέρι με μαύρο σκόρδο (Μαυροσκορδάτο), κασέρι με σπετσερικό (Σπετσοτύρι) και κασέρι με βιομηχανική κάνναβη (Κανναβότυρο). Για τα καινοτόμα προϊόντα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναρωτηθούμε πώς προέκυψαν. «Η ανάγκη για δημιουργία νέων προϊόντων γεννήθηκε μετά το τέλος του μεταπτυχιακού μου στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Reading. Εκεί διδαχθήκαμε την τυροκομία μέσα από ένα άλλο πρίσμα, όπου παράδοση και καινοτομία μπορούν να συνυπάρξουν και να αλληλοσυμπληρωθούν. Οι συνταγές προέκυψαν μέσα από συνέργειες με σεφ, ανθρώπους της γαστρονομίας και αγρότες που πειραματίζονται με καλλιέργειες νέων προϊόντων. Το κοινό που στοχεύουν είναι τόσο οι νέοι, που αναζητούν τις καινοτομίες, όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες, καθώς βάση μας παραμένουν οι παραδοσιακές τεχνικές, που διατηρούν αναλλοίωτα τα βασικά στοιχεία του τυριού», εξηγεί.

Μελλοντικά σχέδια
«Από το 2019 είμαστε μέλος της πρωτοβουλίας “ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ”, που απαρτίζεται από επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στο τρίπτυχο Έδρα, Παραγωγή και Ιδιοκτησία στην Ελλάδα, με στόχο την προώθηση του παραγωγικού πολιτισμού μας. Παράλληλα, τα καινοτόμα προϊόντα μας έχουν ανοίξει το δρόμο και στις αγορές του εξωτερικού. Όσο για τα νέα σχέδια μας, το 2021 θα ανοίξουμε ένα νέο κατάστημα στο Βόλο, ενώ παράλληλα μελετάμε τη δημιουργία νέων, καινοτόμων προϊόντων, αφού το καταναλωτικό κοινό μας ενθαρρύνει ήδη προς αυτή την κατεύθυνση».

info
Τυροκομείο Καρακάνας, Στεφανοβίκειο Μαγνησίας, τηλ.: 24250 41232.
Θα βρείτε τα προϊόντα τους στα καταστήματά τους στον Βόλο και σε αρκετά ενημερωμένα delicatessens και αλυσίδες σουπερμάρκετ.

olivemagazine.gr