Kαταγγελίες κατοίκων: «Ήταν στημένο το παιχνίδι – Κάηκε το χωριό και ένας π@@στης δεν ήρθε» (video)
2 years, 8 months ago
6

Συγκλονίζουν οι καταγγελίες των κατοίκων της Εύβοιας που εδώ και 8 μέρες έχει παραδοθεί στο έλεος των πυρκαγιών.

Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν διαρκώς στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media ότι όλες αυτές τις μέρες δεν έλαβαν καμία βοήθεια, καμία ενίσχυση στα πυροσβεστικά μέσα και δεν είδαν εναέριες επιχειρήσεις που ήταν απαραίτητες για να μην εξαπλωθούν και άλλο τα μέτωπα.

Μιλώντας στην κάμερα του Open, ένας κάτοικος κάνει λόγο για «στημένο παιχνίδι»: «Όλες οι φωτιές ήταν βαλτές. Το λέω από πείρα. Ήταν στημένο το παιχνίδι. Τα φέρι μποτ είναι ακόμα εδώ. Γιατί τα έχουν ακόμα εδώ; Τα φέρανε πριν φτάσει η φωτιά. Έχω πάει σε 6-7 φωτιές και έχω σώσει πολλούς ανθρώπους. Αλλά αυτό το πράγμα δεν σωνόταν» καταγγέλλει κάτοικος του οικισμού Πευκί που τυλίχθηκε στις φλόγες.

Την ίδια στιγμή, ένα βίντεο που τράβηξε κάτοικος του χωριού Άγιος Βασίλης καταγράφει εικόνες απόλυτης καταστροφής και πλήρη εγκατάλειψη. Με τρεμάμενη φωνή, γεμάτος οργή ακούγεται να φωνάζει καθώς καταγράφει τα πάντα γύρω του να τυλίγονται στις φλόγες: «Κάηκε όλο το χωριό και ένας π@@στης δεν ήρθε εδώ! Καίγονται! Καίγονται τα σπίτια τα κοιτάμε! Δεν ήρθε κανένας! μας παράτησαν τελείως! δείτε τα καίγονται! παλεύαμε με τα τρακτέρ, τι να πρωτοκάνουμε; Μην έρθετε τώρα, καήκανε κομπλέ» ακούγεται να λέει με απελπισία.

Ταυτόχρονα, ένας κάτοικος του οικισμού Βασιλικά που εκκενώθηκε και αναγκάστηκε αφήσει πίσω του την περιουσία του και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής καταγγέλλει ότι στο χωριό βρέθηκαν γκαζάκια: «Να σας πω την αλήθεια; Είναι στημένα όλα! Μην το ψάχνετε. Στο χωριό έχουν βρει χιλιάδες γκαζάκια. Δεν υπάρχουν αναζωπυρώσεις! Είναι εστίες βαλτές! Θα το πείτε αυτό; Άμα είστε Έλληνες και αγαπάτε την Ελλάδα, να τα πείτε αυτά. Εμείς θα την βρούμε την άκρη».

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, ο πρόεδρος των Ροβιών, Θοδωρής Κέρης, κατήγγειλε ότι «το Μαξίμου έκαψε επίτηδες την Εύβοια, γιατί τρεις μέρες δεν σηκώθηκε ούτε ένα εναέριο μέσο, δεν πέταξε ούτε drone. Για να την φυτέψουν όπως σε όλη την Ελλάδα με ανεμογεννήτριες».