Kατάντια για την ελληνική πολιτεία! Ο… Ορμπάν αναστηλώνει εκκλησάκια στη Μόρια
3 years, 2 months ago
6

Η αποκάλυψη της «Ορθόδοξης Αλήθειας» που αναδεικνύει την αδιαφορία της ελληνικής Πολιτείας

Η κατάντια και η αδιαφορία του νεοελληνικού κράτους αποκαλύπτονται για ακόμα μια φορά. Και από την άλλη διαλύονται οι διάφοροι πολιτικοί μύθοι που κυκλοφορούν κατά καιρούς στα συστημικά μέσα ενημέρωσης για ξένους ηγέτες.

Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, ο… διαβόητος Βίκτορ Όρμπαν, που τόσα του έχουν σύρει οι διάφοροι «αναλυτές», ανέλαβε να αναστηλώσει τα ελληνικά εκκλησάκια στη Μόρια που βεβηλώθηκαν από βαρβαρότητες λαθρομεταναστών τους προηγούμενους μήνες. Με αυτή την προσφορά στην πραγματικότητα η ουγγρική κυβέρνηση εκθέτει όλο το ελληνικό πολιτικό σύστημα που αδιαφόρησε επιδεικτικά για κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο. Την αποκάλυψη κάνει στο σημερινό της φύλλο η θρησκευτική εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια», που ξεχωρίζει για τα θέματα που αναδεικνύει.

Ζημιές και βανδαλισμοί

Τα εκκλησάκια της Αγίας Αικατερίνης, του Ταξιάρχη, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Ραφαήλ καθώς και κοιμητηριακοί ναοί υπέστησαν σημαντικές ζημιές το τελευταίο διάστημα. Οι ιερόσυλοι πέταξαν στο δάπεδο τον Εσταυρωμένο, ξήλωσαν τα στολισμένα πλαίσια των εικόνων και προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αγιογραφίες στον εσωτερικό τοίχο και στο ταβάνι. Παράλληλα, βανδάλισαν την πρόσοψη των ναών, καθώς και τον αύλειο χώρο.

Ιστορικά ξωκλήσια, που εδώ και πολλές δεκαετίες διατρανώνουν και στηρίζουν την πίστη μας σε διάφορα σημεία του ακριτικού νησιού, καταστρέφονται συχνά από ιερόσυλους που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα. Σπασμένες Αγίες Τράπεζες, εικόνες και σταυροί είναι σύνηθες φαινόμενο, ενώ κάποιοι δεν δίστασαν να βάλουν φωτιά σε ναούς και να καταστρέψουν σπάνιες αγιογραφίες. Υπήρξαν, βέβαια, και περιπτώσεις στις οποίες είδαμε εντός των ναών συνθήματα υπέρ του Αλλάχ.

Εκτός όμως από τα ξωκλήσια, θύματα αυτού του «πολέμου» έχουν πέσει και τα κοιμητήρια του νησιού, αλλά και μικρά προσκυνητάρια στην άκρη των δρόμων -μνημεία ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαίο-, τους σταυρούς των οποίων κάποιοι έσπασαν. Υστερα από την προβολή που έχει πάρει το θέμα από την περασμένη άνοιξη από την «Ορθόδοξη Αλήθεια» η ουγγρική κυβέρνηση, διαμέσου της Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων της Ουγγαρίας, αποφάσισε στις 21 Ιουλίου 2020 να προσφέρει 28.000 ευρώ προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Εθελοντές και δωρεές

Ο π. Ευστράτιος Κομνηνός, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τις εργασίες αποκατάστασης, δήλωσε στην «Ορθόδοξη Αλήθεια»: «Mε τα συγκεκριμένα χρήματα επισκευάστηκαν τα εκκλησάκια και εξοπλίστηκαν με εκκλησιαστικά σκεύη και άμφια. Παράλληλα, αμέριστη ήταν η βοήθεια αρκετών εθελοντών, που πρόσφεραν προσωπική εργασία, ενώ το ποσό για τις επισκευές ενισχύθηκε χάρη σε κάποιες δωρεές από οικογένειες του νησιού. Τα εν λόγω εκκλησάκια είναι πλέον σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά και την άνοιξη, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί η τελετή των θυρανοιξίων, παρουσία πολιτικών της Ουγγαρίας και του προέδρου Αυτοδιοίκησης των Ελλήνων της Ουγγαρίας. Οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και πιστοί από όλο το νησί θυμούνται με νοσταλγία ότι στα ξωκλήσια αυτά τις ημέρες της εορτής τους συγκεντρωνόταν πολύς κόσμος για να τιμήσει τη μνήμη των αγίων. Δυστυχώς, οι καταστροφές αλλά και ο κίνδυνος διασποράς του ιού απέτρεψαν τους πιστούς να προσέλθουν».

newsbreak.gr