Κατάρα: Ο πλέον δυσπρόσιτος ελληνικός δρόμος – Οι μύθοι που τον συνοδεύουν
1 year, 5 months ago
6

Είναι ο πλέον δυσπρόσιτος δρόμος στην Ελλάδα, γνωστός και ως «Κατάρα». Είναι ο δρόμος που συνδέει τα Τρίκαλα με τα Ιωάννινα και είναι πολύ επικίνδυνος τον χειμώνα εάν είναι ανοιχτός και όχι κλειστός λόγω χιονιού και πάγου.

Την επικινδυνότητά του μαρτυρούν και οι πινακίδες που υπάρχουν και υπενθυμίζουν ότι η διέλευσή του γίνεται με ευθύνη των ίδιων των οδηγών.

Θρύλοι και παραδόσεις συνοδεύουν το μέρος. Ο πιο διαδεδομένος είναι για έναν Δεσπότη που περίπου στο 1.800 επιχείρησε να περάσει από εκεί, δυσκολεύτηκε πολύ και «καταράστηκε» το μέρος. Εξού και το όνομα Κατάρα και στον αυχένα της «ο κάμπος του Δεσπότη». Εκεί όπου σταματούσαν τα καραβάνια παλιά για ανάπαυση και τους σύγχρονους καιρούς οι οδηγοί για ζέστη στο τζάκι, παραδοσιακές πίτες, ζεστές σούπες.

Μην επιχειρήσετε να περάσετε από αυτόν τον δρόμο το χειμώνα, καθώς η παλαιά Εθνική Οδός Ιωαννίνων – Τρικάλων στο τμήμα από διακλάδωση Μηλιάς Μετσόβου έως Μαλακάσι, κατόπιν συνεννοήσεως μεταξύ των Αυτοτελών Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών Θεσσαλίας και Ηπείρου, κατά τους χειμερινούς μήνες θα είναι κλειστή με μπάρα και με σήμανση (πληροφοριακές πινακίδες), διότι δεν θα γίνεται εκχιονισμός.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ της ομάδας UpStories:

enikos.gr