Κατώτατος μισθός / Πληθωρισμός και ακρίβεια υποχρεώνουν σε νέα αύξηση
2 years, 3 months ago
6

Ηεκτίναξη του πληθωρισμού, το κύμα ακρίβειας που εξανεμίζει το εισοδήματα και η γενικευμένη αποδοκιμασία που έχει προκαλέσει η αύξηση-κοροϊδία των 13 ευρώ τον μήνα από την αρχή του χρόνου υποχρεώνουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε διορθωτική κίνηση.

Η ανακοίνωση για νέα αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, και συγκεκριμένα από τον ερχόμενο Μάιο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη, σηματοδοτεί αφενός σαφή υποχώρηση σε σχέση με τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική για τις «αντοχές της οικονομίας και των επιχειρήσεων», όπως και του δόγματος για «συγκράτηση του κόστους εργασίας» και «μη υπέρμετρης επιβάρυνσης των επιχειρήσεων», όπως καθημερινά επιχειρηματολογούσαν τα κυβερνητικά στελέχη αναπαράγοντας την κινδυνολογία του ΣΕΒ.

Αφετέρου είναι μια παραδοχή αποτυχίας της αύξησης του 2% που δόθηκε εν μέσω πανδημίας μετά από μια διετία “παγώματος” των κατώτατων απολαβών των εργαζομένων, σε αντίθεση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που στήριξαν έμπρακτα απευθείας ή μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων τις απολαβές των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση και βέβαια ο πρωθυπουργός είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι, αδυνατώντας και να προβλέψουν στοιχειωδώς τη διάρκεια του τεράστιου κύματος ακρίβειας που “ροκανίζει” από τον Σεπτέμβριο και μετά τα εισοδήματα των εργαζομένων. «Έχω ζητήσει να εκκινήσει άμεσα η διαδικασία για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που θα εφαρμοστεί από 1η Μαΐου και εκτιμώ ότι θα είναι σημαντική και πολύ

μεγαλύτερη από την αύξηση του 2% που είδαν οι εργαζόμενοι από 1ης Ιανουαρίου του 2022» τόνισε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, με τα σενάρια που διαρρέουν ήδη, κυρίως από στελέχη του οικονομικού επιτελείου, να τοποθετούν τη νέα αύξηση από 4% έως 6%. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για “γενναία αυτή τη φορά αύξηση”, που πρέπει να δοθεί συντομότερα ως αντίδοτο στην ακρίβεια και στις πληθωριστικές πιέσεις που πιέζουν τα νοικοκυριά.

Πανικόβλητος Μητσοτάκης

«Ο πρωθυπουργός, πανικόβλητος από την οργή των εργαζομένων, που βλέπουν καθημερινά την αγοραστική τους δύναμη να εξανεμίζεται εξαιτίας της έκρηξης της ακρίβειας και τον εμπαιγμό της αύξησης μόλις πριν δύο εβδομάδες κατά 2% του κατώτατου μισθού, εξαγγέλλει πρόχειρα και βιαστικά μήπως και περιορίσει τη ραγδαία φθορά του» σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

“Στην πραγματικότητα, όμως, ο ίδιος αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης και έχει καταδικάσει τους εργαζόμενους σε μείωση αποδοχών και εργασιακό μεσαίωνα με τον αντεργατικό νόμο Χατζηδάκη και την επιβολή της φθηνής και ελαστικής εργασίας. Σήμερα είναι αναγκαία η άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, η στήριξη συνολικά των μισθών των εργαζομένων και η κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της Ν.Δ.”.