Καιρός: «Χριστούγεννα με θερμοκρασίες Πάσχα» προβλέπει ο Μαρουσάκης – Τι είναι τα «Πασχούγεννα»
1 year, 4 months ago
6

Χριστούγεννα με ήπιο καιρό και χωρίς ιδιαίτερο κρύο, σε αντίθεση όμως με την Πρωτοχρονιά που, όπως εκτιμάται, θα υπερισχύσει ξανά η μεσημβρινή κυκλοφορία, φέρνοντας χειμωνιάτικο σκηνικό του καιρού, με πτώση της θερμοκρασίας προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

Για τον καιρό των Χριστουγέννων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, ενημερώνει  πως «προς τα Χριστούγεννα θα οδηγηθούμε με ήπιο καιρό χωρίς δηλαδή αξιόλογα κρύα. Στο ερώτημα αν θα έχουμε βροχές και αν θα είναι ισχυρές δεν μπορούμε να απαντήσουμε μιας και η ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας μπορεί να ρίξει λίγο φως θερμοκρασιακά, στα υπόλοιπα όμως υπάρχει πυκνό σκοτάδι, το οποίο θα αρχίσει να αραιώνει μέρα με τη μέρα. μΆρα λοιπόν θα μπορούσαμε να πούμε ότι πιο πολύ Πάσχα θα θυμίζει ο καιρός παρά Χριστούγεννα.

Που σημαίνει ότι τα πολλά χιόνια με τα σκληρά κρύα απομακρύνονται αρκετά. Οι βροχές όμως μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους με “μαλακό” όμως θερμοκρασιακά καιρό. Κάπως έτσι δεν είναι και το Πάσχα? Πάμε προς Πασχούγεννα  λοιπόν και βλέπουμε για πιο έντονα κρύα πιθανότατα προς το τέλος του χρόνου ή και πιο μετά».

Διαβάστε την ανάρτησή του στο facebook

Τι είναι τα Πασχούγεννα 

Μπορεί  ημερολογιακά να βρισκόμαστε κοντά στα Χριστούγεννα παρόλα αυτά ο καιρός μέσα στην καρδιά του χειμώνα θα θυμίζει «Πασχούγεννα», κάτι δηλαδή από Πάσχα μιας και αναμένονται θερμοκρασίες  πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Η προοπτική του καιρού μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη από τον Δημήτρη Ζιακόπουλ

Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από την κεντρική Μεσόγειο προς το Αιγαίο θα προκαλέσει τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως τα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Παράλληλα, ένα άλλο χαμηλό στη Δ. Μεσόγειο αναμένεται να κινηθεί γρήγορα ανατολικά και τις απογευματινές – βραδινές ώρες να επηρεάσει με βροχές και τοπικές καταιγίδες τη Δ-ΝΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με ένταση ως τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στη Β-ΒΑ χώρα.

Την Τετάρτη (14/12), τοπικές βροχές και λίγες καταιγίδες προβλέπονται το πρωί στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας και από τις μεσημβρινές ώρες στη ΒΔ Ελλάδα, όπου θα σημειωθούν και χιονοπτώσεις (ορεινά). Τις απογευματινές – βραδινές ώρες βροχές και χιόνια (ορεινά) αναμένονται στη Δ. Στερεά, τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία. Ως προς την ένταση των ανέμων και τη θερμοκρασία, δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή (15 & 16/12), το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η άνοδος τη θερμοκρασίας. Κατά τα άλλα, τοπικές βροχές μικρής διάρκειας θα σημειωθούν κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο και οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ.

Σαββατοκύριακο (17-18/12): Από του νοτιάδες στους βοριάδες με υετό (κατά τη μετάβαση) στη ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο και μετά την αποκατάσταση του Β-ΒΑ ρεύματος στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές.

Δευτέρα (19/12): Καιρός ΒΑ ρεύματος.

Τρίτη – Πέμπτη (20-22/12): Επέκταση των υψηλών πιέσεων της Δ. Μεσογείου προς την περιοχή μας.