Καιρός: Οι νοτιάδες έφεραν σκόνη και «εκτόξευσαν» την θερμοκρασία στους 32°C
1 month, 2 days ago
6

Στην δυτική Κρήτη και ειδικότερα στο Ρέθυμνο, όπου στις 5 το πρωί ο υδράργυρος έδειξε 31,6 βαθμούς Κελσίου

Πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα της Κυριακής στην Κρήτη, όπου οι ενισχυμένοι νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι ως καταβάτες ώθησαν τον υδράργυρο κοντά στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Οι μεγαλύτερες θερμοκρασίες, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπίου Αθηνών Κώστα Λαγουβάρδο, στην δυτική Κρήτη και ειδικότερα στο Ρέθυμνο, όπου στις 5 το πρωί ο υδράργυρος έδειξε 31,6 βαθμούς Κελσίου και στις 4 το πρωί στον Πλακιά 30,9. Και οι οκτώ μέγιστες θερμοκρασίες της ημέρας (17/4), όπως φαίνεται και στο γράφημα, έχουν καταγραφεί στην Κρήτη, όπου κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται ο υδράργυρος να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, με τα προγνωστικά στοιχεία του Αστεροσκοπείου να δείχνουν 29 βαθμούς Κελσίου στο Πάνορμο, 28 στα Μάλια και 27 στις Μουρνιές Χανίων. 

Σήμερα στην Κρήτη καταγράφηκαν και οι μέγιστες ριπές ανέμων, που στον Φινοκαλιά Λασιθίου έφτασαν τα 111 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου, πάντως, ο μετεωρολόγος Κώστας Λαγουβάρδος, από το απόγευμα οι άνεμοι, που και σήμερα πνέουν από νότιες νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ένταση 5-6 Μποφόρ, θα στραφούν σε δυτικούς. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα από τη μια να υποχωρήσει σταδιακά το κύμα της σκόνης και να καθαρίσει από αύριο, Δευτέρα, η ατμόσφαιρα, αλλά από την άλλη θα πέσει η θερμοκρασία σε επίπεδα κάτω των φυσιολογικών για την εποχή.

Σήμερα, επίσης, αναμένονται τοπικές βροχές μέτριας έντασης οι οποίες, ωστόσο, εξαιτίας της σκόνης που έχει καλύψει το νησί θα είναι λασποβροχές.

in.gr