Κοινά θαλάσσια σύνορα με την… Παλαιστίνη, ζητά ο «πατέρας» του τουρκολιβυκού μνημονίου
2 years, 10 months ago
6

Την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό… «κοινών» θαλάσσιων συνόρων, με την Παλαιστίνη, ζητάει από την τουρκική κυβέρνηση ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» -και «πατέρας» το παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου- απόστρατος ναύαρχος- Τζιχατ Γιαϊτζί.

Μιλώντας στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο Γιαϊτζί, κάλεσε τον πρόεδρο Ερντογάν να προχωρήσει άμεσα η Άγκυρα στον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών» με την Παλαιστίνη, μέσω της Λωρίδας της Γάζας, ακολουθώντας το προηγούμενο με το ψευδοκράτος στο βόρειο τμήμα της Κύπρου το 2011 και τη Λιβύη το 2020.

«Η συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας που υπογράψαμε με την «ΤΔΒΚ» το 2011 είναι ένα παράδειγμα. Αυτή η συμφωνία ισχύει αν και η «ΤΔΒΚ» δεν είναι μέλος του ΟΗΕ. Ομοίως, αυτή η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί με την Παλαιστίνη» δήλωσε ο Γιαϊτζί, υποστηρίζοντας πως η κίνηση αυτή θα συμβάλλει στη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης γεγονός που θα θεωρηθεί: «κορυφαία πολιτική υποστήριξη προς τους Παλαιστίνιους».

tourkia-palaistini-1

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης, επεσήμανε πως μια υπογραφή θαλάσσιων συνόρων Τουρκίας – Παλαιστίνης, θα λειτουργήσει πιεστικά προς το Ισραήλ, λέγοντας πως από τη στιγμή που η Παλαιστίνη είναι μέλος του Φόρουμ Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (East-Med), μπορεί να υπογράψει και συμφωνία με την Τουρκία για κοινά θαλάσσια σύνορα.

«Η ιδιότητα μέλους της East-Med αποτελεί ένδειξη ότι η Παλαιστίνη είναι ένας διεθνής οργανισμός από μόνος του με ακτή στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να μετατρέψει το παιχνίδι ενάντια στην Τουρκία μέσω του East-Med υπέρ της Τουρκίας. Θα είναι μια στρατηγική κίνηση υπέρ μας» σχολίασε ο ίδιος, αναλύοντας και ερμηνεύοντας αυθαίρετα για μία ακόμη φορά το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Σύμφωνα με τους χάρτες του Γιαϊτζί, τα θαλάσσια σύνορα Τουρκίας και Παλαιστίνης, ενώνονται στην καρδιά της κυπριακής διεθνώς αναγνωρισμένης ΑΟΖ.

protothema.gr