Κιβωτός του Κόσμου: Σοκάρουν οι καταγγελίες για ξυλοδαρμούς με μεταλλική βέργα – Τι λέει ο πάτερ Αντώνιος
1 year, 5 months ago
6

Σήμερα θα περάσουν το κατώφλι της ΓΑΔΑ ένας ενήλικος και ένας ανήλικος, μετά τις σοβαρές καταγγελίες στον «Συνήγορο του Πολίτη» για κακοποιήσεις ανηλίκων στην Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Κιβωτός του Κόσμου».

Ο πρώτος φιλοξενούνταν σε δομή στην Κιβωτό του Κόσμου, ενώ ο δεύτερος συνεχίζει να φιλοξενείται εκεί.

Οι δύο θα κληθούν να καταθέσουν καθώς τους έχει κατονομάσει ο 19χρονος που έκανε την αρχική καταγγελία ότι είχαν υποστεί εξευτελιστικές συμπεριφορές, ακόμα και ξυλοδαρμούς με μεταλλική βέργα, ενώ υπάρχει και η υποψία για σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια.

Η υπόθεση θα διερευνηθεί από το Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής, θα σχηματιστεί δικογραφία και θα σταλεί στην εισαγγελία Αθηνών που έχει διατάξει την προκαταρκτική έρευνα μετά την αρχική καταγγελία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το αγόρι το οποίο σήμερα είναι ενήλικο κατήγγειλε ότι ως ανήλικος καθώς φιλοξενείτο σε δομή της εν λόγω ΜΚΟ στην Αθήνα παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από εργαζόμενο της δομής.

Με βάση την καταγγελία, ο δράστης συστηματικά προέβαινε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους, ενώ φέρεται να τον απειλούσε ότι αν μιλήσει θα έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη με επίκεντρο τις συνθήκες διαβίωσης του καταγγέλλοντα στην συγκεκριμένη δομή.

Τι λέει ο πάτερ Αντώνιος

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου προχώρησε ο πατέρας Αντώνιος, ο οποίος είναι και αυτός που ίδρυσε τον φορέα.

«Να σας πω ότι είμαι πολύ θλιμμένος και στενοχωρημένος με όλα αυτά που ακούω γιατί έχουμε αφιερώσει τη ζωή μας 25 χρονια στο παιδί που είναι σε ανάγκη και κίνδυνο» είπε αρχικά μιλώντας στον Alpha. Υποστήριξε, δε, ότι τις καταγγελίες «εμείς τις μάθαμε από δημοσίευμα, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο».

«Αυτό που μπορώ να σας πω και που το έχω αναφέρει σε πολλές συνεντεύξεις είναι ότι εμείς έχουμε και φιλοξενούμε παιδιά που δεν είναι τα συνηθισμένα, είναι παιδιά από παραβατικές οικογένειες, που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα τους, που δεν ήξεραν από όρια, που θέλουν να παραβατούν. Η Κιβωτός με όλο το εξειδικευμένο προσωπικό τους παιδαγωγούς και τους ψυχιάτρους το πρώτο που κάνουμε είναι να προστατεύουσουμε το τραύμα της ψυχής των παιδιών αυτών από την απώλεια του φυσικού τους γονιού και αυτό είναι που πολλές φορές δεν μπορούν να συγχωρέσουν σε εμάς που ασχολούμαστε και πήραμε τη θέση αυτή» πρόσθεσε ο πατέρας Αντώνιος.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο πατέρας Αντώνιος είπε ότι «δεν ξέρουμε το όνομά του (σ.σ. του παιδιού που έκανε την καταγγελία), το επίθετό του. Έχουμε πάρει τηλέφωνο και ζητήσαμε περισσότερα στοιχεία αλλά δεν έχουμε απάντηση» προσθέτοντας επίσης ότι «όχι, δεν με κάλεσε κανείς (σ.σ. για την υπόθεση)».

Προκαταρκτική έρευνα από την Εισαγγελία για τη διαρροή υλικού της δικογραφίας

Προκαταρκτική έρευνα αναμένεται να διατάξει σήμερα ο ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη διαρροή υλικού της δικογραφίας που χειρίζεται η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Ασφάλειας Αττικής και αφορά τις καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου». Πρόκειται για μία δικογραφία που ακόμα δεν έχει επιστραφεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων που έδωσε τη σχετική παραγγελία.

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, μιλώντας το πρωί στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», είπε πως πριν γίνουν γνωστές οι καταγγελίες, είχε πληροφορηθεί κάποια πράγματα για κακοποιητικές συμπεριφορές σε παιδιά, «τις οποίες δεν ήθελα να πιστέψω».

Όπως είπε στη συνέχεια o κ. Σούρας, είχε πληροφορηθεί και ονόματα από ανθρώπους που γνώριζαν καλά πρόσωπα και καταστάσεις, προσθέτοντας όμως πως αυτά που πληροφορήθηκε είναι ακόμη πιο σκληρά από όσα έχουν ακουστεί.

Στην ίδια εκπομπή, μίλησε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης. «Οι καταγγελίες υποβλήθηκαν αρχικά στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος τις διαβίβασε στην Εισαγγελία κι εκείνη με τη σειρά της στην Αστυνομία».

«Στη συνέχεια καλέσαμε τον καταγγέλλοντα, ενώ θα κληθούν να καταθέσουν κι άλλα παιδιά και εργαζόμενοι», συμπλήρωσε ο κ. Καλλιακμάνης τονίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν ξέρουμε τίποτα για τα καταγγελλόμενα περιστατικά»

Σε σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων τονίζεται ότι η «Κιβωτός», «δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με μεγάλη έκπληξη και σοκ διαβάσαμε τα σημερινά δημοσιεύματα αναφορικά με μαρτυρία – κατάθεση 19χρονου, πρώην φιλοξενούμενου ανηλίκου στις κοινωφελείς δομές μας, εις βάρους προσώπου που σχετίζεται με την Κιβωτό του Κόσμου για διενέργεια πράξεων ασέλγειας. 

Η Κιβωτός του Κόσμου διαβεβαιώνει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών ούτε των γεγονότων ούτε των προσώπων που αναφέρονται στα δημοσιεύματα αυτά. Συνεπώς, επί του παρόντος, δεν μπορεί να λάβει θέση και αναμένει να δοθούν περισσότερες πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές. 

Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων. Έχοντας γνώση του ρόλου της Κιβωτού του Κόσμου και των ευθυνών μας, δηλώνουμε ότι, εφόσον διαφανεί ότι υπάρχει ευθύνη ανθρώπων που σχετίζονται με την Κιβωτό, θα λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα και θα υποστούμε τις συνέπειες. 

Η Κιβωτός του Κόσμου, στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων που έχει δημιουργήσει, έχει πάντοτε πρωταρχικό κριτήριο και νομική ευθύνη την παιδική προστασία, η οποία και αποτελεί το μοναδικό γνώμονα για το κοινωφελές έργο και τις δράσεις μας. 

Δηλώνουμε ότι είμαστε στη διάθεση των Αρχών για την παροχή κάθε στοιχείου και συνδρομής προς το σκοπό της πλήρους διελεύκανσης της υπόθεσης και παρακαλούμε τους αρμοδίους για την άμεση διερεύνηση όσων αναφέρονται στα δημοσιεύματα.

Με εκτίμηση 

Κιβωτός του Κόσμου»

Το υπ. Εργασίας «παγώνει» την παραχώρηση ακινήτου

Αποσύρεται η διάταξη που είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ στην «Κιβωτό του Κόσμου», σε συνέχεια της προκαταρκτικής έρευνας που διατάχθηκε και αφορά σε ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η σχετική πρωτοβουλία είχε αναληφθεί για πρώτη φορά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και, πρόσφατα, αποφασίστηκε η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης από την παρούσα κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω παραχώρηση.

«Μέχρι την οριστική διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης, κάθε σχετική κίνηση αναστέλλεται» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.